Prijavi se putem email-a ili Facebooka

Zaboravili ste lozinku? Kliknite ovdje

Morate ispuniti ovo polje Morate unijeti valjanu email adresu
Morate ispuniti ovo polje

Postani dio Dinamove obitelji!

Registriraj se i uživaj u svim pogodnostima korisničkog računa na Dinamovoj stranici

Registriraj se putem email-a ili Facebooka

Ako već imaš korisnički račun Prijavi se

Morate ispuniti ovo polje
Morate ispuniti ovo polje
Morate ispuniti ovo polje Morate unijeti valjanu email adresu

Unesite svoju email adresu i poslati ćemo vam upute za resetiranje lozinke

Morate ispuniti ovo polje Morate unijeti valjanu email adresu

GNK Dinamo i Centar za rehabilitaciju Silver

Budi anđeo čuvar budućeg psa pomagača

Kao vodeći hrvatski nogometni klub po pitanju društveno odgovornog djelovanja te jedan od simbola grada Zagreba, Dinamo je osmislio projekt kojim bi pomogao Centru za rehabilitaciju Silver, jedinstvenoj ustanovi u Europi u pogledu rehabilitacije djece i odraslih osoba s invaliditetom koja u svojim programima koristi pse pomagače.

S obzirom na to da Centar Silver ima određenih poteškoća s pronalaskom humanih volontera koji će sudjelovati u socijalizaciji i odgoju pasa pomagača, modri je klub odlučio pomoći kampanjom s igračima prve momčadi.

Ivan Fiolić, Dominik Livaković i Filip Benković prvotimci su Dinama svjesni važnosti rada jednog ovakvog Centra te su rado podržali kampanju u nadi da će se među njihovim sugrađanima pronaći oni voljni i spremni sudjelovati o projektu socijalizacije budućih pasa pomagača te na taj način postati nečiji anđeo čuvar.

Zajedničkom kampanjom osmišljenom od strane najtrofejnijeg hrvatskog nogometnog kluba želi se dati priznanje za rad Centru Silver koji ove godine slavi 10 godina postojanja, a cilj je kampanje motivirati građane i građanke te navijače i navijačice da naprave humano djelo tako što će postati socijalizatori budućih pasa pomagača.

Posao volontera socijalizatora budućih pasa pomagača izuzetno je humana gesta, a tek kad se volonter na kraju programa susretne s korisnikom kojem je njegov pas dodijeljen – svi shvate važnost svoje misije i veličinu djela koje mogu napraviti.

Štenci se udomljavaju u volontersku obitelj ili kod pojedinca volontera socijalizatora u dobi od 8 tjedana do maksimalno 16 mjeseci starosti, a u procesu socijalizacije sudjeluju godinu dana. Za vrijeme socijalizacije Centar Silver pokriva sve troškove prehrane, opreme i liječenja psa, a volonteri trebaju biti u stalnom kontaktu s djelatnicima Centra te pratiti njihove upute oko odgoja štenaca. Psi koji su u procesu socijalizacije smiju uz svoje volontere pristupiti svim javnim prostorima jer će isto vrijediti i jednog dana kada budu pomoć svom slijepom korisniku ili korisniku s nekim drugim fizičkim ili intelektualnim oštećenjem.

Po završetku socijalizacije rastanak sa psom ne mora nužno biti tužan niti kraj kontakta, s obzirom na to da većina socijalizatora ostaje u kontaktu s korisnikom, stvara se novo prijateljstvo i postoji mogućnost posjete korisnika i psa kojega je volonter odgojio. Nakon radnog vijeka pasa pomagača koji iznosi 7-8 godina postoji mogućnost udomljavanja psa pomagača kod socijalizatora koji se brinuo o njemu dok je bio štenac.

Psi pomagači trebaju biti dobro odgojeni i naučeni na sve situacije svakodnevnog života kako bi jednog dana nakon obuke mogli pomoći osobama s invaliditetom, a upravo tome uče ih socijalizatori čija je to glavna misija. Osobe senzibilizirane za one kojima je potrebna pomoć drugih kako bi ostvarili osnovne životne potrebe i kvalitetu življenja, a ujedno vole životinje mogu se informirati o detaljima u Centru Silver kako postati socijalizator koji će se godinu dana brinuti o štenetu ili mladom psu čija će misija nakon toga biti pomaganje osobama s invaliditetom.

Dominik Livaković, vratar GNK Dinamo

- Drago mi je što ćemo moji suigrači i ja sudjelovanjem u ovoj kampanji dodatno osvijestiti javnost o važnosti pasa pomagača te o tome da jednim humanim djelom kao što je socijalizacija štenaca mogu djetetu ili odrasloj osobi s invaliditetom olakšati život i svakodnevicu. Vjerujem da će se pronaći netko tko će prepoznati važnost rada Centra Silver i vidjeti u prijavi za volontera socijalizatora neko svoje zadovoljstvo i unutarnje ispunjenje. Najveći je problem za socijalizatore vjerojatno rastanak sa psom, ali to uopće ne mora biti teško jer se s korisnikom psa stvara životno prijateljstvo i zapravo su u toj priči svi na dobitku.

Marijan Alfonzo Sesar, ravnatelj Centra za rehabiltaciju Silver

- Ovo je zaista humana akcija Dinama i drago nam je što su u klubu odlučili podržati naš rad te nam pomoći kroz zajedničku kampanju. Centar Silver ustanova je koja pomaže osobama s invaliditetom i djecama s poteškoćama u razvoju, a bavimo se školovanjem i dodjelom pasa pomagača korisnicima. Ovim putem promoviramo program socijalizacije pasa, a povodom toga posjetili su nas igrači Dinama. Upoznali smo ih s cijelim programom, vidjeli su štence koji čekaju svoje volontere za program socijalizacije te su se istom prilikom upoznali s korisnicima našeg Centra.

- Mi pokrivamo troškove koje volonteri imaju za vrijeme socijalizacije, a sve što oni trebaju imati je doba volja, ljubav prema psima, dovoljno slobodnog vremena za odgoj štenaca i svijest o tome da će uz takvo dobro djelo omogućiti lakši život onima kojima su psi pomagači neophodni. Ovim putem pozivam sve zainteresirane pojedince da nam se jave, da budu socijalizatori štenaca i naprave jedno humano djelo - rekao je na kraju druženja ravnatelj Centra Silver.

 

Šaljem...
{{comment.Date | date:'dd.MM.yyyy HH:mm'}}
{{ comment.User.NameUser }}

Ovaj članak još nema niti jedan komentar.
Učitavam komentare...