Nemaš račun? Registriraj se

Registracija je uspješno izvršena. Na tvoj mail smo poslali link za potvrdu korisničkog računa.

Hvala vam
Nova Lozinka

Uspješno ste potvrdili svoj korisnički račun

Molimo odredite svoju lozinku prije nego nastavite

Odabrali ste resetiranje lozinke

Molimo postavite novu lozinku za svoj korisnički račun

Nemaš račun?
Nemaš račun? Registriraj se

Postani dio Dinamove obitelji!

Registriraj se i uživaj u svim pogodnostima korisničkog računa na Dinamovoj stranici

Presented by

PSK logo

Ne možeš pronaći ono što tražiš?
Možda ti pomogne nešto od sljedećeg:

Predsjednik Dinama g. Barišić i legenda kluba g. Kobeščak osvojili nagradu ''Franjo Bučar''

Svečano je bilo u utorak, 25. studenoga u dvorani Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta gdje su dodijeljene državne nagrade za sport ''Franjo Bučar'' za 2014. godinu. Modri je klub izuzetno sretan, ponosan i počašćen što su godišnju nagradu ''Franjo Bučar'' za 2014. godinu osvojili predsjednik Dinama g. Mirko Barišić i legenda modroga kluba g. Zdenko Kobeščak. 

Nagrada ''Franjo Bučar'' dodijeljuje se svake godine uspješnim sportašima, sportskim klubovima i sportskim djelatnicima koji svojim radom pridonose razvoju sporta i svih sportskih vrijednosti. Dobitnici državne nagrade s imenom Franje Bučara, začetnika hrvatskog sporta, sportskog pisca i profesora, njegovi su sljednici te nas sve zajedno podsjećaju i na vlastitu odgovornost u daljnjem razvoju hrvatskog sporta. Zbog čega su dvije ovogodišnje nagrade potpuno zasluženo pripale najuspješnijem predsjedniku u povijesti modroga kluba te legendi Dinama koji je bio poznati igrač, trener i izbornik, saznajte u nastavku.

Ing. Mirko Barišić rođen je 5. studenoga 1936. godine u Levanjskoj Varoši kraj čakova. Iako je po struci inženjer kemije, g. Barišić još je od djetinjstva bio usko vezan za sport. Od malih nogu navijao je za Građanski, a zatim kao srednjoškolac za Dinamo – klub koji će kasnije uspješno voditi do brojnih titula, nagrada i uspješnih trenutaka.

G. Barišić prvi je put stigao u Dinamo 1967. godine kada je bio dopredsjednik kluba, a jedan je od najzaslužnijih što je klub 1968. godine počeo nositi znak s obilježjima hrvatskog grba. Također, kao glavni direktor tvornice CROATIA baterija dao je klubu reklamu pa je prva momčad na dresu, uz novi znak, na prsima nosila i natpis ''Croatia''. Iako je 1971. godine s ostalim čelnicima kluba, Ottom Hofmanom, Antom Todorićem, Dragom Božićem i Ivom Prodanom, morao podnijeti neopozivu ostavku, u klub se vratio 90-ih godina. Prvo kao član trojnog predsjedništva, s Milanom Artukovićem i Zdenkom Mahmedom, a zatim je 1990. godine postao predsjednik Dinama. Zbog neslaganja s promjenom imena kluba Dinamo u HAŠK Građanski podnio je ostavku, da bi se poznate 2000. godine vratio u svoj Dinamo kao predsjednik kluba koji svojim radom i bogatim iskustvom spašava Dinamo iz teške financijske situacije.  Pod predsjednikom kluba Mirkom Barišićem Dinamo je osvojio čak jedanaest naslova prvaka (2000., 2003., 2006., 2007., 2008., 2009., 2010., 2011., 2012., 2013. i 2014.), osam titula pobjednika Hrvatskog kupa (2001., 2002., 2004., 2007., 2008., 2009., 2011., 2012.) i pet titula pobjednika Superkupa (2002., 2003., 2006., 2010., 2013.). Od početka trećeg mandata, od 2000. godine, g. Barišić s najbližim suradnikom – izvršnim predsjednikom kluba g. Zdravkom Mamićem uspješno vodi najtrofejniji hrvatski nogometni klub, redovito sudjeluje u humanitarnim akcijama te svojom dobrotom i humanošću potvrđuje titulu dobročinitelja koju mu često pripisuju. Također, pod vodstvom g. Barišića i g. Mamića, modri je klub postizao uspjehe i na europskom planu. U sezoni 2011/12. Dinamo je nakon dugih 12 godina ostvario plasman u grupnu fazu najljepšeg nogometnog natjecanja - UEFA Ligu prvaka, kao i sljedeće sezone kad je modri klub ponovno nastupao u tom velikom natjecanju. Osim toga, klub je šest puta nastupao u grupnoj fazi UEFA Europa lige (2005., 2008., 2009. 2010., 2013., 2014.).

G. Barišić kao izvrstan gospodarstvenik i uspješan sportski djelatnik koji je klubu donio puno dobroga potpuno zasluženo pripada redu najvećih predsjednika kluba u povijesti Dinama. Osim uspjeha u modrome klubu, g. Barišić 23 je godine vodio multinacionalnu uspješnu kompaniju SIEMENS. 

 

Zdenko Kobeščak rođen je 3. prosinca 1943. godine u Zagrebu gdje je završio Fakultet za fizičku lkulturu te stekao zvanje profesora tjelesne i zdravstvene kulture i diplomiranog trenera nogometa.

Svoju prvu nogometnu utakmicu odigrao je 1957. godine za pionire Nogometnog kluba Dinamo. Bio je igrač Dinama, član juniorske reprezentacije Zagrebačkog nogometnog saveza, juniorske i seniorske reprezentacije Hrvatske i juniorske i seniorske reprezentacije Jugoslavije, igrač Nogometnog kluba Maribo ri Stade Rennes. Kao član Nogometnog kluba Dinamo osvojio je Kup Jugoslavije u sezoni 1962/63. te je bio finalist u sezoni 1963/64. Svoju trenersku karijeru započeo je 1973. godine u Nogometnom klubu Dinamo, u početku kao trener pionira, zatim juniora, a od 1985. godine i kao trener druge seniorske momčadi. Godine 1977. postao je trener momčadi juniora Zagrebačkog nogometnog saveza te reprezentacije Hrvatske za sve kategorije mladih u Hrvatskom nogometnom savezu i asistent seniorske reprezentacije. Izbornik kadetske reprezentacije Jugoslavije bio je 1989. godine, a izbornik juniorske reprezentacije 1990. godine. Kruna njegove trenerske karijere bila je upravo tada kada je zajedno s Dražanom Jerkovićem vodio reprezentaciju Hrvatske u prvom međunarodnom susretu protiv SAD-a.

Za svoj doprinos sportu primio je brojna priznanja među kojima su plaketa i medalja za izvrsne sportske rezultate postignute u 1962. godini Jugoslavenskog olimpijskog odbora, Zlatna medalja za odigranih 200 utakmica u Dinamu 1966. godine. Osvijio je Zlatnu medalju kao trener Zagrebačkog nogometnog savzea 1986. godine, Trofej Hrvatskog nogometnog saveza ''Podmladak'' za životno djelo 1995. godine. Također spomenimo Zlatnu plaketu za 30 godina predanog rada na razvoju nogometa 2006. godine, Trofej Zagrebačkog sportskog saveza za životno djelo 2013. godine i Nagradu Hrvatskog olimpijskog odbora za životno djelo ''Matija Ljubek'' 2013.


Godišnje nagrade za 2014. godinu osvojili su i Milka Babović, Šime Fantela, Edo Fantela, Zlatko Lukić, Igor Marenić, Sandra Paović, Martin i Valent Sinković, Ana Šimić te Hrvatski kineziološki savez. Nagrade za životno djelo osvojili su Vinko Bajrović, Anto Ćavar i Giuseppe Giergia.

Kopirano!