Nemaš račun? Registriraj se

Registracija je uspješno izvršena. Na tvoj mail smo poslali link za potvrdu korisničkog računa.

Hvala vam
Nova Lozinka

Uspješno ste potvrdili svoj korisnički račun

Molimo odredite svoju lozinku prije nego nastavite

Odabrali ste resetiranje lozinke

Molimo postavite novu lozinku za svoj korisnički račun

Nemaš račun?
Nemaš račun? Registriraj se

Postani dio Dinamove obitelji!

Registriraj se i uživaj u svim pogodnostima korisničkog računa na Dinamovoj stranici

Presented by

FAVBET logo

Ne možeš pronaći ono što tražiš?
Možda ti pomogne nešto od sljedećeg:

Nakon utakmice

Trener Bjelica: Pokazali smo da možemo i da ćemo imati što reći u ovoj Ligi prvaka

Autor fotografije: Marko Lukunić/PIXSELL

Mislim da smo gledali vrlo kvalitetnu utakmicu naše momčadi na iznimno teškom terenu, stvarno su dečki primijenili sve što smo tražili, i to protiv jako zahtjevnog suparnika. Mislim da smo zaslužili pobjedu u ovoj utakmici, ali završilo je 2:2, moramo to prihvatiti, naglasio je Dinamov trener Nenad Bjelica nakon remija protiv Monaca u Maksimiru u ogledu 2. kola Lige prvaka.

– Svakako je jako pozitivno što smo vratili vjeru u same sebe, pokazali da možemo i na ovoj razini igrati, a siguran sam da ćemo i pobjeđivati. Čestitam svima na ovoj pobjedi jer – ovo je za mene pobjeda koja nosi samo jedan bod, ali pokazali smo da možemo i da ćemo imati što reći u ovoj Ligi prvaka.

U samom smiraju utakmice trener Bjelica dobio je i drugi žuti karton pa neće moći voditi momčad u sljedećem kolu Lige prvaka, 23. listopada u Salzburgu.

– Prvi žuti karton dobio sam zato što je cijela moja klupa skočila. U svakoj takvoj situaciji, kad svi skoče, glavni trener je taj koji dobije žuti karton. Drugi sam dobio nakon što sam tražio faul jer je suparnik odnio i loptu i našeg igrača. Govorio mi je neka se vratim u trenerski prostor, a nisam ga niti bio napustio.

Novinare je zanimalo kako je trener Bjelica vidio situaciju iz 82. minute kad je Bruno Petković pao u suparničkom kaznenom prostoru.

– Ako je sudac procijenio da to nije start za jedanaesterac, onda valjda nije. Malo me to podsjetilo na našu utakmicu prije pet i pol godina u Lisabonu protiv Benfice. Isto je bio start na Petkoviću, nije dosuđen kazneni udarac. I pritom je čak Petković dobio žuti karton. Sad je, dakle, dobro i prošao jer nema žutog nakon “teškog faula nad suparnikom koji je slučajno zapeo za Bruninu nogu.”

Zašto je Martin Baturina izašao iz igre?

– Tražio je zamjenu, bio je umoran. Mislim, koliko je pretrčao, stvarno... Igrao je na visokoj razini. Njegova je kvaliteta neupitna, nije slučajno debitirao za reprezentaciju. U bliskoj će budućnosti postati nositelj igre u reprezentaciji. Sad je protiv jakog suparnika odigrao za desetku! E sad, koliko vrijedi, vidjet ćemo. Valjda onoliko koliko netko plati iako... Sigurno neće biti igrač ispod 20 milijuna eura. Ali kad pogledamo kakvi su sve plaćeni tom svotom ili, recimo, neki koje smo i sad vidjeli – plaćeni i 30 milijuna, a nisu pokazali tu razinu kvalitete. Naš je problem što dolazi iz hrvatske lige jer da igra u Benfici vjerojatno bi transfer bio između 80 milijuna i 120 milijuna.

A kako je trener Bjelica vidio jedanaesterac iz kojeg je Monaco izjednačio?

– Naši igrači nisu se bunili. Nisam tu situaciju vidio na tv, onu Petkovićevu jesam. Kažem, naši se bunili, vjerujem da je Maxime Bernauer dotaknuo njihovog igrača. Vjerojatno slična situacija kao kod Petkovića, ali kriterij drugačiji.

U svakom slučaju, vidljiv je znatan psihološki pomak u Dinamovoj momčadi.

– Ovo je kvalitetna momčad, jako dobro pripremljena i jako dobro selekcionirana. Rekao sam to prvi dan kad sam došao. Ima veliku kvalitetu, ima karakter. Ne može se ništa drugo reći za momčad koja osvoji dvostruku krunu i uđe u Ligu prvaka. Dogodi se pad, zbog bilo kojeg razloga, ali ta momčad ima istu vrijednost kao kad je ulazila u Ligu prvaka, nije izgubila karakter, kvalitetu niti strukturu. Ima sve. Stvarno sam privilegiran što treniram ove igrače. Komplimente upućujem i mojem kolegi Sergeju Jakiroviću i svima koji su sastavljali i trenirali ovu momčad. Sad i ja kupim malo kajmak njegovog rada. Kad dođeš nakon nekog kolege, onda naslijediš ili rad ili nerad. Očito je ovdje bilo dosta rada. Posvećujem Jakiroviću ovaj bod jer njegove su zasluge velike. Da nije momčad ovako dobro pripremljena, na bismo se ovako borili niti ovoliko trčali.

Kako je zadovoljan s Petkovićevim nastupom?

– Zadovoljan sam i s njegovim kao i s nastupom svih ostalih igrača na ovom teškom terenu. Junački se borio sa stoperima, radio fazu obrane, bio mantinela suigračima, stvarno je odigrao kvalitetnu utakmicu, a bit će sve bolji.

Trener Bjelica iskoristio je samo dvije od mogućih pet zamjena.

– Na klupi, primjerice, nismo imali stopere, bočni igrači Stefan Ristovski i Ronaël Pierre-Gabriel odigrali su sasvim u redu... Od veznih nismo nikog imali, tu su bila šestorica, sedmorica krilnih. A igrali smo sustavom bez krila. Mogao sam ubaciti jedno krilo ili Sandra Kulenovića umjesto Petkovića. Objektivno, za ovaj sustav nismo imali previše alternativa. Da smo nešto drugo igrali, onda da. Sve su to krilni igrači, i Nathanaël Mbuku, i Juan Cordoba, i Arbër Hoxha, i Dario Špikić. Nije nam taj profil igrača trebao u ovoj utakmici. Osim toga, nisam ni vidio nekakvu slabost u momčadi. Dobili smo gol iz prekida, ništa nije upućivalo da bi se to moglo dogoditi, ali to je nogomet.

Kako je trener vidio izvedbu Raula Torrentea?

– On je igrač koji, bez obzira na mladost, ima preko 30 utakmica u španjolskoj Primeri. To nije lako ostvariti. Došao je prije dva mjeseca, proces prilagodbe nije lagan, novi jezik, sve je za njega novo, ali pokazao je da stvarno može pomoći.

Što je trener rekao svojim igračima u poluvremenu?

– Ništa posebno, ukazao sam na neke detalje koje smo mogli bolje izvesti, bodrio sam ih da nastavimo u istom stilu i ritmu. Nismo ništa taktički mijenjali jer je momčad dobro funkcionirala, samo smo ih bodrili i rekli da je još puno posla pred nama. Ispalo je kako je ispalo, za mene je ovo pobjeda jer smo pokazali samima sebi da možemo.

Bila je sugestija vezana za težak teren...

– Davali smo im upute da ne vraćaju loptu Ivanu Nevistiću jer se činilo da je teren pun vode na toj strani. Ako smo u situaciji da je vraćamo, bolje da je izbijemo u aut, da se ne bi slučajno zaustavila i dala suparniku prigodu. Dobro smo se nosili s tim teškim uvjetima. Za momčad koja je možda s kvalitetom malo slabija, a to mi sigurno jesmo u odnosu na Monaco, bolje je kad nije perfektan teren. Dobro smo se prilagodili, dobro istrčavali kontre, bili opasni... Komplimenti dečkima kako su trčali i borili se na teškom terenu.

Da je netko prije utakmice Dinamu ponudio remi protiv Monaca...

– Znate odgovor, što me pitate... Nije ovo uspjeh, ovo je bod, ne čini nas presretnima. Nisam nikad zadovoljan s bodom, samo s pobjedom. Baš sam sad komentirao da sam 1995. godine kao igrač Albacetea došao na Camp Nou, pobijedili smo s 1:0 i tada sam shvatio da je u svakoj utakmici moguća pobjeda. Jer kad kao autsajder slavite u gostima kod velike Barcelone koju na terenu predvodi Ronald Koeman, onda shvatiš da nema utakmice u kojoj ne možeš pobijediti.

Kad je trener Bjelica odlučio zaigrati ovim sustavom.

– To smo dogovorili ujutro na dan utakmice. Tada smo se dogovorili da ćemo tako igrati. Imali smo aktivaciju ujutro, pokazali smo što i kako želimo. Dečki su jako inteligentni, dovoljno je da im jednom kažeš.

Koliko ova utakmica možda podsjeća na dvoboj Dinama i Shakhtara u Ligi prvaka ujesen 2019. godine kad su plavi još duboko u sučevoj nadoknadi vodili s 3:1 da bi na kraju bilo 3:3?

– Ta je utakmica bila jako bolna, jedan od bolnijih remija u mojoj trenerskoj karijeri. Ovo mi je bila 601. utakmica u ulozi trenera. Siguran sam da ćemo ovo popraviti, imamo još šest utakmica u kojima možemo skupiti još bodova, vjerujem da ćemo biti konkurentni, u svakoj idemo po pobjedu.

Po pobjedu uz veliku podršku navijača...

– Velika zahvala našim navijačima što su došli u ovom broju, bodrili nas, i sjever i zapad... Mislim da smo im i mi na terenu vratili svojom borbom i igrom. Navijačima je najvažnije da se borimo kako god završila utakmica. Mislim da smo im to dali i da znaju to cijeniti. A i mi jako cijenimo ono što oni daju tijekom utakmice, to je bilo vrhunski.

Sljedeću europsku utakmicu, u gostima protiv Salzburga 23. listopada, Dinamo će, dakle, igrati bez kartoniranog trenera Bjelice.

– Tako je, kako je. Nije to meni prvi put u karijeri. Igrači moraju osjetiti moju emociju, ne mogu kao kofer sjediti. Pa, ako me to nekad košta kartona... Već znam kako funkcionira to kad nisi na klupi. Vi pripremate momčad, dajete joj energiju cijeli tjedan, a ne samo tih sat i pol dok traje. Imate sastanak i prije utakmice u hotelu. Uostalom, tu su pomoćnici koji će to kvalitetno odraditi. Nije to za mene nikakva novost, vole me Nijemci isključivati – dodao je trener Bjelica.

 

Izjave igrača nakon utakmice pogledajte u nastavku.

 

Kopirano!