Nemaš račun? Registriraj se

Registracija je uspješno izvršena. Na tvoj mail smo poslali link za potvrdu korisničkog računa.

Hvala vam
Nova Lozinka

Uspješno ste potvrdili svoj korisnički račun

Molimo odredite svoju lozinku prije nego nastavite

Odabrali ste resetiranje lozinke

Molimo postavite novu lozinku za svoj korisnički račun

Nemaš račun?
Nemaš račun? Registriraj se

Postani dio Dinamove obitelji!

Registriraj se i uživaj u svim pogodnostima korisničkog računa na Dinamovoj stranici

Presented by

PSK logo

Ne možeš pronaći ono što tražiš?
Možda ti pomogne nešto od sljedećeg:

Zanimljive brojke

Dinamo pobijedio 100 različitih klubova u Europi, plavi na pragu dva rekorda

Punih 65 godina od prvog Dinamova službenog nastupa u europskim klupskim natjecanjima, 52 odigrane euro-sezone, ukupno 378 utakmica uz 155 pobjeda i gol-razliku 553:480, dakle +73... U bogatom svežnju različitih purgerskih nogometnih cveba kriju se još tri zanimljive statističke trivije.

Prva: Dinamo je ovoga proljeća zaokružio brojku od 100 različitih klubova koje je pobijedio u povijesti europskih natjecanja.

Druga: Dinamo će utakmicom u Solunu izjednačiti povijesni rekord po broju europskih nastupa unutar jedne sezone.

Treća: Ovo je druga najefikasnija Dinamova europska sezona ikad. Plavi su se prije dvoboja u Solunu zaustavili na 27 postignutih pogodaka. Učinkovitiji su bili samo 2018/’19. kad su u 16 utakmica zabili 28 golova.

Ako su plavi, dakle, u 52 euro-izdanja pobijedili 100 različitih klubova, suha statistika otkriva zanimljiv prosjek: Dinamo skoro svake godine pobijedi dva nova kluba protiv kojih ranije nije igrao ili ih ranije nije uspio svladati.

Jedino bismo mogli razviti polemiku je li taj 100. klub PAOK ili Betis. Kvaka je u tome što je Dinamo u povijesti igrao protiv dviju momčadi iz Brna: 1960. suparnik je bila Ruda Hvězda, a 1966. Spartak koji je formiran kao fuzija dvaju klubova od kojih je jedan Ruda Hvězda. Računamo li ih, dakle, kao jedan subjekt, tada je Dinamovu stotku potpisao PAOK. Računamo li ih odvojeno, 100. klub je  Betis, dok je PAOK 101.

Kriteriji za ovu računicu:

a) barem jedna pobjeda protiv konkretnog kluba, neovisno o tome koja je momčad na kraju prošla u sljedeći krug natjecanja;

b) nisu uključene utakmice u kojima je Dinamo prošao u sljedeći krug nakon dva međusobna remija ili boljim izvođenjem jedanaesteraca;

c) uključene su utakmice isključivo u četiri glavna Uefina/Fifina natjecanja: 1. Kup/Liga prvaka, 2. Kup pobjednika kupova, 3. Kup velesajamskih gradova / Kup Uefa / Europa liga, 4. Konferencijska liga. Nisu, dakle, ubrojeni nastupi u Srednjoeuropskom (Mitropa) kupu, Balkanskom kupu i Intertotu.

Dinamo će, nadalje, utakmicom u Solunu izjednačiti rekord po broju nastupa unutar jedne euro-sezone. Dvoboj u Grčkoj bit će 16. europska utakmica plavih od jesenskog starta čime će izjednačiti rekord iz 2018/’19. kad su došli do osmine finala Europa lige i 2021/’22. kad su iznimno krenuli već od 1. pretkola Lige prvaka i sezonu zaključili u 1/16 finala Europa lige. Plavi su u međuvremenu bili i u četvrtfinalu, ali pritom su odigrali 15 dvoboja s obzirom na to da je format u pretkolima podrazumijevao po jednu utakmicu, bez uzvrata.

Ako bismo svim ovim brojkama pridodali i statistiku iz manjih europskih natjecanja, tada se broj klubova koje je Dinamo svladao penje za još 11 od kojih je sedam novih u Mitropa kupu, tri u Balkanskom i jedan u Intertotu.

U tom slučaju javlja se još jedna sezona u kojoj je Dinamo odigrao 16 europskih nastupa. Riječ je o slavljeničkoj generaciji plavih iz 1966/’67. kad su u ukupno 12 utakmica osvojili Kup velesajamskih gradova, natjecanje koje je kasnije preraslo u Kup Uefa, današnju Europa ligu. Uz tih 12 dvoboja odigrali su još četiri u Mitropa kupu pri čemu su, primjerice, preskočili i Milan pa su se također zaustavili na 16 euro-nastupa.

Kopirano!