Nemaš račun? Registriraj se

Registracija je uspješno izvršena. Na tvoj mail smo poslali link za potvrdu korisničkog računa.

Hvala vam
Nova Lozinka

Uspješno ste potvrdili svoj korisnički račun

Molimo odredite svoju lozinku prije nego nastavite

Odabrali ste resetiranje lozinke

Molimo postavite novu lozinku za svoj korisnički račun

Nemaš račun?
Nemaš račun? Registriraj se

Postani dio Dinamove obitelji!

Registriraj se i uživaj u svim pogodnostima korisničkog računa na Dinamovoj stranici

Presented by

PSK logo

Ne možeš pronaći ono što tražiš?
Možda ti pomogne nešto od sljedećeg:

Na današnji je dan prije 104 godine osnovan Građanski

Bit će to klub svih staleža, simbol svih Zagrepčana i neka se zato zove – Građanski. Uz ovakvu je ideju vodilju prije točno 104 godine, 26. travnja 1911., osnovan Prvi hrvatski građanski šport klub na čijim je temeljima formiran Dinamo.

Triput je Dinamo u svojoj povijesti izbacio mađarski MTK, ali malo je nedostajalo da Zagrepčani danas drukaju upravo za – MTK. U ožujku je 1911. godine u Zagrebu zaživjela ideja o osnivanju nogometnoga kluba sa snažnim mađarskim predznakom, imena Zagrabi Magyar torna klub, skraćeno Zagrabi MTK. Uslijedila je žestoka reakcija građana i sportaša Zagreba, koji su, uz tada jake HAŠK i Concordiju, osjetili potrebu za osnivanjem još jednoga nogometnog kluba, koji bi ujedno predstavljao sve društvene staleže. HAŠK je bio naslonjen na akademsku zajednicu, Concordia je predstavljala srednjoškolsku omladinu... Tako je, na krilima prkosa i otpora predma "mađaronizaciji“ i ideji osnutka zagrebačkoga MTK, 26. travnja 1911. osnovan Građanski. Premijerni je javni sastanak zagrebačkih sportaša održan 9. travnja u Novoj pivani u Draškovićevoj ulici i tu je zaključeno da valja krenuti s pripremama za osnivanje novoga kluba.

No, tri dana kasnije sazvana je osnivačka skupština najavljenoga mađarskog kluba, čiju su Upravu trebali tvoriti namještenici državne željeznice. Ideja je bila preskočiti i HAŠK i Concordiju te tako postati prvi klub grada. Paradoks je da je projekt podrazumijevao da Zagrabi MTK bude član Mađarskoga nogometnog saveza. No, cijela je ta akcija, uslijed silnoga otpora zagrebačkih sportaša, ipak propala. Drugi javni sastanak s temom priprema za osnivanje Građanskog održan je 13. travnja u restauraciji Matković u Frankopanskoj 8, u prostorima današnjega kazališta Gavella. Sama je konstituirajuća Skupština kluba, dakle, održana 26. travnja u Budjejovačkoj restauraciji u zgradi Prve hrvatske štedionice, na uglu Bogovićeve ulice i Cvjetnoga trga.

Stotinu godina kasnije NK Dinamo na redovnoj je izbornoj godišnjoj Skupštini i službeno postao – GNK Dinamo. Naziv Građanski tako je i formalno postao dijelom klupskoga identiteta koji se na taj način i simbolički naslonio na tradiciju popularnoga predratnog zagrebačkog kluba.

Građanski je potpisao pet naslova jugoslavenskoga prvaka i jedan u NDH. Dinamo se na to naslonio sa četiri pokala u ligi SFRJ, pri čemu se onaj peti, sudski priznati iz 1979. godine, još uvijek ne vodi i u nogometnim arhivima. U HNL-u je 16 puta bio prvak, a ove sezone ima priliku zaokružiti seriju od 10 naslova. Maksimirski klub danas je među rijetkima u Europi koji je nanizao seriju od osam uzastopnih sudjelovanja u skupinama europskih natjecanja. Serija još traje, a nadamo se da će i u tom segmentu dogurati do "desetke“. U bivšoj SFRJ plavi su u sedam navrata osvajali Kup, a 12 puta podizali i pokal hrvatskoga Kupa uz pet osvojenih Superkupova.

U povijesti, dakako, posebno strši pokal Kupa velesajamskih gradova, natjecanja iz kojega je niknuo Kup UEFA, današnja Europa liga. Plavi su trofej osvojili 1967., a četiri godine ranije pokleknuli u finalu. Građanski se, pak, može pohvaliti velikim pobjedama protiv Liverpoola čak sa 5-1 ili protiv Barcelone 1-0 u gostima...

U trofeje Građanskog nismo ubrojili one izborene u neredovitim natjecanjima poput, primjerice, naslova prvaka lige Hrvatske i Slavonije, kup i prvenstvo Zagrebačkoga nogometnog podsaveza koje je kasnije služilo kao pretkolo za ulazak u državni rang natjecanja. Plavi su, primjerice, 1940. godine osvojili naslov prvaka Hrvatsko-slovenske lige čiji su klubovi privremeno istupili iz jugoslavenskoga prvenstva. U nastavku je sezone, dogovorom sa Savezom, ipak odigrano i 10 kola jugoslavenske lige gdje je također Građanski bio prvak. 

Kopirano!