Nemaš račun? Registriraj se

Registracija je uspješno izvršena. Na tvoj mail smo poslali link za potvrdu korisničkog računa.

Hvala vam
Nova Lozinka

Uspješno ste potvrdili svoj korisnički račun

Molimo odredite svoju lozinku prije nego nastavite

Odabrali ste resetiranje lozinke

Molimo postavite novu lozinku za svoj korisnički račun

Nemaš račun?
Nemaš račun? Registriraj se

Postani dio Dinamove obitelji!

Registriraj se i uživaj u svim pogodnostima korisničkog računa na Dinamovoj stranici

Presented by

PSK logo

Ne možeš pronaći ono što tražiš?
Možda ti pomogne nešto od sljedećeg:

Dinamov Vremeplov

Na današnji dan 31.05.

Na današnji dan...

31.5.1953.

Pet golova u 16 minuta! Nevjerojatan su preokret maksimirski nogometaši priredili u furioznoj završnici derbija. U prvenstvenom su okršaju na svom travnjaku u silovitoj završnici ne samo dostigli i prestigli Hajdukovu prednost već su upisali gromku pobjedu čak sa 5-1! Božo Broketa u 36. je minuti doveo Splićane u vodstvo. Prvo mu je maksimirski vratar Vladimir Majerović obranio udarac, ali je odbijenu loptu Broketa ipak spremio u mrežu. U 50. su minuti obje momčadi ostale s desetoricom igrača: Hajdukov je branič Stane Krstulović udario maksimirsko krilo Zvonimira Cimermančića dok je bio daleko od lopte, a nakon međusobnoga koškanja obojica su isključeni. A, potom slijedi urnebesna završnica plavih: pet golova u zadnjih 16 minuta! Aleksandar Benko u 74. je minuti projurio desnim krilom, probio se u kazneni prostor i lansirao loptu u gol. Već u sljedećoj minuti, u gužvi u kaznenom prostoru nakon nekoliko uzastopnih udaraca plavih prema vratima loptu je uputio Željko Čajkovski i pogodio za rezultatski preokret i vodstvo Dinama. Dionizije Dvornić u 86. je udarcem sa 20 metara u rašlje povisio na 3-1, a Čajkovski u 88. glavom nakon ubačaja Branka Režeka s desne strane zabio i četvrti pogodak. “Petardu” je zaokružio Vladimir Čonč u zadnjoj minuti nakon što je prošao kroz obranu bijelih i plasirao loptu u mrežu. Dinamo je u preostale tri utakmice do kraja sezone upisao jedan poraz i dvije pobjede i smjestio se na skromnom sedmom mjestu. Prvak je bila Crvena zvezda.

 

31.5.1969.

U spektakularnoj utakmici finala Kupa na beogradskom stadionu JNA Dinamo i Hajduk u 120 minuta provedenih na terenu odigrali du 3-3. Sukladno tadašnjim pravilima, pobjednika nisu određivali 11-erci već je dogovoren termin nove utakmice na istom terenu. Sučelili su se dva i pol tjedna kasnije, 19. lipnja, u dvoboju u kojem je Dinamo slavio s uvjerljivih 3-0. U ovom je, prvom dvoboju Hajduk poveo u 16. minuti kad je Ivica Hlevnjak ubacio s desne strane, a Ivan Pavlica natrčao i skrenuo loptu u mrežu. Sedam minuta kasnije Krasnodar Rora ubacio je s krila, Josip Gutzmirtl pucao, lopta putem zahvatila Vinka Cuzzija i odsjela u golu. U 71. minuti Rudolf Belin ubacio je iz slobodnoga udarca, a Slaven Zambata glavom doveo plave u vodstvo. Tri minute kasnije Miroslav Bošković dočekao je odbijenu loptu i lansirao u mrežu za 2-2. Tim je rezultatom završena i 90. minuta što je značilo ulazak u produžetak. Prvo je Gutzmirtl u 99. minuti pogodio Hajdukovu gredu da bi praktički u sljedećem napadu osvanuo pogodak na drugoj strani. Ivan Buljan ubacio pred gol, vratar Fahrija Dautbegović izbio, Miroslav Vardić pucao, lopta se putem odbila od Mladena Ramljaka i prevarila vratara. U 110. minuti Dautbegović je obranio veliku priliku Hlevnjaka, odmah pokrenuo kontranapad kojega je povukao Belin, proigrao Zambatu, on pucao s desne strane, lopta pogodila braniča Dragana Holcera i, slično kao kod prethodnoga Hajdukova gola, prevarila vratara. Minutu prije kraja Dinamo je bio nadomak trofeju kad je, nakon ubačaja Marijana Novaka s desne strane, Zambata glavom pucao sam sa pet metara, a vratar Ante Sirković paradom izbio loptu.

 

31.5.1987.

Dinamo je posustao u borbi za plasman u Kup Uefe. U maksimirskom je derbiju pred više od 50.000 gledatelja, unatoč vodstvu plavih, na kraju ipak pobijedila Crvena zvezda s 2-1. Dinamo je poveo u 12. minuti, mrežu je zatresao Zvonimir Boban nakon ubačaja Joze Bogdanovića. Gosti su izjednačili nakon spretne akcije u kojoj je Husref Musemić, nakon prodora Bore Cvetkovića, sa 20 metara poslao loptu u gol. Početkom drugoga dijela prvo je maksimirski napadač Ivan Cvjetković uzdrmao vratnicu da bi se ubrzo potom zatresao okvir i na drugoj strani nakon što je snažno pucao Mitar Mrkela. Nešto kasnije crveno-bijeli su izbijali loptu s gol-crte nakon silovitoga Bogdanovićeva udarca. Gosti su postigli pobjedonosni gol iz 11-erca. Cvetković je iskoristio poklon Mustafe Arslanovića, izbio sam pred vratara Ranka Stojića koji ga je pritom srušio, a Dragan Stojković s bijele točke zatresao mrežu.

 

31.5.2003.

Kemal Monteno promovirao je novu Dinamovu himnu pa je uz stihove “Mi smo Dinamo, k’o Sljeme veliko srce imamo” proslavljen povratak pokala u Maksimir. Sportsko-zabavni program startao je još rano poslijepodne podno zapadne tribine gdje je osvanuo golemi šator pod kojim su nastupile i brojne druge estradne zvijezde. Plavi su pokal prvaka matematički osigurali još dva kola prije kraja natjecanja, u sezonu su zaključili 31. svibnja pobjedom protiv Kamena Ingrada s 1-0 u zadnjem kolu upisavši svoj sedmi naslov u Prvoj HNL. Do trofeja ih je vodio trener Miroslav Blažević. U završnom dvoboju protiv momčadi iz Velike prvo je Boško Balaban još u osmoj minuti pogodio gredu iz slobodnog udarca da bi Silvio Marić u 65. na asistenciju Dalibora Poldrugača utrčao iz drugoga plana i posve iskosa zabio jedini gol na utakmici. Dvoboj je imao i humanitarnu notu jer je sav prihod od ulaznica namijenjen za pomoć napuštenoj bebi, pronađenoj pred bolnicom na Svetom Duhu. Na utakmici se skupilo 15.000 gledatelja. Odmah nakon što je sudac označio kraj navijali su probili koridor između istočne i južne tribine, a nedugo potom nastupio je “stampedo” s druge strane. Navijači su posve okupirali teren, “očerupali” gotovo sve igrače. Na teren su se spuštali po transparentima, skakali po pobjedničkom postolju, vješali po kućicama za rezervne igrače...

 

31.5.2009.

Tri dana nakon što su plavi na Poljudu osvojili Kup boljim izvođenjem 11-eraca, ponovno su istrčali protiv istoga suparnika na istom travnjaku. Ovaj su se put Hajduk i Dinamo sučelili u dvoboju zadnjega prvenstvenog kola i odigrali 2-2 u utakmici kojom su zaključili natjecateljsku sezonu i u kojoj je maksimirska momčad proslavila svoj četvrti uzastopni, a ukupno 11. naslov u prvoj HNL. Pokal prvaka osigurali su još ranije, dva kola prije kraja, tako da je splitski derbi bio revijalnoga karaktera. Mathias Chago u osmoj je minuti driblingom izbacio dvojicu braniča, a nakon njegova se udarca lopta putem odbila od bloka i prevarila vratara za vodstvo plavih. Šest minuta kasnije Mario Mandžukić dalekometnim je udarcem lansirao loptu u gol. Bio mu je to 16. pogodak u sezoni i postao najbolji strijelac lige. U 67. minuti Senijad Ibričić spretno je prihvatio loptu i preciznim udarcem pogodio mrežu smanjivši vodstvo plavih da bi devet minuta prije kraja Ante Vukušić nakon duge lopte Josipa Skoke pobjegao obrani i postigao izjednačujući pogodak.

 

31.5.2017.

Rijeka je “svrgnula” Dinamo i preuzela dvostruku krunu. Četiri dana ranije, u zadnjem prvenstvenom kolu, plavi su na maksimirskom travnjaku uvjerljivo pobijedili Rijeku sa 5-2, ali gosti su ipak proslavili naslov jer su ga matematički osigurali još u prethodnom kolu. Ubrzo potom su se, 31. svibnja, ponovno sučelili, ali u finalu Kupa. Utakmica je odigrana u Varaždinu, a blistao je kasniji Dinamov napadač Mario Gavranović, tada u dresu Rijeke. Mrežu je zatresao u 24. minuti nakon što ga je povratnom loptom poslužio raniji maksimirski vezist Franko Andrijašević. Plavi su se vratili u igru kad je Dani Olmo u 37. natrčao na odbijenu loptu i volejem je zakucao u mrežu. Gavranović je na samom otvaranju drugoga dijela, nakon ubačaja iz kuta, glavom “na drugoj vratnici” poslao loptu u gol za novo vodstvo. Dario Župarić u 72. je minuti spretnim udarcem iz prve s 15 metara pogodio za 3-1 čime je dvostruka kruna sletjela u Rijeku.

 

Kopirano!