Prijavi se putem email-a ili Facebooka

Zaboravili ste lozinku? Kliknite ovdje

Morate ispuniti ovo polje Morate unijeti valjanu email adresu
Morate ispuniti ovo polje

Postani dio Dinamove obitelji!

Registriraj se i uživaj u svim pogodnostima korisničkog računa na Dinamovoj stranici

Registriraj se putem email-a ili Facebooka

Ako već imaš korisnički račun Prijavi se

Morate ispuniti ovo polje
Morate ispuniti ovo polje
Morate ispuniti ovo polje Morate unijeti valjanu email adresu

Unesite svoju email adresu i poslati ćemo vam upute za resetiranje lozinke

Morate ispuniti ovo polje Morate unijeti valjanu email adresu

Građanski prije točno 90 godina osvojio prvi naslov državnoga prvaka

Utakmicu su počeli u nedjelju nešto iza podneva, završili je u ponedjeljak u kasnijim poslijepodnevnim satima, a 45 minuta nakon zadnjega sučeva zvižduka ponovno se okupili i – krenuli u novi okršaj. Tako je izgledao raspored finalnih dvoboja zagrebačkog Građanskog i sarajevskog SAŠK-a u borbi za naslov prvaka premijernoga izdanja prvenstva Jugoslavije 1923. godine. Upravo će, dakle, ovoga utorka, 1. listopada, navršiti točno 90 godina otkako su nogometaši Građanskog osvojili prvi naslov državnoga prvaka.

Dva dana u istoj postavi

Treneri Građanskog i SAŠK-a u drugoj su utakmici izveli gotovo identične sastave kao i dan ranije. Jedina je razlika što je trener purgera, Arthur Gaskell, uoči druge utakmice povukao ljevokrilnoga napadača Pejnovića i ubacio Peršku, koji je preuzeo ulogu centarfora pri čemu je Pavleković preselio na lijevo krilo. SAŠK je u objema utakmicama igrao u istoj postavi.

U to je vrijeme na snazi bio kup-sustav, bez ligaškoga nadmetanja, uz sudjelovanje samo šest momčadi. Građanski je u finalnim okršajima, dakle, svladao SAŠK. Spomenuta "dvodnevna" utakmica počela je u nedjelju, a nakon 90 minuta igre rezultat je bio 1-1. Slijedio je produžetak, koji se "prelio" i na ponedjeljak. Dakako, nisu igrači u ono vrijeme bili baš toliko fizički superiorni da bi izdržali dva dana igre bez prestanka. Utakmica je prekinuta 18 minuta prije kraja produžetka zbog – mraka. Nastavljena je u ponedjeljak, a u tih naknadno odigranih 18 minuta nije bilo pogodaka. Uslijedila je pauza od 45 minuta kako bi se igrači pripremili za novu utakmicu. Uskočio je novi sudac, Građanski je osvanuo s jednim novim igračem, dok je SAŠK zaigrao u identičnoj postavi. Zagrepčani su u novom dvoboju pobijedili 4-2 i dograbili pokal.

- Svjedočio sam igrama Građanskog, ali taj naraštaj nisam imao prilike gledati. Međutim, sami su mi akteri puno toga pričali - istaknuo je naš proslavljeni sportski novinar Zvonimir Magdić, možda ponajbolji poznavatelj povijesti predratnoga Građanskog.

- Samo prvenstvo tada nije trajalo dugo. No, pravu će snagu Građanskog iz toga vremena dočarati njegova turneja po Španjolskoj. Bili su ondje sredinom travnja, dakle nešto prije finalnih dvoboja protiv SAŠK-a i – pobijedili Barcelonu. U redu, u prvom je dvoboju Barça slavila, ali u ono je vrijeme, kažu, revanš bio ona glavna, prava utakmica ha ha ha… Građanski je pobijedio 1-0, a strijelac je  bio Dragutin Braco Babić. Ma, bio je to strašan naraštaj: na golu Vrđuka, u navali Perška, u ulozi spojke Mantler pa pomagači Vragović i Rupec… U ono su vrijeme to bila imena koja su djeca izvikivala s posebnim poštovanjem. Tih je godina njemački časopis Kicker počeo prvi donositi opširne izvještaje o nogometu u Španjolskoj. Njegov je dopisnik javljao prava čudesa o snazi Barcelone, Iruna, San Sebastiana, Espanyola… A, Braco Babić toj je i takvoj Barceloni zabio prekrasan gol za pobjedu. Vrđuku su proglasili najboljim vratarom svijeta!

Građanski; prva utakmica: Vrđuka, Ferderber, Schiffer, Vragović, Rupec, Götz, Babić, Pasinek, Pavleković, Mantler, Pejnović; druga utakmica: Vrđuka, Ferderber, Schiffer, Vragović, Rupec, Götz, Babić, Pasinek, Perška, Mantler, Pavleković;

SAŠK: Dvoržak, Sulejmanpašić, Štebl, Celebor, Plaček, Gavrilović, Montl, Felver, Jakupec, Götz, Beck.

Zbivanja na finalnim utakmicama protiv SAŠK-a možda je najbolje dočarati kroz citate iz tadašnjih dnevnih novina u njihovu simpatičnom izvornom arhaičnom stilu: - Obje će se momčadi opet danas sastati da odigraju ostatak prekinutog produljenja. Vjerojatnost je vrlo velika da ostatak nakon 18 minuta igre, što će se danas odigrati, neće biti promjene. Obrana Sašk-a nije bila previše opterećena i s priličnom je lakoćom odbijala bezazlene navale Građanskog. Sigurno bi bio postignut bolji rezultat da su igrači češće pucali, a ne pimplali i pretjerano kombinirali. Tako, Mantler, jedan od glavnih pucača nije niti jedan udarac odapeo na goal, ili bar jedan pogibeljan. U Građanskom su zadovoljili Götz i Rupec. Golove su scortali za Građanski Pasinek, a za Sašk, desna spojka! Sudac Čilag potpuno je zadovoljio u prvom poluvremenu, dok je u drugom poluvremenu učinio nekoje pogreške koje nisu imale težih posljedica. Utakmica je bila težak match pun silnog tempa i časkovitih promjena - pisao je Jutarnji list u izvještaju s nedjeljne utakmice.

Nakon drugoga je dvoboja dodao: - Jučer poslijepodne sastale su se momčadi Građanskog i SAŠK-a da odigraju 18 časaka zaostale nedjeljne neodlučne igre. Građanski je prilično dobio na igri, pa je baš navala radila vrlo dobro i nije pokazivala onu rastrganost i hiperkombiniranje od prekjučer. Osobito je požrtvovno igrao SAŠK-ov backovski par, centerhalf i lijeva spojka. Za Građanski su scortali Mantler dva, od toga jedan penalty, Perška i Götz, a za SAŠK-a oba gola, Felver.

Šaljem...
{{comment.Date | date:'dd.MM.yyyy HH:mm'}}
{{ comment.User.NameUser }}

Ovaj članak još nema niti jedan komentar.
Učitavam komentare...