Prijavi se putem email-a ili Facebooka

Zaboravili ste lozinku? Kliknite ovdje

Morate ispuniti ovo polje Morate unijeti valjanu email adresu
Morate ispuniti ovo polje

Postani dio Dinamove obitelji!

Registriraj se i uživaj u svim pogodnostima korisničkog računa na Dinamovoj stranici

Registriraj se putem email-a ili Facebooka

Ako već imaš korisnički račun Prijavi se

Morate ispuniti ovo polje
Morate ispuniti ovo polje
Morate ispuniti ovo polje Morate unijeti valjanu email adresu

Unesite svoju email adresu i poslati ćemo vam upute za resetiranje lozinke

Morate ispuniti ovo polje Morate unijeti valjanu email adresu

Konferencija na stadionu Maksimir

Dinamo je stabilan unatoč izvanrednoj situaciji

- Dinamo je dugogodišnjim planskim radom i odgovornim potezima u doba krize osigurao stabilan sustav i temelje za funkcioniranje na visokoj razini u svim segmentima - istaknuo je član Dinamove uprave Krešimir Antolić koji je, uz sportskog direktora i trenera Zorana Mamića, u petak istupio pred novinare s ciljem osvrta na organizacijske, poslovne, financijske i sportske aspekte kluba u zadnjih pola godine.

   – Naravno da je u prethodnih šest mjeseci živote svih nas obilježila globalna pandemija koja je izazvala krizu u svakom smislu, a osobito u gospodarskom. Uza sve to pogodio nas je i potres koji je ugrozio sam stadion i doveo u pitanje funkcioniranje srca našeg kluba. Zadovoljni smo što smo u takvim okolnostima napravili stabilan sustav i što smo na vrijeme povlačili poteze koji su nam omogućili da ne izgubimo niti jedno radno mjesto u klubu i pritom zaštitimo osobne dohotke na 7.500 kn što je u rangu prosjeka grada Zagreba. Svi smo iznijeli teret krize u skladu s našim primanjima i zahvaljujem svim dionicima našega sustava  koji su podržali takvu odluku Uprave. U međuvremenu smo zajedničkim naporima u poslovanju uspjeli doći do toga da sve zaostatke djelatnicima, igračima i trenerima vratimo i prije dogovorenoga roka – istaknuo je Antolić.

  Šef struke i trener Mamić pod “rendgen” je stavio sportski segment kluba i pritom se osvrnuo na prijelazni rok istaknuvši vjeru da će u sljedeća dva dana biti nekih noviteta.

   – Podsjećam da smo još ljetos doveli Kristijana Jakića i Lirima Kastratija, potom i Rasmusa Lauritsena. Dinamo je bio vrlo aktivan na tržištu, želio je pojačati momčad iako je igrače poput Danija Olma ili ozlijeđenoga Dinu Perića bilo teško nadomjestiti. Ako smo prodali Olma za dvadesetak milijuna eura, ne možemo očekivati da ćemo jednaku svotu uložiti u jednoga novog igrača ili da će ga odmah adekvatno nadomjestiti netko čija je vrijednost na tržištu milijun, dva eura. Pandemija je otežala i uobičajeni način komunikacije prilikom transfera igrača, teško je putovati, niste u izravnom kontaktu za stolom već komunicirate na daljinu... Mi smo poslali višemilijunske ponude za argentinskog stopera Alana Franca, ali nismo uspjeli to završiti. Želja je bio i Norvežanin Jens-Peter Hauge za kojeg smo nudili tri milijuna, ali je na kraju ipak prešao u Milan. Htjeli smo se pojačati, a ne da dovedemo nekoga tek toliko da dovedemo. U pitanju su  još trojica igrača među kojima i Portugalac Camacho iz lisabonskog Sportinga koji je za njega platio pet milijuna eura Liverpoolu. Nažalost, Brazilac Marquinhos je otpao, pristali smo na sve uvjete koje je tražio njegov klub Atletico Mineiro, sve smo dogovorili i sa samim igračem, a u srijedu navečer nam se javio predsjednik kluba i rekao da ga ipak ne bi prodao. U ovo doba globalne krize upola je smanjena fluktuacija igrača na nogometnom tržištu u svijetu, ali mi radimo na tome da se još pojačamo – naglasio je Mamić.

  Koliko su blizu Dinamu bili Hajdukov krilni napadač Jairo, bivši maksimirski vezist Alen Halilović i krilo Gorice, Kristijan Lovrić?

  – Istina je da sam kontaktirao svojega kolegu iz Hajduka, da sam pitao o situaciji sa Jairom, ali ostalo je na tome. Nismo pričali o brojkama, a poznavajući situaciju u Splitu kad se javi Dinamo, bilo je za očekivati da to neće uspjeti. Kod Jaira je postojala želja, ali ne bih htio da zbog toga sad ima problema. Hajduk nije želio razgovarati na tu temu, sve je ostalo na verbalnom kontaktu kolege Ivana Kepčije i mene. a brojke koje su spominjali neki mediji vezano uz ovu temu nisu istinite. Jaira nismo izravno kontaktirali jer to nije po pravilima niti je etično, razgovarali smo s njegovom agencijom, raspitali se kakva je situacija i kakva su razmišljanja što je apsolutno legitimno. Što se tiče Halilovića, razmišljali smo o toj mogućnosti, razgovarali smo, ali kad smo sve odvagnuli, odlučili smo u kadar vratiti Izeta Hajrovića. Lovrić? Nismo razmišljali o njemu.

   Zanimljiva je bila priča i o razlazu pa nagloj novoj suradnji s Marijem Gavranovićem.

  – Pokazalo se da smo ispravno postupili potpisavši novi ugovor s Gavranovićem. On nije bio presretan statusom pred kraj ere prošloga trenera, nije na terenu izgledao kako treba. U razgovoru s Gavranovićem je čak prilikom tog privremenog odlaska bila vidljiva njegova nevjerojatna želja. On čak nije postavljao uvjete oko razlaza, a mi smo imali obveze prema njemu. Samo je tražio od mene da mu obećam da će završiti karijeru u Dinamu jednoga dana! To me jako ugodno iznenadilo i pokazalo koliko zapravo voli Dinamo. Onoga trenutka kad sam ušao u svlačionicu i kad sam nakon nekog vremena pohvatao situaciju oko igrača, forme, onoga što možemo ili ne možemo, u dogovoru s klubom sam odlučio pokušati vratiti Gavranovića. On je to jedva dočekao i pokazalo se jako dobro.

  Neki su mediji pogrešno protumačili i komentar Zorana Mamića na temu Brune Petkovića.

  – Ne mislim da je moj intervju negativno utjecao na Petkovića. U vrijeme tog intervjua on i Arijan Ademi radili su po posebnom programu. Nakon tog mini ciklusa već je izgledao dosta bolje. Uvijek od najboljih očekuješ najviše! Tako od Brune očekujem najveće stvari. On nije “jedan od”, nego je po svim analizama “naj”. Zato od njega očekujemo najviše. A, ono što sad pruža nije onakav Petković kakav može biti. To nije negativna kritika nego motivacija, želimo da bude svjestan da može biti jedan od najboljih na svijetu! To treba biti cilj, i njegov i svih nas. Sjajan je dečko, iznimno važan u svlačionici. Kad u svlačionici razgovaramo on je prvi koji prihvati kritiku. A, on je prvi i koji dijeli kritiku, i drugima pa i sebi! On je meni kao treneru, uz starije senatore, iznimno važan i kao čovjek koji je apsolutno pozitivan i gura svlačionicu u pravom smjeru.

  Prvo sljedeće Dinamovo iskušenje je subotnji maksimirski derbi protiv Gorice

  – Gorici treba čestitati na sjajnim rezultatima, stvorili su respektabilan klub. Čeka nas derbi, radi se o dobroj, tvrdoj momčadi koja je stalno na granici žutoga kartona, agresivni su, kompaktni... Očekujemo tešku utakmicu. Oni su bili u nešto boljoj situaciji s obzirom na izostanke zbog reprezentacije. Mi smo jedan dio priprema u ovih 14 dana imali devetoricu, a potom desetoricu igrača. Nismo imali optimalne pripreme, ali svaka takva pauza nosi isto. Bitno je da su se svi vratili zdravi i u dobrom raspoloženju.

  Tko će biti Dinamov najveći protukandidat u lovu na naslov prvaka?

  – Uvijek je to otprilike isto iako treba reći da Osijek u trenerskom i igračkom smislu posjeduje jedan od najkvalitetnijih kadrova u Hrvatskoj. Ne treba zaboraviti ni Goricu, Hajduk, Rijeku... Bit će puno dobrih i kvalitetnih utakmica, ali ja sam siguran da će Dinamo biti prvak kao što je, uostalom, bio i svih ovih godina osim one jedne nakon mog odlaska.

  Na opasku da Dinamo u nastavak sezone ulazi s nešto slabijim kadrom nego ranije trener Mamić je uzvratio:

  – Malo je teško kad postoje određene simpatije ili nesimpatije. Dio javnosti uvijek je protiv svega što Dinamo napravi. Ako u kadru imamo 30 ili više igrača, onda “radimo neplanski”. Ako ih imamo manje, onda je “malo igrača“. Ako dovedemo stranca, onda je pitanje “gdje su domaći”. Ako je više domaćih, onda je to “najslabiji Dinamo u zadnjih 10 ili 20 godina”. Nikad zadovoljni. Ali, neka, Dinamo je visoko postavio letvicu i ponosni smo što smo je sami tako postavili. Mnogi mediji pišu ovisno o simpatijama i nesimpatijama. Neki pišu o “rasprodaji”, a  nije nam  otišao niti jedan reprezentativac, dakle ni Livaković ni Petković niti Oršić. Kad prodamo igrača, onda je pitanje “zašto smo prodali”. Kad ne prodamo onda “usporavamo mladost i egzistenciju igrača”. Volio bih malo više objektivnosti. Spomenuo sam Olma i Perića... Pa, neka iz Barcelone ode Lionel Messi, neka iz Liverpoola ode Sadio Mane ili Virgil van Dijk pa ćete vidjeti koliki je problem. Nije to tako jednostavno. Ako prodaš igrača za dvadesetak milijuna eura, ne možeš ga odmah adekvatno zamijeniti s onim od milijun, dva eura. “Kemija” momčadi? Što se tiče mog odnosa s igračima, bolje je pitati njih. Teško je govoriti o sebi. Znam jedino da nikad nisam imao tih problema. A, “kemija” dolazi s rezultatima. Vidjeli smo primjer hrvatske reprezentacije prije i nakon Rusije ili sad nakon poraza protiv Portugala. Vidjeli smo stanje u Dinamu prije europskih uspjeha prije dvije godine... Rezultat je taj koji sve vuče, on je generator svega.

  Novinare je između ostaloga zanimalo je li Uprava prilikom postavljanja Zorana Mamića na mjesto glavnoga trenera razmišljala o eventualnim negativnim reakcijama dijela javnosti.

  – Mi smo doista u tom trenutku bili pred dogovorom s gospodinom Matjažom Kekom koji je trebao biti trener Dinama – pojasnio je Antolić i dodao:

  – On je u zadnji trenutak odustao i mi smo u specifičnoj situaciji izazvanoj koronom odlučili za Zorana Mamića. Bila je to situacija u kojoj nije bilo prostora između dvije sezone, nije bilo kvalitetnih priprema, nije bilo vremena za aklimatizaciju nekog novog. Zoran je dio sustava, zna što je Dinamo u svakom segmentu... I bili smo svjesni mogućih reakcija. Ali, idemo pogledati koga smo postavili na klupu. Čovjek koji je kao igrač, trener i sportski direktor osvojio 27 trofeja u Dinamu,. napravio je karijeru na Dalekom istoku gdje bio prvak države, igrao finale Svjetskog klupskog prvenstva! Postavili smo trenera koji je jedini s Dinamom osvojio naslov prvaka bez poraza! Prema tome, svjesni svih nenogometnih reakcija mi smo se odlučili za trenera koji u kratkom vremenu može ustabiliti sportski sustav, momčad i isporučiti rezultat na koji smo navijače i javnost navikli. Što se tiče dijela navijača koji je došao prosvjedovati, duboko vjerujem da svaki čovjek ima pravo na svoje mišljenje i u konkretnom slučaju se ne mora slagati s našim. Ali, Dinamo nije klub kojem će 200, 300 ili 500 okupljenih na parkingu određivati tko će biti trener. Poštujemo mišljenje, ali taj način izražavanja prosvjeda i metode nisu prihvatljive i na njih nikad nećemo pristati.

  Postoje li pomaci vezani uz temu stadiona?

  – Tu je pat pozicija. Drago mi je da se javnost počela zanimati za stadion jer Grad Zagreb i Dinamo kao najveći sportski klub u Hrvatskoj zaslužuje imati normalan dom. Potresom je bitno oštećen, i to do te mjere da smo zatvorili istočnu i južnu tribinu. Krenuli smo u sanaciju juga. Nažalost, u medijima je vrlo malo kvalitetnih tekstova na tu temu. Ljudi moraju znati da Dinamo ne može sam raditi stadion u Maksimiru, i to ne samo po pitanju financija. Mi bismo kroz različite fondove, dobre bankarske linije mogli zatvoriti dio financijske konstrukcije, ali zemljište nije u Dinamovu vlasništvu. Teorijski, naš partner bi mogao biti Grad Zagreb, ali tu se isto tako zaboravlja činjenica da u Gradu postoji parlament u kojem su zastupljene sve političke opcije. Nikad nisam doživio da je ijedan predstavnik ijedne političke opcije postavio pitanje maksimirskoga stadiona. Da gradonačelnik sutra odluči da treba graditi stadion, ta odluka mora na Skupštinu koja je mora odobriti. Nije to dakle, pitanje pojedinca. To je prvo pitanje Grada, potom gradskih struktura pa tek onda Dinama i eventualno partnera, bilo Hrvatskog nogometnog saveza ako bi bila riječ o nacionalnom stadionu ili poslovnog partnera koji bi sudjelovao u izgradnji, eventualno kupio ime objekta... Za stadion od 25.000 ljudi treba 44.000 kvadrata zemlje. Već smo imali gotove skice, planove sa 18.000 kvadrata VIP prostora, koji bi se održavao sadržajima izvan nogometa. Tko ima 44.000 kvadrata građevinskog zemljišta u Zagrebu? Jedino može Maksimir, koji je za to namijenjen, davno je rečeno da tu moraju biti sportski i rekreacijski sadržaji. Kad odluče, bit će pronađene linije financiranja, bit će riješeni vlasnički odnosi... Osnovni je preduvjet gdje će Dinamo živjeti i raditi za vrijeme gradnje, Na to pitanje nikad nismo dobili odgovor. Ne želimo da odemo iz Maksimira i više se nikad ne vratimo pa da budemo “nomadi” po Hrvatskoj. To je pitanje koje Dinamo sam ne može riješiti.

  Antolić je u završnom obraćanju želio posebno naglasiti:

 – Mi smo u Dinamu “naučili” na sve, čak su pucali, pretukli trenera, palili automobile, lijepili fotografije po gradu... Nije ovo ”žalopojka”. Mediji su partneri, ali ne mogu se oteti dojmu da je dio njih apsolutno maliciozan i neobjektivan. Samo bih podsjetio da je Dinamo iznad svih nas. Bio je Dinamo prije nas, bit će i poslije nas. Ali, Dinamo je 48. put u Europi, rekorder je po broju svojih reprezentativaca u finalu svjetskog prvenstva, apsolutno smo lokomotiva hrvatskoga sporta, dakle ne samo nogometa nego sporta. Dinamo je od 2008. godine u objekt koji nije njegovo vlasništvo uložio 100 milijuna kuna vlastite likvidnosti da bismo uopće na tom stadionu mogli živjeti i raditi. Svaki mjesec klub isplaćuje 450 dohodaka, a tu su ugovori o radu, profesionalni, honorarni, stipendijski ugovori... Od medija samo želimo priliku za objektivnost. Pokazali smo da nismo oko sebe napravili zid, ali previše je paušalnog i selektivnog pristupa. Ponekad imam osjećaj da postoje “dva Dinama”, onaj o kojem čitam u medijima i onaj u kojem radim. Apsolutno smo spremni na korekciju i razgovor o onome što je s naše strane pogrešno napravljeno. Ali, evo, da hoćemo predati klub to bi bilo s bilancom kakvu nema nijedna firma u Hrvatskoj. A, čitamo o nama kao o kriminalnoj organizaciji koja se zalijepila za stolac. Jednog trenutka kad pređeš kritičnu točku, nema problema, staneš na liniju. Ali, od medija koji su transmisija između nas i navijača samo želimo objektivnost. Prvenstveno sam navijač Dinama, zato govorim s ovolikom emocijom,. A, bili su tu ljudi koji nisu Dinamovi navijači, samo su gledali “plus i minus” i dignuli sidro kad je malo zagustilo – zaključio je.

 

 

Šaljem...
{{comment.Date | date:'dd.MM.yyyy HH:mm'}}
{{ comment.User.NameUser }}

Ovaj članak još nema niti jedan komentar.
Učitavam komentare...