Prijavi se putem email-a ili Facebooka

Zaboravili ste lozinku? Kliknite ovdje

Morate ispuniti ovo polje Morate unijeti valjanu email adresu
Morate ispuniti ovo polje

Postani dio Dinamove obitelji!

Registriraj se i uživaj u svim pogodnostima korisničkog računa na Dinamovoj stranici

Registriraj se putem email-a ili Facebooka

Ako već imaš korisnički račun Prijavi se

Morate ispuniti ovo polje
Morate ispuniti ovo polje
Morate ispuniti ovo polje Morate unijeti valjanu email adresu

Unesite svoju email adresu i poslati ćemo vam upute za resetiranje lozinke

Morate ispuniti ovo polje Morate unijeti valjanu email adresu

Sjećanje

50 godina od Dinamove turneje po Kanadi i SAD-u

Bio je to završetak po mnogočemu upečatljive Dinamove turneje koja je u određenoj mjeri usmjerila i povijest maksimirskog kluba. Na današnji dan prije točno pola stoljeća, 21. srpnja 1971. godine, plavi su završili trotjednu turneju po Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama, turneju koja je zbog tadašnjih društveno političkih okolnosti bila pod posebnim povećalom državnih autoriteta i ostavila posljedice i na samom klubu i njegovu vodstvu.

Bio je to drugi odlazak plavih u SAD, ali prvi u Kanadu, a turneja je koincidirala s pokretom Hrvatskog proljeća 1971. godine i upravo je u tom kontekstu dobila i svoj nastavak godinu kasnije kad je zbog političkog dekreta kompletno klupsko vodstvo moralo odstupiti.

Nakon zbivanja u Karađorđevu krajem 1971. godine klub su ubrzo, uslijed takvih okolnosti, morali napustiti i Otto Hofmann, koji je na Dinamovu čelu u različitim funkcijama bio 25 godina, zatim predsjednik Drago Božić kao i sadašnji Dinamov predsjednik Mirko Barišić, koji je bio u ulozi dopredsjednika kluba.

Zanimljivo je da su uslijedile i promjene u sportskim rezultatima: Dinamo je u prethodnih 10 godina četiri puta bio jugoslavenski doprvak, četiri puta treći dok je u sljedećim dvjema uzastopnim sezonama, nakon političke smjene klupskoga vodstva, bio tek osmi, potom sedmi pa peti...

I sam je Božić svojedobno opisao zbivanja vezana uz američko-kanadsku turneju:

Sjećam se podmetanja konzularnih predstavnika u Kanadi i Udbe. Ministarstvo vanjskih poslova zalagalo se za našu turneju u Kanadi. A Udba i konzularni predstavnici lažima su i izmišljotinama predstavili turneju kao nacionalističku. Našli smo se tako u procjepu između jednih koji su tražili da nastavimo turneju i drugih koji su predlagali da se odmah vratimo. Naredio sam da se momčad vrati u Zagreb, ali je tadašnji jugoslavenski ambasador u SAD-u inzistirao da momčad nastupi i u New Yorku. Nakon povratka s te turneje nastupilo je mučno razdoblje u kojem se pod svaku cijenu željela dokazati krivnja našeg vodstva puta. Ljudi su pozivani na informativne razgovore, a na kraju je Centralni komitet Hrvatske prihvatio lažno svjedočenje Udbe pa smo mi iz uprave morali napustiti Dinamo“, prepričao je Božić.

Dinamo je na put krenuo u srijedu, 30. lipnja, letom do Frankfurta pa New Yorka i potom do Toronta koji je, zapravo, bio početna točka turneje. Prva od ukupno osam utakmica odigrana je 3. srpnja, a suparnik je bila Croatia Toronto. Zanimljivo je da su „nepoznati počinitelji“ prije utakmice prepilili vratnice i presjekli žice za razglas. Kasnije su vratnice osposobljene, razglas ipak ne, ali sama je utakmica protekla u redu. Na kraju je Dinamo pobijedio s 1:0 pogotkom Drage Vabeca u 24. minuti. U Dinamovu je kadru u statusu gosta tom prilikom zaigrao i Zlatan Čajkovski, sin glavnoga trenera Zlatka Čajkovskog.

U zapisima s turneje između ostaloga stoji:

“Iako smo u Toronto stigli nakon puna 24 sata provedena na putu, morali smo poći na svečanu večeru. Ostali smo, međutim, samo jedan sat, slušali govore, a neki od prisutnih su i zaplakali od sreće što su prvi put u Torontu u Kanadi doživjeli da gostuje jedan naš klub.

‘Naš san se ostvario, naš Dinamo došao nam je u goste’, rekao je predsjednik Croatije na kraju svoga govora i sam zaplakao.

Croatia iz Toronta je po općem mišljenju najbolji naš iseljenički klub u Kanadi i Americi. Naročito je napredovala u posljednje vrijeme otkako je trenira Ivan Oskar Jazbinšek i otkako su je pojačali bivši Dinamovi igrači Marijan Bradvić kao vođa navale i Bruno Pilaš kao lijeva spojka.”

Pritom je detaljno opisan i pokušaj sabotaže:

“Ugodan boravak u Torontu, dobrodošlicu gradonačelnika i pažnju naših domaćina nije mogao pokvariti pokušaj jedne grupe, nesklone organizatoru ove turneje, da omete utakmicu Croatije i Dinama. Na dan utakmice, kod posljednjeg pregleda terena, konstatirano je da su vratnice prepiljene, a žice razglasnih uređaja presječene. Vratnice su na vrijeme promijenjene, ali razglasni uređaj nije iako je to kvar koji se može otkloniti za nekoliko sati, pa je moralo otpasti predviđeno najavljivanje i predstavljanje igrača. Utakmica je ipak odigrana u potpunom redu.”

Zadnja od ukupno osam utakmica odigrana je 21. srpnja u New Yorku, a suparnik je bila tamošnja Croatia. Riječ je o amaterskoj momčadi hrvatskih iseljenika koji su burno proslavili svoj počasni pogodak u dvoboju protiv Dinama. Plavi su pobijedili s 9:1. Trostruki je strijelac bio Alojz Renić, po jednom su zabili Marijan Čerček, Ivica Miljković, Josip Ražić, Ivica Senzen, Drago Vabec i Josip Kečkeš.

 

Šaljem...
{{comment.Date | date:'dd.MM.yyyy HH:mm'}}
{{ comment.User.NameUser }}

Ovaj članak još nema niti jedan komentar.
Učitavam komentare...