Nemaš račun? Registriraj se

Registracija je uspješno izvršena. Na tvoj mail smo poslali link za potvrdu korisničkog računa.

Hvala vam
Nova Lozinka

Uspješno ste potvrdili svoj korisnički račun

Molimo odredite svoju lozinku prije nego nastavite

Odabrali ste resetiranje lozinke

Molimo postavite novu lozinku za svoj korisnički račun

Nemaš račun?
Nemaš račun? Registriraj se

Postani dio Dinamove obitelji!

Registriraj se i uživaj u svim pogodnostima korisničkog računa na Dinamovoj stranici

Presented by

PSK logo

Ne možeš pronaći ono što tražiš?
Možda ti pomogne nešto od sljedećeg:

Slavlje na Maksimiru

Plavi velikom pobjedom osigurali play-off Lige prvaka!

Maestralnom izvedbom u prvom poluvremenu Dinamovi su nogometaši posve nadigrali i “stjerali u kut” suparnika te tako pronašli put do play-offa Lige prvaka. Plavi su s dvjema pobjedama preskočili bugarski Ludogorets u 3. pretkolu, nakon 2:1 u prvom ogledu u Razgradu, ovoga su utorka na dvom travnjaku slavili s 4:2. Dinamo je ovime, dakle, osigurao plasman u play-off Lige prvaka gdje ga čeka norveški Bodø/Glimt. Prvi je ogled na rasporedu u utorak, 16. kolovoza, u Norveškoj, a uzvrat osam dana kasnije, u srijedu, u Zagrebu. U slučaju ukupne pobjede plavi će se plasirati u grupnu fazu Lige prvaka, dok će poraženi nastaviti europsku sezonu u skupini Europa lige.

Bodø/Glimt u ovom je pretkolu preskočio litavski Žalgiris. Nakon 5:0 u prvom ogledu u Norveškoj, u uzvratu u Vilniusu bilo je 1:1.

Dinamo je do pobjede došao i s osjetnom “kadrovskom nadmoći” na terenu: 17 minuta nakon početka isključen je gostujući vezist Dominic Yankov, 17 minuta prije kraja i ljevokrilni napadač, Brazilac Rick, a pet minuta prije kraja i stoper Žan Karničnik

Utakmicu ćemo pamtiti i po tome što je maksimirski kapetan Arijan Ademi povećao svoj učinak na vrhu igrača s najviše europskih nastupa u Dinamovoj povijesti, ovoga je utorka odigrao svoju 96. utakmicu u Uefinim natjecanjima što je 20 više od drugoplasiranog Sammira. S druge strane, Mislav Oršić dvama je pogocima dodatno povećao prednost na vrhu ljestvice najboljih Dinamovih strijelaca u povijesti europskih nadmetanja. Trenutačno se zaustavio na 25, drugoplasirani Bruno Petković s ovim pogotkom sad ima 17, a Slaven Zambata i Igor Cvitanović po 15...

Josip Drmić vješto je počeo i maestralno završio Dinamov vez pred gostujućim vratima, bila je to akcija u kojoj su nakon početnog i završnog Drmićeva dodira sudjelovala još četvorica njegovih suigrača. Izborio se za loptu nedaleko središta igrališta, proslijedio Mislavu Oršiću, on kratko produžio Martinu Baturini koji je okrenuo na desnu stranu za Darija Špikića... Mladi je maksimirski krilni napadač vješto podvalio natrčalom Stefanu Ristovskom koji je zavrnuo na “drugu vratnicu” gdje je ponovno izronio Drmić i glavom lansirao loptu u suprotnu “malu mrežu”.

Bio je to tek početak uzbuđenja jer ubrzo je zaiskrilo pred Dinamovim vratima u akciji u kojoj su se Bugari dvaput hvatali za glavu – prvo zbog propuštene prilike i odmah potom zbog isključenja njihova igrača. U oba je slučaja glavnu ulogu odigrao Yankov. U 17. je minuti vještim driblingom pronašao poziciju za udarac pa s 14 metara silovito lansirao loptu u same rašlje, ali ju je njegov imenjak na maksimirskim vratima, Dominik Livaković, čudesnim letom uspio bekendirati. U nastavku akcije, samo nekoliko sekundi kasnije, Yankov je klizećim startom s leđa srušio Dinamova kapetana Arijana Ademija i zaradio drugi žuti karton pa su Bugari već u ranoj fazi utakmice ostali samo s desetoricom na terenu.

Plavi su to naplatili već sedam minuta kasnije kad se razigrani, rastrčani i sveprisutni Špikić s desnoga krila sjurio u kazneni prostor pri čemu ga je srušio suparnički kapetan Anton Nedyalkov, a francuski sudac Benoit Jean Bastien pokazao na jedanaesterac. S bijele je točke neumoljivo loptu u mrežu torpedirao Oršić za vodstvo s 2:0 u 27. minuti.

U 43. minuti zasvijetlilo je 3:0. Opet je Drmić oko središta igrališta uzeo loptu leđima okrenut suparničkom golu, poslao povratnu Robertu Ljubičiću, on na lijevom krilu pronašao Oršića, a onda je krenula ona njegov toliko poznati gotovo nezadrživi trk u kazneni prostor. Desnom je nogom lansirao loptu u suprotni vratnicu od koje se odbila u mrežu.

Ipak, u 4. minuti sučeve nadoknade prvog dijela gosti su uspjeli smanjiti. Stoper Olivier Verdon ubacio je s lijeve strane, Dino Perić u gužvi izbio glavom, ali loptu je dočekao Kiril Despodov i lansirao u gol.

Početkom drugoga dijela Perića je lopta pogodila u ruku u Dinamovu kaznenom prostoru, a Despodov s bijele točke postigao i svoj drugi pogodak na utakmici. Priču je zaključio Petković, također iz jedanaesterca tri minute prije kraja. Prethodno je upravo Petković na lijevoj strani proigrao Oršića, on na vrhu peterca istrčao sam pred vratara, pritom ga je slovenski stoper Karničnik povukao za dres i srušio. Sudac je nakon provjere VAR-a isključio Karničnika.

Oršić je još u 4. minuti povukao napad lijevom stranom, poslao nisku povratnu za Ademija, koji je u naletu s lijeva oštro gađao bliži gornji kut, ali je hrvatski vratar u Ludogoretsovu dresu, Simon Sluga, pravodobno poletio zrakom i spriječio pogodak.

Nepune dvije minute prije svojega drugog pogotka plavi su bili nadomak povećanju vodstva. Špikić je poslao loptu u kazneni prostor, Drmić prihvatio leđima okrenut golu pa proslijedio rolicu za Baturinu koji je potegnuo uza sami donji kut.

Oršić je u 32. s lijeva proigrao Drmića koji s dva vješta driblinga izbacio suparničke čuvare i s 14 metara desnom nogom gađao suprotne rašlje, ali lopta je izmigoljila tek za nekoliko centimetara.

 

Zagreb, 9. kolovoza 2022.

Liga prvaka, 3. pretkolo, uzvrat

Dinamo – Ludogorets 4:2

(prva utakmica. Ludogorets – Dinamo 1:2)

Stadion Maksimir

Dinamo: Livaković – Ristovski (46. Moharrami), B. Šutalo, Perić, Ljubičić – Ademi, Mišić (46. Gojak); Špikić (90+2. Menalo), Baturina (46. Ivanušec), Oršić – Drmić (71. Petković)

Trener: Ante Čačić

Ludogorets: Sluga – Cicinho (46. Delev), Plastun, Verdon, Nedyalkov – Show (46. Yordanov), Piotrowski; Despodov (85. Jorginho), Yankov, Rick – I. Thiago (66. Tissera)

Trener: Ante Šimundža

Sudac: Benoit Jean Bastien (Francuska), Gledatelja: 13.658

Crveni karton: Yankov (Ludogorets, 17., drugi žuti), Rick (Ludogorets, 73., drugi žuti), Karničnik (Ludogorets, 86., prekršaj)

Strijelci: 1:0 Drmić (12.), 2:0 Oršić (27. - 11 m), 3:0 Oršić (43.), 3:1 Despodov (45+4.), 3:2 Despodov (49. - 11 m), 4:2 Petković (87. - 11 m)

 

Kopirano!