Nemaš račun? Registriraj se

Registracija je uspješno izvršena. Na tvoj mail smo poslali link za potvrdu korisničkog računa.

Hvala vam
Nova Lozinka

Uspješno ste potvrdili svoj korisnički račun

Molimo odredite svoju lozinku prije nego nastavite

Odabrali ste resetiranje lozinke

Molimo postavite novu lozinku za svoj korisnički račun

Nemaš račun?
Nemaš račun? Registriraj se

Postani dio Dinamove obitelji!

Registriraj se i uživaj u svim pogodnostima korisničkog računa na Dinamovoj stranici

Presented by

PSK logo

Ne možeš pronaći ono što tražiš?
Možda ti pomogne nešto od sljedećeg:

Španjolska - Hrvatska 3:0

Poraz vatrenih, Petković u završnici izborio pa propustio iskoristiti 11-erac

Autor fotografije: Luka Stanzl/PIXSELL

Hrvatska reprezentacija porazom je otvorila svoj nastup na Europskom prvenstvu, u dvoboju u Berlinu Španjolska je slavila s 3:0, rezultatom koji je previsok u odnosu na zbivanja na terenu, a priliku za popravak dojma vatreni će imati u srijedu, 19. lipnja, kad će se u Hamburgu sučeliti s Albanijom.

Dinamov napadač Bruno Petković u Berlinu je sudjelovao u završnih dvadesetak minuta, ušao je u 72. umjesto Andreja Kramarića, a ubrzo potom izborio jedanaesterac kojeg je potom i sam izveo, ali je vratar Unai Simon ipak uhvatio loptu.

Španjolci su kontrolirali igru u prvih dvadesetak minuta, uspjeli se nametnuti, ali nisu stvarali prilike. I baš kad je Hrvatska uspostavila ravnotežu i kad se činilo da je preuzela konce igre, uslijedio je vodeći pogodak. Fabian Ruiz sjajnom je dubinskom loptom iz pozadine sa sredine proigrao Alvara Moratu koji je pobjegao obrani, izbio sam pred vratara Dominika Livakovića i mirno plasirao loptu u gol.

Malo je nedostajalo da Hrvatska već u sljedećoj akciji vrati kotač na početak, Mateo Kovačić povukao je napad, oštro potegnuo s 15 metara, ali je Simon ipak nekako zaustavio loptu. A tada je uslijedio novi pogodak Španjolaca. Pedri je pred šesnaestercem s desne strane kratko proigrao Ruiza, a on s nekoliko vještih poteza na malom prostoru, između trojice igrača, uz malo sreće provukao loptu s 14 metara u gol za 2:0 u 32. minuti. I opet sličan prizor na drugoj strani, opet je Hrvatska u sljedećem napadu bila nadomak pogotku. Marcelo Brozović gađao je sa 17 metara, vratar odbio loptu, a s desna natrčao Lovro Majer i s ruba peterca, posve iskosa, pogodio vanjski dio mreže.

Majer je u 41. oštro zavrnuo s desnog krila, loptu je na lijevoj strani dočekao Joško Gvardiol, snažno gađao, ali pred samom je gol-crtom za nijansu kratak ostao Ante Budimir.

U zadnjim sekundama prvog dijela Španjolci su i treći put smjestili loptu u gol, Lamine Yamal s lijevog je krila zavrnuo ljevicom pred gol, a Dani Carvajal u gužvi u padu s četiri metra nogom skrenuo u gol.

Hrvatska je na otvaranju drugog dijela u nekoliko navrata kreirala obećavajuće akcije, ali nedostajalo je završno dodavanje... Štoviše, u 52. minuti Livaković je spriječio naoko siguran novi pogodak, Yamal je osvanuo posve sam na šest metara s desna, ali je vatrena jedinica sjajnom reakcijom bekendirala loptu. Ubrzo je potom zaiskrilo na drugoj strani, Kovačić je utrčao u kazneni prostor, došao gotovo do gol-aut crte, zavrnuo pred gol, Budimiru je lopta na trenutak pobjegla, ali na nju je natrčao Josip Stanišić i pogodio u blok. Obijenu je loptu Budimir dohvatio glavom, ali je vratar ipak uspio u zadnji trenutak otkloniti opasnost.

Petković je, dakle, u igru ušao u 72. minuti, a ubrzo potom izborio kazneni udarac. Simon se neoprezno poigravao pred svojim petercem što je iskoristio Majer, oteo mu loptu, u sljedećem koraku proigrao Petkovića koji je bio sam, ali kad se spremao na udarac, sapleo ga je Rodri. Engleski sudac Michael Oliver pokazao je na jedanaesterac što je, dakako, potvrdila i provjera VAR-om. Simon je, međutim, u toj, 80. minuti, obranio Petkovićev udarac s bijele točke, ali na odbijenu je loptu natrčao Ivan Perišić, s lijeva zavrnuo pred peterac. Ondje ju je ponovno dočekao Petković i skrenuo u gol. Ipak, VAR provjera pokazala je da je Perišić, pri izvođenju jedanaesterca, za kojih pola koraka ranije utrčao u kazneni prostor pa pogodak ipak nije priznat.

 

Berlin, 15. lipnja 2024.

Europsko prvenstvo, skupina B, 1. kolo

Španjolska – Hrvatska 3:0

Olympiastadion

Španjolska: Simon – Carvajal, Le Normand, Nacho, Cucurella – Pedri (59. Olmo), Rodri (86. Zubimendi), F. Ruiz – Yamal (86. F. Torres), Morata (68. Oyarzabal), N. Williams (68. Merino)

Izbornik: Luis de la Fuente

Hrvatska: Livaković – Stanišić, Šutalo, Pongračić, Gvardiol – Modrić (65. Mario Pašalić), Brozović, Kovačić (65. Sučić) – Majer, Budimir (56. Perišić), Kramarić (72. Petković)

Izbornik: Zlatko Dalić

Sudac: Michael Oliver (Engleska)

Strijelci: 1:0 Morata (29.), 2:0 F. Ruiz (32.), 3:0 Carvajal (45+2.)

Kopirano!