Nemaš račun? Registriraj se

Registracija je uspješno izvršena. Na tvoj mail smo poslali link za potvrdu korisničkog računa.

Hvala vam
Nova Lozinka

Uspješno ste potvrdili svoj korisnički račun

Molimo odredite svoju lozinku prije nego nastavite

Odabrali ste resetiranje lozinke

Molimo postavite novu lozinku za svoj korisnički račun

Nemaš račun?
Nemaš račun? Registriraj se

Postani dio Dinamove obitelji!

Registriraj se i uživaj u svim pogodnostima korisničkog računa na Dinamovoj stranici

Presented by

PSK logo

Ne možeš pronaći ono što tražiš?
Možda ti pomogne nešto od sljedećeg:

Povijesna Skupština: Preoblikovanje je nova etapa Dinama

U ponedjeljak su u prostorijama kluba zasjedala ključna tijela GNK Dinamo. Tako su prvo sjednicu imali članovi Izvršnog odnosno Nadzornog odbora, a potom je u VIP ložama Maksimira održana redovna Skupština na kojoj je donesena povijesna odluka za najbolji hrvatski klub: ide se u preoblikovanje!

Porezna ispekcija bez primjedbe

- Porezna inspekcija je nakon više mjeseci završila svoj rad i nisu imali nikakve primjedbe na naše poslovanje – rekao je predsjednik kluba Mirko Barišić.

Izvješće skupštini o poslovnom, sportskom i financijskom rezultatu za 2014. godinu podnio je predsjednik Uprave Zdravko Mamić: - Prihodi su u 2014. iznosili 120.725.071 kn, a rashodi su bili 211.372.783 kn što znači da je ostvaren knjigovodstveni manjak od 90.647.712 kuna. Bitno je napomenuti da je amortizacija iznosila 36.101.366 kn.

- Manjak će biti pokriven viškovima koji su bili ostvareni u prethodnih godina i budućim potraživanjima koja na dan 31.12.2014. iznose 202.425.000 kuna (odnose se na buduća potraživanja od transfera za igrače: Vrsaljko, Kovačić, Jedvaj, Brozović, Čop i Halilović). Bitno je napomenuti da u ovu bilancu ne ulazi oko 90.000.000 kuna od prodaje Čopa i Brozovića – rekao je Zdravko Mamić pa nastavio:

- Klub posjeduje izniman kapital u mladim igračima koji nije knjižen u ovoj bilanci, a koji će donijeti mnogo sportskih uspjeha, a samim time i financijska sredstva. Pod tim kapitalom se mislim na najbolje mlade igrače kao što su: Pjaca (20), Henriquez (20), Šimunović (20), Hodžić (19), Gojak (18), Cekici (18), Fiolić (18), Ćorić (17), Olmo (16) i ostali. To su igrači koji su već danas u prvoj momčadi i na njima temeljimo budućnost našeg kluba: prije svega sportsku koju će nam ovi mladići uljepšati, a budući da živimo od prodaje onda će jednoga dana i financijski doprijeniti klubu. Naša škola više nije jedna od šest najboljih u Europi nego bi rekao da je najbolja u Europi. Jednostavno ne postoji klub u Europi koji je proizveo toliko igrača koji igraju za prvu momčad kluba.

Godina za -4, Dinamo kao temelj hrvatskog nogometa

- Prvi krug se dionice nude jedinicama lokalne samouprave odnosno u ovom slučaju je to grad Zagreb. Drugi krug pravo kupnje dionice imaju svi članovi u jednakim omjerima. Treći krug imaju pravo kupiti oni članovi koji su upisali i uplatili dionice u drugom krugu razmjerno svojim uplatama u drugom krugu, a četvrti krug je onaj u kojemu svi koji imaju želje i ljubavi mogu kupiti dionice Dinama. U slučaju da se niti tada ne prodaju sve dionice postoji mogućnost da netko od vjerovnika svoje dugove pretvori u dionice što su koristili klubovi koji su imali velika dugovanja što kod nas nije slučaj. Postupak je vrlo transparentan i svatko tko ima pravo će moći kupiti dionice kluba – objasnio je postupak glavni direktor Tomislav Svetina.

Nastavio je izvršni predsjednik o sportskim rezultatima: - Može se govoriti o kontinuitetu. Imamo devet titula zaredom, a ove godine ćemo slaviti i desetu.  U Europi devet godina igramo skupine europskih natjecanja i jednostavno ne postoji nijedan primjer u Europi kluba koji ima takav kontinuitet kao mi. Ima boljih klubova od nas, ali oni imaju uspone i padove.

- Da me sada pitate želim li isto u idućih deset godina moj odgovor je: ne. Osobno me ne zanima osvajati prvenstva i Kupove u Hrvatskoj, a u Europi igrati kao sada. Silno bih želio da smo još bolji i da europski budemo jači. Rekao bih da je ove godine ocjena naše sezone -4 jer nismo osigurali proljeće, a izgubili smo i nešto novca jer smo u Europsku ligu ušli kroz dodatne kvalifikacije. Velim, iako smo u skupini osvojili šest bodova ocjena je -4.

- Često se zanemaruje i ne valorizira činjenica da nema Dinama – nema naše reprezentacije. U Milanu je protiv Italije od 14 igrača njih 11 prošlo kroz Dinamo. U Brazilu je od 23 igrača na Svjetskom prvenstvu njih 18 prošlo kroz Dinamo. U reprezentaciji 1998. godište svi su naši i mi bi se zbog toga trebali sramiti? Pa ti dečki su bili prvaci svijeta u Manchesteru. Jako je važna uloga Dinama u opstojnosti našeg nogometa i uspjesima hrvatske reprezentacije.

Nova etapa: Pokušaj preoblikovanja kluba

Predsjednik Uprave Dinama rekao je u kojem će smjeru Dinamo ići u budućnosti: - Kao što vidite, prihodi su sve manji, a ciljevi sve veći. Upravo iz tog razloga je Uprava došla do zaključka da je potreban iskorak odnosno nova etapa, a to je preoblikovanje kluba. Prvo, uspješnim preoblikovanjem došao bi zdrav i svježi kapital u klub. Druga stvar je financijski fair play. To znači da klub koji posluje kao udruga građana, kao sada mi, može tri godine zaredom biti maksimalno 5 milijuna eura u minusu inače gubi dozvolu za natjecanje. Dioničko društvo gubi licencu tek na 15 milijuna eura duga. Nikada naša licenca nije došla u pitanje, čak smo ove godine dobili nagradu za savjesno poslovanje.

- Iako smo mi napravili lavovski dio posla i sve ove godine bili odgovorni te smo klub u zadnjih 15 godina izvukli iz ozbiljnih problema sadašnjost nam to sve danas baš ne prizna. Stalno nas se destabilizira, "familijarna prćija" i slično... E pa dobro. Idemo u proces preoblikovanja pa ćemo, nadam se, ponuditi na tržište dionice Dinama i neka članovi, prijatelji i poduzetnici ulože u svoj Dinamo. Ako to uspije – imat ćemo mir, znati tko su dioničari, dobiti svježi kapital za razvoj i stabilnost kluba. Ako ne uspije mi smo u prošlih 15 godina pokazali da znamo čuvati naš Dinamo i radit ćemo to u budućnosti. Jednostavno nam nitko neće moći spočitavati da nisu dobili priliku – ispričao je Zdravko Mamić.

- Prihodi su sve manji, a ciljevi sve veći. Upravo iz tog razloga je Uprava došla do zaključka da je potreban iskorak odnosno nova etapa, a to je preoblikovanje kluba. Uspješnim preoblikovanjem došao bi zdrav i svježi kapital u klub – rekao je izvršni predsjednik Zdravko Mamić.

Potom je glavni direktor kluba Tomislav Svetina objasnio etape po kojima će ići preoblikovanje: - Za početak se radi procjena imovine, a to će raditi revizorska kuća. Prijedlog skupštine je da to odradi Pricewaterhouse, jedna od četiri najveće revizorske kuće na sviijetu uz suradnju s jednog od najvećih odvjetničkih kuća u Hrvatskoj: Hanžeković i partneri. Nakon što se utvrdi vrijednost kreće se u postupak koji se sastoji od više krugova, a ukoliko se sve dionice prodaju u nekom od krugova sljedećih neće biti.

- Prvi krug se dionice nude jedinicama lokalne samouprave odnosno u ovom slučaju je to grad Zagreb. Drugi krug pravo kupnje dionice imaju svi članovi u jednakim omjerima. Treći krug imaju pravo kupiti oni članovi koji su upisali i uplatili dionice u drugom krugu razmjerno svojim uplatama u drugom krugu, a četvrti krug je onaj u kojemu svi koji imaju želje i ljubavi mogu kupiti dionice Dinama. U slučaju da se niti tada ne prodaju sve dionice postoji mogućnost da netko od vjerovnika svoje dugove pretvori u dionice što su koristili klubovi koji su imali velika dugovanja što kod nas nije slučaj. Postupak je vrlo transparentan i svatko tko ima pravo će moći kupiti dionice kluba - zaključio je glavni direktor Modrih.

Naravno, bit će još mnogo pitanja za novosti i smjer u kojem će ići Dinamo, a o svemu ćemo detaljno izvještavati putem službene stranice kluba i ostalih kanala.

Kopirano!