Prijavi se putem email-a ili Facebooka

Zaboravili ste lozinku? Kliknite ovdje

Morate ispuniti ovo polje Morate unijeti valjanu email adresu
Morate ispuniti ovo polje

Postani dio Dinamove obitelji!

Registriraj se i uživaj u svim pogodnostima korisničkog računa na Dinamovoj stranici

Registriraj se putem email-a ili Facebooka

Ako već imaš korisnički račun Prijavi se

Morate ispuniti ovo polje
Morate ispuniti ovo polje
Morate ispuniti ovo polje Morate unijeti valjanu email adresu

Unesite svoju email adresu i poslati ćemo vam upute za resetiranje lozinke

Morate ispuniti ovo polje Morate unijeti valjanu email adresu

Tužno sjećanje

Prije 17 godina napustio nas je Rudi Cvek

Neki su ga izvjestitelji toliko cijenili da su ga smatrali – možda najboljim desnim bekom u Europi. Oni umjereniji smatrali su ga – najboljim bekom u Jugoslaviji.

Rudolf Cvek, nekadašnji popularni maksimirski branič i miljenik Dinamovih drukera, član nezaboravne zlatne europske generacije iz 1967. godine, zauvijek nas je napustio na današnji dan, 28. studenoga 2005. godine.

Blistao je u tandemu s Brankom Gračaninom s koji je činio možda najbolji bekovski par u bivšoj državi, slično kao ranije Rudolf Belin i Mirko Braun. Krasili su ga sjajna tehnika i brzina, munjevita transformacija iz obrane u napad što je činio mirno i rutinerski.

TEŠKA OZLJEDA I PREURANJENI KARIJERU

Karijeru je, međutim, morao završiti već s nepune 24 godine. U naponu forme, baš u trenucima kad je igrao svoj najljepši nogomet, kad su ga mediji smatrali najboljim braničem u cijeloj ligi i kad je imao otvoreno mjesto u udarnoj postavi reprezentacije, Cvek je zaradio tešku ozljedu koljena nakon koje je dvije godine pokušavao pronaći način kako se vratiti na teren.

Ozlijedio je meniskus na uzvratnoj utakmici 3. kola Kupa pobjednika kupova protiv njemačkoga Schalkea u Gelsenkirchenu na proljeće 1970. godine. Uspio je zaigrati još samo na kup utakmici protiv zagrebačkog Metalca u studenom 1971. i time je označio završetak karijere.

Cvek je rođen 17. studenoga 1946. godine u Novom Marofu, prošao je Varteksovu nogometnu školu, a s 19 godina i debitirao za prvu momčad. U Dinamu je bio od 1965. godine odigravši 155 natjecateljskih utakmica.

Bio je član znamenite generacije koja je 1967. godine osvojila Kup velesajamskih gradova, natjecanje koje je kasnije preraslo u Kup Uefa, današnju Europa ligu. S plavima je osvojio i jugoslavenski Kup 1969.

Kasnije se posvetio trenerskom poslu, poglavito radu s mladima. Većinu je svoje trenerske karijere proveo u Dinamovoj nogometnoj školi. Tako je, primjerice, upravo Cvek bio prvi trener Zvonimiru Bobanu kada se priključio Dinamovu pionirskom uzrastu.