Don't have an account? Register

Registration successful. We have sent a confirmation link to your email address.

Thank you
New Password

You have successfully confirmed your account

Please set your password before going on

You have chosen to reset your password

Please set a new password for your account

Don't have an account?
Don't have an account? Register

Join the Dinamo family!

Register and enjoy all benefits of using an account on Dinamo's website

Presented by

PSK logo

Can't find what you're looking for?
Maybe some of the following will help you:

Sjećanje

Nezaboravni Pele treći put protiv Dinama

Napustio nas je u smiraju prošle godine, ali sjećanja maksimirskih igrača i kibica na nogometnoga kralja uvijek će biti snažna, emotivna, s puno zanimljivih detalja... Nezaboravni „O Rei do Futebol“, kralj nogometa, slavni Pele, na današnji je dan, 28. siječnja 1970. godine, treći put zaigrao protiv Dinama. Ni niti u tom trećem pokušaju nije pobijedio maksimirsku družinu, ali pritom, istina, nijednom nije ni – izgubio. Proslavljeni je brazilski virtuoz ukupno triput igrao protiv Dinama i nijednom nije slavio. Kasnije je, 1975. godine, svratio na maksimirski stadion i održao trening u ulozi demonstratora dječacima iz Dinamove škole.

Treći je pokušaj, dakle, osvanuo na današnji dan na prestižnom međunarodnom klupskom Hexagonal turniru u Čileu gdje su njegov Santos i Dinamo u spektakularnoj utakmici odigrali 2:2. Na tribinama nacionalnoga stadiona u Santiagu bio je i sam predsjednik Čilea, Eduardo Frei Montalva.

Prvi Peleov susret s Dinamom bio je u ljeto 1957. godine na znamenitoj Maracani u Rio de Janeiru. Tada je Pele i zabio pogodak Dinamu, ali ipak nije pobijedio. Maksimirska je družina na Maracani odigrala 1:1 protiv kombinirane momčadi Vasco da Game i Peleova Santosa. Dinamo je tada sudjelovao na turniru organiziranom povodom izgradnje novoga stadiona Morumbi u Sao Paulu. Utakmice Dinamove skupine igrane su na Maracani u Riju, dok se druga grupa nadmetala u Sao Paulu. Novi je pokušaj bio u nezaboravnoj zagrebačkoj utakmici, koja je završila istovjetnim rezultatom, 1:1 u rujnu 1969. godine, da bi se sučelili i četiri mjeseca kasnije, opet u Južnoj Americi, ali ovaj put u Čileu. Tada je rezultat bilo 2:2...

BRAZILSKA LEGENDA BILA JE POSEBNO MOTIVIRANA

Pele je pet godina kasnije ponovno došao u Zagreb, ovaj put kao dio sponzorske akcije u kojoj je imao ulogu demonstratora mladim nogometašima na maksimirskom travnjaku...

Na početku zimske južnoameričke turneje na startu 1970. godine plavi su u Bogoti odigrali neodlučeno, 1:1, protiv kolumbijskog Santa Fea, kojega je predvodio raniji nekadašnji proslavljeni jugoslavenski reprezentativac Dragoslav Šekularac, potom su u Limi remizirali, 2:2, i protiv reprezentacije Perua koju je s klupe vodio znameniti Didi, nekadašnji Peleov suigrač u slavnoj brazilskoj selekciji. Četiri dana kasnije u novoj međusobnoj utakmici na istom travnjaku Peru je ipak bio bolji s 2:1. Tada je uslijedio odlazak u Čile na Hexagonal turnir.

Zagrepčani su prvo pobijedili jaki Universidad de Chile s 3:0 da bi četiri dana kasnije osvanuo okršaj protiv Santosa. Svoja je sjećanja o tome zabilježio i naš popularni Rudi Belin:

„Štampa je sada graknula, ne štedi komplimente. Favoriti smo turnira. Ali, Santos je na redu. Što će biti? Brazilci žele revanš za Zagreb, 1:1 u Zagrebu nije uspjeh za Peleovu četu. Znamo našu glavnu brigu. Pele. Dvojica ga paze. Pirić i Valec koji je vrlo uspješno zamijenio mene. Ja sam kasnije povrijedio mišić i morao sam izaći. U prvom sam dijelu primio loptu na desnom krilu, izmijenio mjesto s Novakom. Pritom sam se oslobodio dvojice bijelih. Ubacio sam u sredinu, Novak je utrčao i – gol! Senzacija! Ne za nas. Za gledalište koje se polako orijentira i navija za nas.“

Santos je rezultat preokrenuo u svoje vodstvo, 2:1. Pele je u 26. minuti, dakle nedugo nakon Dinamova vodstva, priredio minijaturu za pljesak: sa sredine terena je u slalomu prošao sve plave prepreke, izbio sam pred vratara Fahriju Dautbegovića i asistirao Rildu za 1:1. Brazilski  je „čarobnjak“ sličnu ekshibiciju načinio i u 36.minuti, i ovaj je put ponovio gotovo isti prizor i asistirao Coutinhu za vodstvo.

No, u drugom dijelu, u 57. minuti, Krasnodar Rora dočekao je loptu nakon ubačaja Marijana Novaka iz kuta i uspio izjednačiti. Novinarski je žiri kasnije upravo Rori dodijelio nagradu za najboljega igrača utakmice.

Dinamo je tom prilikom igrao bez dotad standardnih Filipa Blaškovića i Marijana Čerčeka, a „putem“ se, dakle, ozlijedio i Belin...

„Ja sam se ozlijedio i u drugom dijelu bio sam gledatelj. A, moji plavi ponovili su prvi dio susreta. Bili su bolja momčad. Bili su agresivniji, brži. I konačno je Rora, koji je na svim utakmicama igrao izvrsno, a u ovoj sa Santosom upravo briljirao, što mu je i donijelo nagradu igrača utakmice, poslao Novakov korner u mrežu, 2:2! Pred kraj Santos je krenuo na sve ili ništa. Ali, bez uspjeha. I zato svima pohvale. To je velik uspjeh i jugoslavenskog nogometa. I slavni Pele, koji je, istina, zadao dosta muke našim momcima, čestitao je svakom igraču pojedinačno. Lijepa gesta. I veliko priznanje Dinamu“, zabilježio je Belin.

U nastavku turnira Dinamo je pobijedio meksičku Americu s 2:0 nakon čega su ga svladali domaćini Universidad Catolica s 2:1 i Colo Colo s 3:0.

Osvajač turnira bio je Santos sa sedam bodova iz pet utakmica u doba u kojem je, podsjećamo, pobjeda vrijedila dva boda. Colo Colo i Universidad Catolica skupili su po šest, četvrtoplasirani Dinamo pet, Universidad de Chile i America po tri. Prije povratka u Zagreb plavi su svratili u Montevideo gdje su remizirali protiv dvaju južnoameričkih velikana, 0:0 protiv Peñarola i 2:2 protiv Nacionala.

 

Santiago de Chile, 28. siječnja 1970.

Prijateljska utakmica, turnir Hexagonal

Santos – Dinamo 2:2

Estadio Nacional

Santos: Mendes, R. Delgado, Rildo, C. Alberto, Lima, Joel, M. Maria, Nene, Coutinho (Douglas), Pele, Abel

Trener: Antoninho

Dinamo: Dautbegović, Cvek, Gračanin, Belin (Valec), Ramljak, Miljković, Novak, Pirić, Cerić, Gutzmirtl, Rora

Trener: Ivica Horvat

Sudac: Lorenzo Cantillana (Čile), Gledatelja: 40.000

Strijelci: 0:1 Novak (21.), 1:1 Rildo (26.), 2:1 Coutinho (35.), 2:2 Rora (57.)

Copied!