Nemaš račun? Registriraj se

Registracija je uspješno izvršena. Na tvoj mail smo poslali link za potvrdu korisničkog računa.

Hvala vam
Nova Lozinka

Uspješno ste potvrdili svoj korisnički račun

Molimo odredite svoju lozinku prije nego nastavite

Odabrali ste resetiranje lozinke

Molimo postavite novu lozinku za svoj korisnički račun

Nemaš račun?
Nemaš račun? Registriraj se

Postani dio Dinamove obitelji!

Registriraj se i uživaj u svim pogodnostima korisničkog računa na Dinamovoj stranici

Presented by

PSK logo

Ne možeš pronaći ono što tražiš?
Možda ti pomogne nešto od sljedećeg:

Uoči utakmice

Trener Jakirović i Bruno Petković najavili derbi susret s Rijekom na Rujevici

Autor fotografije: Matija Habljak/PIXSELL

- Mislim da ne treba previše naglašavati kakva nas utakmica očekuje. Bit će to susret dvije dosad najbolje momčadi u prvenstvu, dodatan dašak zanimljivosti daje i činjenica da smo u prošlom kolu preskočili Rijeku i da na tablici imamo bod viška. Sutra želimo odigrati hrabru utakmicu i napravit ćemo sve da osvojimo tri boda, bile su uvodne riječi trenera Sergeja Jakirovića na press konferenciji uoči derbi susreta 33. kola SuperSport HNL-a između Rijeke i Dinama na Rujevici.

- Čeka nas dobra utakmica protiv sjajnog protivnika. Mnogo više će se znati nakon te utakmice, a sigurno je da mi želimo igrati svoju igru, odnosno ići na pobjedu. Nema govora o nikakvom zatvaranju, traženju boda, pobjeda je jedino što nas zanima, dodao je nakon trenera Jakirovića kapetan momčadi Bruno Petković.

Novinari su trenera Jakirovića upitali bi li prihvatio bod na Rujevici ukoliko bi ta ponuda stigla na stol u ovom trenutku.

- To je hipotetsko pitanje, ali mislim da sam u uvodu odgovorio na njega. Želimo odigrati dobru utakmicu i želimo pobijediti, što nam još nije pošlo za rukom ove sezone na Rujevici. Svjesni smo težine zadatka jer je Rijeka kod kuće jako nezgodna, ali ponavljam, naš jedini cilj je uzeti tri boda. E sad, ako se dogodi da osvojimo bod, nećemo biti nezadovoljni jer ćemo zadržati prvo mjesto, kazao je trener, a na njega se nadovezao i Bruno Petković: -To je čista pragmatika, da nam u zadnjem kolu protiv Rudeša treba bod za naslov prvaka, odmah bih to potpisao. Idemo pobijediti, ali da, ni remi nije loš rezultat u ovom susretu.

Mijenja li nešto u pripremi utakmice u taktičkom i psihološkom smislu činjenica da je Rijeka poražena od Lokomotive i je li vas taj njihov poraz u Kranjčevićevoj iznenadio?

- Nije me iznenadio taj rezultat, Lokomotiva cijele sezone igra jako dobro protiv „velike četvorke“, kako nas vi mediji volite nazivati. Lokomotiva svima može napraviti probleme, bilo kod kuće ili u gostima. Iskoristili su loš dan Rijeke, koja je od 15 utakmica njih 13 pobijedila što je fenomenalan učinak. Što se tiče psihologije i pripreme utakmice, ona je bila sasvim normalna i uobičajena, trenažni proces je bio dobar, puno smo pričali o svemu jer znamo kakva nas atmosfera čeka, ali bit ćemo spremni na sve.

U posljednje vrijeme jako dobro funkcionira postava s Brunom i još jednim napadačem uz njega, najčešće je to Kulenović. Je li to plan i za sutra ili imate i neke rezervne opcije?

- Imamo još jednu opciju, ali sutra ćemo vidjeti za koju ćemo se odlučiti.

Bruno, isto pitanje za vas – je li vas iznenadio poraz Rijeke od Lokomotive i možda riječ, dvije o kompletnoj sezoni kluba s Rujevice, jesu li po vama odigrali sezonu iznad očekivanja?

- Nisam očekivao poraz Rijeke, ali mi smo i prije te utakmice bili svjesni da ovisimo sami o sebi što je za nas najbitnije, činjenica da, ako odradimo sve kako treba do kraja sezone, bit ćemo prvaci. Sigurno da je lakše iz perspektive toga da Rijeka sad ima tri boda manje no što je mogla imati, ali ne zamaramo se previše time. Gledamo sebe, nastavljamo svojim putem i fokus je isključivo na našoj momčadi. Što se tiče Rijekine sezone i toga jesu li je odigrali iznad očekivanja, mislim da je to pitanje za njih, ja sam imao samo očekivanja od Dinama i od svoje ekipe. Imaju odlične rezultate, i naš trener je, eto, sudjelovao u slaganju te ekipe, a aktualni trener Sopić je još prošle sezone napravio čudo spasivši prvoligaški status Gorice, a s odličnim rezultatima je nastavio i na klupi Rijeke. Imaju sjajne igrače, konsolidirali su se, jako malo golova primaju, no vratit ću se na dio o pragmatici – želimo naslov, idemo utakmicu po utakmicu i sutra ćemo se ponašati kao da nam treba pobjeda.

Odgovara li vam igrati s još jednim napadačem uz sebe?

- Ako gledamo statistički, ispada da mi ne odgovara. Ali, važno je kako ekipa igra, a mislim da ja tu pridonosim. Igramo dobro, stvaramo puno prilika, igramo ofenzivno i rezultati govore sami za sebe.

Toni Fruk je jučer na presici rekao da oni nemaju puno igrača koji su igrali ovako bitne utakmice. Tko je po tebi pod većim pritiskom i tko bi se s njime bolje mogao nositi?

- Kad igraš na vrhunskom nivou, uvijek postoji određeni pritisak, osobito kad se boriš za naslov, bio to HNL, Premier Liga, La Liga, to je nebitno... Pritisak je visok s obje strane. Sigurno da je Rijeci pritisak bio manji prije par mjeseci nego danas, a nama je pritisak sveprisutan jer su očekivanja velika. Mi kao Dinamo imamo imperativ osvajanja titule od početka sezone i znamo da to moramo iznijeti. Hoće li presuditi iskustvo nošenja s pritiskom? Ne znam, ja se nadam da će ipak presuditi kvaliteta, želimo odigrati mušku utakmicu, nadigravati se, želimo da se nakon dvoboja priča o dobroj igri i mnogo šansi, a ne o nekim sporednim stvarima i možebitnom pritisku na suca iz Mađarske.

Kako vam je igrati na Rujevici? Bili ste ondje odlični protiv Latvije, a igrači često ističu kvalitetu terena. Motivira li vas i atmosfera, pa čak i određene tenzije kakve će sigurno i sutra biti prisutne?

- Teren je odličan, brz je i pridonosi kvaliteti same igre. Što se tiče atmosfere, nije nam baš lijepa. Ali radi se o derbiju i zbog toga je sigurno motivirajuća, mi smo svjesni svojeg cilja i ne treba ti previše motivacije osim toga da se boriš za naslov prvaka.

Sopić se znao ovdje na Maksimiru znao obrecnuti na Dinamo i Dinamovu igru, kako to komentirate?

- Ne gledam na to previše. Ne pratim puno, ali nisi mogao ne vidjeti te izjave. Osebujan je, drugačiji je i predstavlja malo osvježenje za ligu jer daje iskrene izjave, koje se nekima možda ne sviđaju. Radi dobar posao, ali nije na meni da komentiram njegov odnos prema medijima, to nema smisla. Želim mu sve najbolje, ali isto tako želim sutra pobijediti.

Stvarate puno šansi, a realizacija nije baš dobra. Može li se to popraviti na treninzima ili je to stvar inspiracije?

- Može i mi stalno radimo na tome, pogotovo situacijske stvari. Na treninzima doista i zabijamo dosta golova, ali na utakmici te nekad mora malo i sreća pomaziti. Primjerice, kada Sučić puca u Varaždinu, da lopta uđe u mrežu, a da ne završi na stativi, da igrač ide na šut, a ne na dribling golmana, tu se radi i o odlukama igrača u trenutku. Nemam ja joystick da stisnem „kocku“ kao na PlayStationu pa da igrači zabiju. Meni je drago da stvaramo puno šansi, da igrom u polju dolazimo do izglednih situacija, nadam se da će tako biti i sutra i da ćemo nešto i realizirati.

Bruno, je li vam od domaćih klubova riječka obrana bila najteži protivnik i imate li neku zamku za njih?

- Nisam nikad bio tip koji pretjerano analizira dok ne vidim situaciju na terenu i dok ne vidim kako se protivnik postavlja na terenu. Njihova obrana je dobra, vidjet ću na početku utakmice kako će reagirati na moje kretnje i temeljem toga ćemo ja i Sandro odlučiti kako ćemo se mi kretati.

Trener Jakirović je tu uskočio i nadovezao se na Brunu: - Sandro ili Brodić…, na što je Bruno uzvratio: - Pa Kule će igrati, zar ne haha? Ok, sad sam vam već previše otkrio.

Treneru, da ste u koži Željka Sopića i da imate ovakav omjer s Dinamom, biste li sumnjali u svoje sposobnosti budući da morate pobijediti?

-  Nisam u njegovoj koži i drago mi je da sam u ovoj. Znam kako sam prije igrao protiv Dinama i kako sam se ponašao i znate kako su me zvali. Bio sam „James Bond 007, Dinamu je teško uzeti bod, uvijek se postavlja pobjednički i mislim da mu nije lako. Zna da njegova momčad mora dati maksimum i uz to imati sreće, ali ja se jedino nadam da ćemo mi biti na visokom nivou, jer onda je jako teško igrati protiv nas.

Jesu li svi zdravi i spremni, svi konkuriraju za sastav?

- Da, svi su spremni.  

Bruno, kako vam je igrati s Kulenovićem i kako ga doživljavaš kao igrača? Imao je neobičan put i konačno dočekao sezonu u kojoj se dokazao u plavoj svlačionici, zavoljeli su ga i navijači, kako ti se čini?

- Sandro je i na posudbama u Lokomotivi i Rijeci igrao jako dobro. Kad se radi o Dinamu, tu uvijek postoji dodatan pritisak, no vjerujem da je Sandro s godinama puno i naučio, bolje se kreće i zato je opasniji, napredovao je u puno stvari. Tu mogu spomenuti i sebe, sada sam drukčiji i bolji igrač no što sam bio kada sam stigao u Dinamo. Sandru je vjerojatno bilo malo teže nego meni jer su mene treneri gurali da igram, a on je teško skupljao kontinuitet utakmica, jedno je trenirati, a drugo igrati utakmice. Teško je igrati kad nisi u ritmu utakmica, nikakav trening to ne može nadomjestiti.

Imate pet naslova s Dinamom, bi li ovaj bio najdraži s obzirom na specifičnost sezone i konkurenciju?

- Kao što je svaka iduća utakmica najvažnija, tako je i svaki idući trofej najvažniji jer od jučer se ne živi. Živi se od sutra, gleda se prema naprijed i tako bi sve trebalo funkcionirati. Svaki naslov mi je drag, ali svaki idući je najvažniji. 

Kopirano!