Nemaš račun? Registriraj se

Registracija je uspješno izvršena. Na tvoj mail smo poslali link za potvrdu korisničkog računa.

Hvala vam
Nova Lozinka

Uspješno ste potvrdili svoj korisnički račun

Molimo odredite svoju lozinku prije nego nastavite

Odabrali ste resetiranje lozinke

Molimo postavite novu lozinku za svoj korisnički račun

Nemaš račun?
Nemaš račun? Registriraj se

Postani dio Dinamove obitelji!

Registriraj se i uživaj u svim pogodnostima korisničkog računa na Dinamovoj stranici

Presented by

FAVBET logo

Ne možeš pronaći ono što tražiš?
Možda ti pomogne nešto od sljedećeg:

Sjećanje

Oproštaj Luke Modrića: dan kad se Maksimir naklonio svom kapetanu

 

  “Luka, fala ti”, dopirala je emotivna poruka s transparenta na istočnoj tribini maksimirskoga stadiona. Pored nje još jedna zastava sličnoga dizajna garnirana plavim slovima i Dinamovim grbom: “Luka, hvala ti i sretno”... Maksimirski drukeri toga su se poslijepodneva naklonili svome kapetanu. Baš kao i on njima. Na današnji dan, 10. svibnja 2008. godine, maksimirski kapetan, fantasista i mastermind Dinamove igre, Luka Modrić, maksimirski “LM10”, odigrao je svoju zadnju utakmicu u plavome dresu pred zagrebačkom publikom. Brojni se navijači i danas nadaju da mu je bila zadnja u Dinamu u tom trenutku, ali ne i posljednja u Dinamu zauvijek... Plavi su tada na zatvaranju sezone, u svečarskom ugođaju, uz prigodni glazbeni program, atraktivnu slavljeničku koreografiju, 20.000 gledatelja proslavili 10. naslov hrvatskog prvaka i u tom zadnjem Modrićevu maksimirskom nastupu u plavome dresu ispratili Rijeku sa čak 6:1.

  A, kad je je sam Modrić mahnuo u smjeru ispisanih riječi zahvale, kad je optrčao počasni krug pri oproštaju s Dinamovim navijačima, pomalo je sjetna bila “sinkronizacija slike i tona” jer s razglasa je baš tada odzvanjao stih: “...nikad više vratiti se neće.” Maksimirski su se drukeri svakako nadali i možda još nadaju da će Modrić pred kraj karijere ipak opet zaigrati za Dinamo, ali u tim je trenucima bilo jasno da seli u London i poželjeli su mu sreću u nastavku njegova nogometnog puta, u Tottenhamu...

  No, refren gornje pjesme “Nije htjela” pomalo je odudarao od samih zbivanja na travnjaku toga poslijepodneva. Jer, lopta je baš - htjela! I to čak šest puta u Rijekinu mrežu. Modrićev je oproštaj bila nogometna poslastica jer Dinamo je protiv Rijeke već na poluvremenu vodio 5-0. Teško je prisjetiti se kada se maksimirska momčad takvom lakoćom poigrala sa suparnicima kao što je to Dinamo učinio tih dana s Hajdukom i Rijekom. Tri dana ranije maestralnom su izvedbom posve nadigrali Hajduk s 3-0 u prvoj utakmici finala Kupa. Bile su to, dakle, i zadnje dvije Modrićeve utakmice kao Dinamova igrača pred maksimirskom publikom, preostalo mu je još samo odigrati uzvrat finala Kupa. Dinamo je, dakle, u tim dvjema zagrebačkim utakmicama na izmaku sezone kombinirano zabio devet golova stvorivši pritom barem još toliko velikih prilika za pogodak.

  A te je subote protiv Riječana maksimirska publika doista mogla uživati. Primjerice, kada je Mario Mandžukić zgrabio loptu povrh vlastitog šesnaesterca i povukao kontranapad preko polovice igrališta pa s desetak metara zakucao loptu u mrežu. Upravo je takvim potezom, u 11. minuti, i načeo Rijekinu mrežu. Razigrao se i Josip Tadić, zabio je tri gola, jednog namjestio. Posebno su, međutim, plijenile same akcije maksimirskih nogometaša, njihova dvostruka proigravanja i teledirigirana dodavanja.

  Kad Modrić sa 40-ak metara polulobom ubaci loptu Ettu u suparnički kazneni prostor pored

kompletne riječke obrane, onda je to nogomet za romantike. U nastavku akcije Etto je ubacio

u sredinu za Tadića, a ovaj je spremio u mrežu. Bio je to četvrti pogodak. Takav je, romantičarski nogomet, doveo i do petoga gola kad su Ognjen Vukojević i Tadić odigrali dupli pas na duljini gotovo 30 metara. Mnoštvu smo sličnih dopadljivih akcija svjedočili toga poslijepodneva i doista je bila šteta što je sezona gotova.

  U drugom je dijelio smanjio Mario Tadejević, a Tadić svojim trećim golom zaključio priču sa 6:1. Rijeka je od 26. minute igrala s desetoricom nakon što je isključen Igor Čagalj zbog prekršaja u ulozi zadnjega braniča. No, Dinamo je već i u tih prvih 20 minuta imao 2:0.

  Plave je tog proljeća vodio trener Zvonimir Soldo, a Riječane... Zanimljiva je igra sudbine: trener Rijeke u iz te utakmice točno je 10 godina kasnije u izborničkoj ulozi s Modrićem došao do – finala Svjetskog prvenstva. Na gostujućoj je maksimirskoj klupi, dakle, sjedio Zlatko Dalić s kojim su u projektu SP 10 godina kasnije sudjelovala još dvojica igrača iz Dinamove udarne postave toga dana: Mario Mandžukić na samome terenu i Ognjen Vukojević koji je na SP u Rusiji bi član Dalićeva stručnog stožera.

  Kako god, bio je to treći u nizu od Dinamovih 11 uzastopnih naslova prvaka. Sezonu su zaključili sa 82 boda, čak 28 više od doprvaka Slavena Belupa i trećeplasiranog Osijeka, 29 više od Rijeke na četvrtom i 30 više od Hajduka na petom mjestu.

  Modrić je u emotivnom oproštaju naglasio: “Veselim se, osvojili smo naslov, na najljepši način smo završili sezonu. Opraštam se od Dinama i naših divnih navijača, u Maksimiru sam proveo sjajne trenutke. Imamo najbolje navijače na svijetu, hvala im na svemu. Prvi put sam i ja predvodio navijanje, bilo je super! Borio sam se da ne krenu suze.”

 

Zagreb, 10. svibnja 2008.

HNL, 33. kolo

Dinamo – Rijeka 6:1

Stadion Maksimir

Dinamo: Koch – Etto, Drpić (35. Barbarić), Mikulić, Čale (46. Buljat) – Mikić, Vukojević, Vrdoljak, Modrić (c) (80. Sammir) – Mandžukić, Tadić

Trener: Zvonimir Soldo

Rijeka: Radman – Budicin (24. Tadejević), Čagalj, Vučko, Marčić – Štrok (63. Kreilach), Jakirović, Jertec; Bule, An. Sharbini (c) – Đalović (46. Šafarić)

Trener: Zlatko Dalić

Sudac: Igor Križarić (Čakovec), Gledatelja: 20.000

Crveni karton: Čagalj (Rijeka, 26. kod 2-0, prekršaj kao zadnji branič)

Strijelci: 1:0 Mandžukić (11.), 2:0 Vukojević (22.), 3:0 Tadić (39.), 4:0 Tadić (41.), 5:0 Vukojević (45.), 5:1 Tadejević (57.), 6:1 Tadić (71.)

 

Kopirano!