Nemaš račun? Registriraj se

Registracija je uspješno izvršena. Na tvoj mail smo poslali link za potvrdu korisničkog računa.

Hvala vam
Nova Lozinka

Uspješno ste potvrdili svoj korisnički račun

Molimo odredite svoju lozinku prije nego nastavite

Odabrali ste resetiranje lozinke

Molimo postavite novu lozinku za svoj korisnički račun

Nemaš račun?
Nemaš račun? Registriraj se

Postani dio Dinamove obitelji!

Registriraj se i uživaj u svim pogodnostima korisničkog računa na Dinamovoj stranici

Presented by

PSK logo

Ne možeš pronaći ono što tražiš?
Možda ti pomogne nešto od sljedećeg:

Poveznice

Dinamo i PAOK: osam golova u 45 minuta na terenu

Našli su se jedni nasuprot drugima na terenu, odigrali utakmicu u trajanju od samo jednog poluvremena pa u tih 45 minuta ukupno zabili čak osam pogodaka! Svatko po četiri... To je jedna od poveznica aktualnih suparnika u Konferencijskoj ligi – Dinama i grčkog PAOK-a. Uoči gostovanja plavih u Solunu podsjetit ćemo na nekoliko crtica koje povezuju dva suparnika:

Dinamo i PAOK sučelili su se u grupnoj fazi UEFA Europa lige 2010/’11. i u objema je utakmicama grčka momčad pobijedila s 1:0 pri čemu je pogodak u 2. kolu u Solunu postigao Vladimir Ivić, a u Zagrebu u 6. kolu Dimitris Salpingidis. U zagrebačkom dvoboju tog zadnjeg, 6. kola Dinamo i PAOK međusobno su odlučivali o tome tko će osvojiti drugo mjesto koje osigurava plasman u 1/16 finala. Dinamu je trebala pobjeda dok je Grcima odgovarao i remi. Utakmica je odigrana na -7 stupnjeva Celzija, a PAOK je pobijedio pogotkom Salpingidisa u 60. minuti pa je uz pobjednika skupine, Villarreal, izborio prolaz dalje.

***

Dinamov kapetan Arijan Ademi bio je u startnoj postavi zagrebačke utakmice Dinama i PAOK-a 2010. godine i igrao je do 67. minute. U ranijem dvoboju u Solunu sjedio je na klupi. Bila je to Ademijeva prva sezona u Dinamu. Za PAOK je tada nastupio i aktualni igrač solunske momčadi, Portugalac Vierinha. U objema je utakmicama igrao lijevo krilo i upisao kompletnu minutažu.

***

 Raritetnu su utakmicu odigrali PAOK i Dinamo u srpnju 1998. godine. Zagrebački je klub tada nastupao pod nazivom Croatia, a na ljetnim je pripremama sudjelovao na trokut turniru u austrijskom Fussachu na kojem su se još nadmetali PAOK i Bayer Leverkusen. Odigrane su tri utakmice, svatko protiv svakog, i to po 45 minuta. Dinamo je bio pobjednik turnira, a zanimljivo je da je u 45 minuta dvoboja protiv PAOK-a ukupno postignuto čak osam golova. Utakmica je završena bez pobjednika, 4:4. Dinamovu je momčad s klupe predvodio Zlatko Cico Kranjčar, dok je trener PAOK-a bio Oleg Blokhin. U prvoj su utakmici Bayer i PAOK odigrali 1:1, dok je u trećoj Dinamo pobijedio njemačku momčad 1:0 golom Danijela Štefulja i tako osvojio turnir. U sastavu Bayera bio je i Boris Živković, otac aktualnog Dinamova braniča Morena Živkovića, a uz njega su zaigrala i dvojica kasnijih dinamovaca – Robert Kovač i Jens Nowotny. Strijelci na utakmici Dinama i PAOK-a: 1:0 Jurčec (5.), 1:1 Vryzas (6.), 1:2 Konstantinidis (13.), 1:3 Cominges (14.), 1:4 Cominges (16.), 2:4 Jeličić (3.), 3:4 Viduka (33.), 4:4 Jeličić (40. pen).

***

Dinamov vezist Josip Mišić bio je član PAOK-a godinu i pol dana, od proljeća 2019. do ljeta 2020. godine. Pritom su osvojili dvostruku krunu 2019. dok su sezonu kasnije bili doprvaci i polufinalisti Kupa. Mišić je dobio nagradu za najboljeg igrača u sezoni 2019/'20. u izboru navijača.

***

PAOK-ov vratar Dominik Kotarski prošao je Dinamovu nogometnu školu. U njoj je boravio od ljeta 2011. do siječnja 2018. godine. Dva dana nakon 18. rođendana potpisao je za Ajax. U PAOK-u je od ljeta 2022.

***

Trener PAOK-a, Razvan Lucescu, predvodio je rumunjski Petrolul Ploieşti u dvobojima protiv Dinama u play-offu Europa lige 2014. Zagrepčani su pobijedili u objema utakmicama, 3:1 u Rumunjskoj i 2:1 u Maksimiru. Dinamov kapetan Arijan Ademi nastupio je u oba ova ogleda.

***

Šestorica su igrača u povijesti nastupali za Dinamo i PAOK: Mustafa Agić, Etto, Marin Leovac, Josip Mišić, Dimitrios Papadopoulos i Gordon Schildenfeld.

***

Dvojica su trenera u povijesti vodili i PAOK i Dinamo: Ivica Horvat i Miroslav Ćiro Blažević.

***

Horvat je 1970. godine prešao iz Dinama u PAOK, a solunsku je momčad vodio jednu polusezonu, do siječnja 1971. Iako u prvenstvo nije ušao uvjerljivo, paradoks je da je otišao nakon sedam uzastopnih utakmica bez poraza.

***

Blažević je vodio PAOK od ljeta 1991. do ožujka 1992. Klub je napustio nakon 25 kola pri čemu je momčad ostavio na četvrtom mjestu. Zanimljivo je da je momčad PAOK-a, nakon njegova odlaska, u preostalih devet kola skupila jednak broj poraza kao s Blaževićem u prvih 25.

***

Arijan Ademi i PAOK-ov Brazilac Taison bili su kapetani Dinama i Shakhtara u nezaboravnoj utakmici 4. kola Lige prvaka 2019. godine kad su Zagrepčani do 90+3. minute vodili s 3:1, a dvoboj završen bez pobjednika, 3:3. Utakmica prethodnog, 3. kola, odigrana u Kharkivu, također je završena remijem, 2:2. U sastavu ukrajinske momčadi tada je bio još jedan sadašnji igrač PAOK-a, također Brazilac, Marcos Antonio. U prvoj je utakmici u Kharkivu sjedio na klupi, dok je u Zagrebu ušao u 90+1. minuti pri rezultatu 3-1.

***

PAOK-ov vezist, Austrijanac Thomas Murg, bio je član bečke Austrije u dvobojima protiv Dinama u play-offu Lige prvaka 2013. godine. Austria je u prvoj utakmicu u Zagrebu pobijedila s 2:0, dok je Dinamo u Beču uzvratio s ipak nedovoljnih 3:2. Murg je nastupio u zagrebačkoj utakmici, ušao je u 90+1. minuti.

***

Krilni napadač PAOK-a, Bugarin Kiril Despodov, igrao je za Ludogorets protiv Dinama u 3. pretkolu Lige prvaka 2022. Zagrepčani su pobijedili u objema utakmicama, 2:1 u Razgradu i 4:2 u Zagrebu. Despodov je nastupio u oba ova ogleda, a u Zagrebu je bio i dvostruki strijelac: prvo je iz voleja smanjio na 3:1, a potom iz 11-erca na 3:2.

***

Purgerski je klub svoje prve utakmice protiv grčkih klubova u povijesti odigrao 1927. godine. U ožujku 1927. Gradjanski je gostovao u Ateni odigravši tri utakmice i upisao sve pobjede. Prvo je svladao Apollon s 4:2, potom Panathinaikos s 2:1 i naposljetku reprezentaciju Atene s 3:1.

***

Dinamo je u srpnju 1971. godine na turneji po SAD i Kanadi odigrao i prijateljsku utakmicu protiv reprezentacije Grčke. Sučelili su se u Torontu, a dvoboj je završen remijem, 1:1. Pet dana ranije Grci su odigrali prijateljski ogled u New Yorku protiv Milana. Oba dvoboja grčke momčadi, i protiv Milana i protiv Dinama, obilježili su veliki incidenti.

Kopirano!