Prijavi se putem email-a ili Facebooka

Zaboravili ste lozinku? Kliknite ovdje

Morate ispuniti ovo polje Morate unijeti valjanu email adresu
Morate ispuniti ovo polje

Postani dio Dinamove obitelji!

Registriraj se i uživaj u svim pogodnostima korisničkog računa na Dinamovoj stranici

Registriraj se putem email-a ili Facebooka

Ako već imaš korisnički račun Prijavi se

Morate ispuniti ovo polje
Morate ispuniti ovo polje
Morate ispuniti ovo polje Morate unijeti valjanu email adresu

Unesite svoju email adresu i poslati ćemo vam upute za resetiranje lozinke

Morate ispuniti ovo polje Morate unijeti valjanu email adresu

Prvi intervju novog trenera Ivajla Peteva

Svi znamo što je Dinamo - institucija!

Krajem rujna bugarski stručnjak Ivajlo Petev službeno je postao glavni trener Dinama. Nakon preko više od 100 trenera na klupi Plavih i preko više od 700 igrača s odigranim natjecateljskim utakmicama koji su protekli kroz povijest kluba, Petev je prvi bugarski državljanin u našem klubu. Doduše postoje mnoge veze između Dinama i bugarskog nogometa. Od toga da su Purgeri odigrali 30 utakmica protiv bugarskih klubova, preko toga da je svojedobno jedna zanosna Bugarka, pjevačica Marijana osvojila srce Zvonku Cimermančiću, do toga da je izvjesni Bugar (vjerojatno nadimak) nastupao za Građanski u šampionskoj 1928. godini i da se Franz Mantler zaputio upravo iz purgerskog kluba prema Sofiji...

Novi trener, u svojom novom trenerskom uredu podno južne tribine maksimirskog kompleksa, sjedio je uz svog prvog asistenta Željka Sopića kad je po prvi puta opširnije progovorio o svom dolasku u Zagreb. Koncentriran, ostavljajući dojam mirnoće na tečnom hrvatskom odgovarao je na mnogobrojna pitanja kako bi ga kibici i javnost što bolje upoznali. 

Zašto ste izabrali Zagreb i Dinamo? Je li zbog ambicija kluba, klupske filozofije nogometa, osobnih razloga...?

- Ponajprije sam izabrao Dinamo i dolazak u Zagreb zbog klupskih i mojih osobnih ambicija. Dinamo je zaista veliki klub, dva puta sam bio nadomak dogovora, i trećeg puta smo se uspjeli dogovorili. Klub ima sjajne igrače, pogotovo mlade talentirane igrače iz nogometne škole, svakih pola godine dođe neki novi talentirani igrač koji kasnije ostvari veliki transfer. Moje ambicije kao trenera i ambicije kluba trenutno se podudaraju.

Na prvoj konferenciji za medije trener je govorio o svojoj viziji koju će navijači vidjeti na terenu. Kakva je to vaša vizija nogometne igre i koliko je kompatibilna s trenutnim kadrom Dinama?

- Moja vizija nogometne igre je da igramo kombinatorno, s loptom, da težimo posjedu i imamo inicijativu utakmice. Ideja jest, kao što sam već rekao na prvoj medijskoj konferenciji, da približimo nogomet ljudima i želim da svi koji dolaze budu sretni i zadovoljni našom igrom. 

Mnogi treneri koji su u karijeri bili nogometaši često govore o svojim trenerskim uzorima. Imate li vi trenerskog uzora i implementirate li ideje u svojoj viziji od drugih kolega?

- Nemam trenerske uzore, ali kako kaže ona latinska izreka, čovjek uči dok je živ. Imam svoju viziju nogometne igre, ali naravno da u modernom nogometu u kojem informacije brzo cirkuliraju, pokušavam implementirani neke zanimljive ideje od drugih trenera. Tako sam prije par godina bio u Barceloni, u Espanyolu... Gledao njihov rad i uzeo par stvari za svoju viziju. 

Kakav ste tip trenera, pragmatičan poput Carla Ancelottija ili idealist poput Pepa Guardiole kome je stil nogometa često važniji od samog rezultata?

- Pokušavam kombinirati od svih pomalo, bilo da je to pragmatičnost ili idealizam. Kad već pitate kakav bi Dinamo želio, bila bi to obrana kao u Talijana, napad poput Španjolaca i disciplina poput Nijemaca. Naravno to je teško implementirati, međutim uspijemo li to, napredovat ćemo u mnogim fazama igre. 

U nogometnom svijetu postoje treneri s različitim pristupima u interakciji s igračima. Od očinskog poput del Bosquea, vladanje željeznom rukom poput Alexa Fergusona do liderskog primjera Josea Mourinha. Kakav je vaš pristup kod interakcije s igračima?

- Imam veliko poštovanje prema igračima, ali isto tako svi odmah moraju znati gdje je dozvoljena granica. Tko tu granicu prođe, neće biti dobro. Tu sam, uvijek na raspolaganju igračima, otvoren za sva pitanja i probleme. Međusobna komunikacija je vrlo važna, imamo uz to i mlade igrače u momčadi, koje ću čuvati kao otac ako je to potrebno. Najbitnije u ovom trenutku jest da izvučemo maksimum iz svih igrača, to je najbitnije za momčad. Da svi dajemo sto posto na treningu i sto posto na utakmici. 

Dinamo dugi niz godina gaji sistem s četiri igrača u obrani i isto tako tradicionalno teži posjedu lopte i kontroli utakmice, o čemu ste već govorili. Hoće li biti promjena na taktičkom planu?

- Nije sada trenutak za puno promjena s obzirom na situaciju. Istina, odgovara mi taj sistem s četiri igrača u obrani, uvijek sam igrao u tom sistemu. Također, Dinamo posjeduje igrače za taj sistem. Važno je napomenuti kako svi koji igraju moraju biti disciplinirani, i u jednoj i u drugoj fazi igre. Nogometaš mora znati svoju točnu ulogu na terenu, što treba raditi na zelenom polju i da uvijek daje maksimum za Dinamo. Jer, Dinamo je top, Dinamo je sve! - izgovarajući te riječi, istodobno gestikulacijom ruke trener pokazuje razinu na kojoj želi vidjeti klub.

Iako je prošlo tek nekoliko dana od službene inauguracije, održao je novi trener opsežne sastanke s igračima i stručnim stožerom. Kakav je prvi sud o momčadi?

- Bit će još vremena za to, za sad se svaki dan upoznajemo. Glede trenutne momčadi, ona je vrlo talentirana, ali isto tako svaki igrač mora raditi na sebi da svoj bogomdani talent dođe do punog izražaja. Tada ćemo svi biti zadovoljni, i igrači, i klub, i ja kao trener. 

Protiv Seville bit će to vaš debi u skupinama Lige prvaka...

- Ne, ne... Sevilla je još daleko - odgovara trener prije nego li je čuo kompletno pitanje o spremnosti i potkovanosti za tu razinu natjecanja. 

- Ne mislim na to, o tome ćemo pričati kada dođe vrijeme za to.

Hrvatski mediji proteklih dana pisali su mnogo o treneru Petevu, kontaktirali su novinare iz Bugarske koji su opisali trenera kao dobrog motivatora i taktičara. Kako bi vi opisali svoje trenerske kvalitete? 

- Ne želim pričati o sebi, opisivati se, jer to nikada ne radim. Nadam se kako će moje trenerske kvalitete doći do izražaja kada Dinamo vratim tamo gdje mu je mjesto, tamo gdje je uvijek bio. Pred nama je puno posla, moramo se svi koncentrirati na cilj. Da izgledamo svaki dan sve bolje i bolje.

Ciljevi Dinama su javno znani, već dugi niz godina. Zahtjevi su osvajanje duple krune...?

-Da, ciljevi su osvajanje prvenstva i nacionalnog kupa. A, zatim iduće ljeto, kvalifikacije za Ligu prvaka.

U tjednu na zalasku svjedočili smo još jednom primjeru stanja u modernom nogometu. Dok su Dinamovi juniori dominantnom igrom svladali svoje vršnjake iz Juventusa (2:1), prva momčad isto tako dominantno je poražena s 0:4. Financijska razlika između klubova postaje sve veća? 

- Naravno da je u modernom nogometu izražen taj financijski jaz između klubova, ali u istom tom trenutku dobro je što formati europskih kontinentalnih klupskih natjecanja daju prednost ostalim klubovima da se pokažu na međunarodnoj pozornici. 

S obzirom na to da trener dolazi iz inozemstva, ima drugi rakurs pogleda na Dinamo. Stoga, kakva je reputacija Dinama u Bugarskoj i svijetu?

- Velika! Svi znamo što je Dinamo. Jednostavno - institucija - pogledom u bugarski rječnik riječ 'institucija' ima isto značenje kao u Hrvatskoj. "Velika važnost, ugled i utjecaj..."

Vanja Džaferović je nedavno za hrvatske medije pričao o novom treneru Dinama, izrazio potporu te izgovorio da "nikada Petev nije bio u tako velikom klubu kao što je Dinamo“. Kako komentirate tu izjavu?

- Hvala mu na riječima potpore, poznato je ime u bugarskom nogometu. Naravno da je Dinamo veliki klub i kojem želim da postane još veći. I meni je cilj da radim u što većem klubu

Veliki hrvatski trener Stanko Poklepović nedavno je izjavio kako svojedobno bugarski treneri (Ivan Kolev Vucov i Krasimir Balakov) "nisu ništa donijeli hrvatskom nogometu".

- To je prošlost, ne želim pričati o tome. Vucov i Balakov su legende bugarskog nogometa, a njihove epizode u hrvatskom nogometu ispale su tako kako su ispale.

Petev će u nedjelju postati deveti Dinamov trener koji će u svoju karijeru na plavoj klupi krenuti protiv Hajduka, u hrvatskom derbiju. Debi na klupi Dinama baš protiv Hajduka?

- Nebitno je igramo li u mom debiju protiv Hajduka ili Intera iz Zaprešića. Htio sam odmah preuzeti momčad, prihvatiti trenersku dužnost, to je moja odluka. Jer, kao trener moram pokazati svima da vjerujem u momčad. A, derbi je uvijek derbi - završio je trener Petev, ostajući u svojom uredu, oko stadiona i terena za trening dugo kroz dan. I, tako potvrdio riječi glavnog direktora Tomislava Svetine o predanosti za rad, da cijeli dan bude na stadionu, upoznaje i traži nove igrače...

Šaljem...
{{comment.Date | date:'dd.MM.yyyy HH:mm'}}
{{ comment.User.NameUser }}

Ovaj članak još nema niti jedan komentar.
Učitavam komentare...