Nemaš račun? Registriraj se

Registracija je uspješno izvršena. Na tvoj mail smo poslali link za potvrdu korisničkog računa.

Hvala vam
Nova Lozinka

Uspješno ste potvrdili svoj korisnički račun

Molimo odredite svoju lozinku prije nego nastavite

Odabrali ste resetiranje lozinke

Molimo postavite novu lozinku za svoj korisnički račun

Nemaš račun?
Nemaš račun? Registriraj se

Postani dio Dinamove obitelji!

Registriraj se i uživaj u svim pogodnostima korisničkog računa na Dinamovoj stranici

Presented by

PSK logo

Ne možeš pronaći ono što tražiš?
Možda ti pomogne nešto od sljedećeg:

Informacije

Sve informacije o izborima za Skupštinu GNK Dinamo na jednom mjestu.


Na izbornoj skupštini održanoj 10. ožujka 2024. na stadionu Maksimir, za novog predsjednika GNK Dinamo imenovan je g. Velimir Zajec. Novi dopredsjednik kluba postao je Dubravko Skender.

G. Zajec je u izbornom procesu dobio 31 glas, 19 skupštinara podršku je pružilo g. Mirku Barišiću, dok su njih dvojica ostali suzdržani.

Gospodinu Zajecu čestitamo na pobjedi na izborima!

Više o svemu pročitajte OVDJE.


PRIOPĆENJE IZBORNOG POVJERENSTVA

Molimo sve članove, navijače i sudionike izbora da se ophode fer, korektno i civilizirano prema izabranim Skupštinarima te da se suzdrže prijetnji i kršenja Pravilnika o izborima u Klubu i Statuta.


 

PRIOPĆENJE IZBORNOG POVJERENSTVA

Nastavno na prigovor upućen od strane predstavnika kandidacijske liste "Dinamo iznad svih", Izborno povjerenstvo GNK Dinamo objavljuje ovo priopćenje ususret izborima za Skupštinu GNK Dinamo koji će se održati 02. ožujka 2024. godine, a sve radi osiguravanja transparentnosti i pravodobnog informiranja javnosti. 

Izborno povjerenstvo GNK Dinamo verificiralo je svakog kandidata i listu koji su objavljeni na službenoj stranici GNK Dinamo u podrubrici "Izbori 2024." Nastavno na navedeno, možemo potvrditi kako su svi prijavljeni kandidati sukladno propisanim pravilima ispunili sve tehničke preduvjete kako bi se kandidirali za izborni proces sukladno Statutu Kluba i Pravilniku o izborima u Klubu.

Zaključno, sve kandidate i sudionike nadolazećih izbora molimo da se tijekom predizborne kampanje ophode fer, korektno i civilizirano, u skladu s ugledom i renomeom GNK Dinamo.

Izborno povjerenstvo


 

Obavještavamo navijače da je testna stranica za provjeru mogućnosti glasovanja na nadolazećim izborima puštena u pogon. Pratite detaljne upute korak po korak i na vrijeme provjerite imate li mogućnost glasovanja na izborima za Skupštinu (02. ožujka 2024.)


U nastavku pogledajte detaljne upute o procesu online povezivanja članstva:


 

S obzirom na velik broj upita upućen Izbornom povjerenstvu, u nastavku donosimo odgovore i pojašnjenja Izbornog povjerenstva vezana uz elektroničko glasovanje.

S obzirom da će pravo glasa na izborima imati oni koji su bili članovi u 2023. godini i koji su obnovili članstvo u 2024. godini, koliko maksimalno članova potencijalno može glasovati na izborima?

Pravo glasa na izborima imati će oni koji su bili članovi u 2023. (nije bitno kojeg datuma u 2023. godini im je istekla članska iskaznica) te koji do 15.2.2024. obnove svoje članstvo u GNK Dinamu.


Maksimalan broj članova koji mogu glasati na izborima biti će poznat nakon 15.2.2024. kada je zadnji rok za produženje članstva kao uvjet za sudjelovanje na izborima i kada se sva pristigla produžena članstva unesu u bazu članova. Izborno povjerenstvo će u periodu nakon tog datuma, a do datuma održavanja izbora javno objaviti ukupan broj potencijalnih glasača.

Zašto se izbori ne održavaju tradicionalnim glasovanjem - kemijskom olovkom na glasačkom listiću - kada svi znamo da je to najsigurniji oblik glasovanja koji se koristi i na izborima za tijela javne vlasti, nego ste se odlučili na elektroničko glasovanje?

Fizičko glasovanje u ovom trenutku moguće je organizirati i izvesti samo na lokaciji stadiona Maksimir. Pravo glasanja na izborima imaju svi članovi GNK Dinama koji ostvare propisane uvjete neovisno o lokaciji prebivališta. U 2023. Dinamo je imao preko 50% članova koji žive van Zagreba i okolice. Iz navedenog razloga smatramo da se elektroničkim glasovanjem omogućuje svakom članu GNK Dinama sudjelovanje na izborima, odnosno ostvarenje njegovih članskih prava po Statutu Kluba.

⁠S obzirom da inzistirate na elektroničkom glasovanju, zašto niste raspisali natječaj ili zatražili ponude te izabrali najkvalitetniju, nego će po svemu sudeći - uz online kupovinu ulaznica i online sustav za članstvo - i izbore provoditi Dekod?

GNK Dinamo je zatražio ponude od tri različita gospodarska subjekta te je među pristiglim ponudama izabran gospodarski subjekt Dekod d.o.o. kao Izvođač aplikacije izbornog procesa. Preostale dvije tvrtke su pružile savjete kako učiniti izbore što transparentnijima i sigurnijima te se radi na implementaciji mnoštva sigurnosnih alata u samu aplikaciju za glasovanje.

Kako ćete osigurati da iste osobe ne glasaju više puta i u ime drugih članova te kako ćete garantirati da sam sustav putem kojeg se provode izbori neće biti kompromitiran od strane vodstva Kluba, Dekoda ili treće strane?

Uvedeni su alati za osiguravanje izbornog procesa, a isti će biti će opisani u nastavku ovog dokumenta. Izborno povjerenstvo će poduzeti sve mjere za sigurnost sustava putem kojeg će se provoditi izbori te će za svaki pokušaj kompromitiranja, malverzacije ili utjecaja bilo koje strane na transparentnost procesa predlagati kazneni postupak prema zakonskim propisima RH.

Jeste li zatražili od Dekoda (ili druge tvrtke u slučaju da Dekod ne provodi izbore) da implementira IT rješenja koja smanjuju rizik manipulacije i povećavaju transparentnost samog procesa te osiguranje mehanizama provjere valjanosti glasovanja poput:

Dekod d.o.o. je tvrtka s dugogodišnjim iskustvom implementacije složenih informatičkih rješenja prvenstveno u području ticketinga, kao i sustavima kontrole ulaza, naprednih implementacija e-learning rješenja i razvoja visoko prilagođenih informatičkih sustava prema zahtjevima korisnika. Reference tvrtke Dekod d.o.o. uključuju većinu vodećih imena hrvatskog sporta, kulture i turizma. Izborno povjerenstvo od tvrtke Dekod d.o.o. kao odabranog Izvođača za provođenje elektronskog glasovanja zatražilo je implementaciju IT rješenja koji će u potpunosti minimalizirati mogućnost manipulacije izborima te maksimalno osigurati transparentnost izbornog procesa.

 

a. potrebe za prijavom za elektroničko glasovanje van biračkog mjesta unaprijed i unutar zadanog roka, čime bi birač automatski gubio pravo na glasovanje na biračkom mjestu?

Glasanje na biračkom mjestu te “online”, odnosno glasanje elektroničkim putem odvija se u istom sustavu te će nakon prvog glasanja (neovisno na biračkom mjestu ili elektronički) korisnik biti onemogućen za novo glasanje.

b. Uvođenja Google analitike u domenu kojoj imamo pristup kako bi se izbori mogli pratiti u realnom vremenu?

Web analitika koja se prvenstveno koristi za praćenje performansi web stranica, marketinških kampanja i sl. ocjenjena je kao rješenje koje nije u zadovoljavajućoj mjeri relevantno za poslovni proces te kao takvo ne pruža tražene funkcionalnosti. Izbore će u realnom vremenu moći pratiti samo Izborno povjerenstvo.

c. Implementacije vremenski ograničenih verifikacijskih kodova koje članovi dobivaju i sistemskog kreiranja kontrolnih brojeva unutar sustava kako bi se izbjeglo da iste osobe glasaju više puta?

Aplikacija kroz koju će se provoditi izbori sadržavati će 2FA autentifikaciju putem verificirane e-mail adrese prije samog pristupa procesu glasanja i dodatne ručne provjere putem priložene preslike osobne iskaznice u sustav. Uz naknadne provjere koje će se odvijati nakon 2FA autentifikacije biti će onemogućeno da iste osobe glasaju više puta.

d. Obveze unosa broja osobne iskaznice prilikom samog elektroničkog glasovanja (jer taj podatak ni povjerenici ni osobe iz Kluba nemaju u svojoj evidenciji)?

Pristup drugim osobnim podacima vezanim uz nositelja osobne iskaznice kojom će se autentificirati kao i provjera ispravnosti samog broja osobne iskaznice nije moguć izvan službenih sustava Republike Hrvatske.

e. Eliminiranja skripti i botova na način da se prate/ograničavaju serijski glasovi s iste IP adrese te postave skrivene captche na stranicu nakon verifikacije birača?

Glasanje putem web stranice biti će omogućeno isključivo članovima koji u trenutku glasanja zadovoljavaju uvjete, imaju povezanu člansku iskaznicu, prošli su 2FA autentifikaciju te su prijavljeni u sustav aplikacije. Dodatna validacija svakog pojedinačnog glasa osigurava se korisničkom validacijom osobne iskaznice koju će biti potrebno uploadati u sustav (fotografija) te će se osobni podaci iz sustava te podaci sa osobne iskaznice člana ručno usporediti. Na ovaj način onemogućeno je glasanje skripti i botova budući da se glas sa nepotpunim ili različitim podacima u usporedbi sustava i osobne iskaznice neće “verificirati”. Kao dodatna metoda sigurnosti pripremljeni će biti detaljni logovi koji omogućuju da se naknadnom analitikom detektiraju i eliminiraju pokušaji glasanja skripti i botova.

Kako ćete osigurati tajnost glasovanja, imajući u vidu da će se prilikom elektroničkog glasovanja članovi morati identificirati u samom sustavu koji će poslužiti za provođenje izbora?

Rezultati glasanja biti će dostupni isključivo izbornom povjerenstvu i to u agregiranom obliku bez uvida u pojedinačne glasove.

U slučaju da planirate tajnost glasovanja osigurati kriptiranjem podataka u samom sustavu za provođenje izbora, kako će se osigurati provjera rezultata izbora (npr. provjeru da jedan član nije glasovao više puta i slično)?

Sigurnosni procesi opisani su u odgovorima na ranija pitanja.

⁠U slučaju da dođe do izbornih malverzacija, što se događa s izborima i koji je postupak?

Izborno povjerenstvo u tom slučaju pokrenuti će postupke pred nadležnim klupskim tijelima te nadležnim državnim tijelima protiv pojedinca ili subjekta koji na bilo kakav način pokuša utjecati na rezultate izbora, pokuša izborne malverzacije ili na bilo koji drugi način utječe na transparentnost izbornog procesa.

⁠Hoćete li nakon ovog maila napraviti sastanak s Dekodom i drugim dionicima izbornog procesa te osigurati implementaciju gore navedenih mehanizama ili svjesno želite biti kreatori problematičnog, netransparentnog i očito kontroverznog rješenja čije manjkavosti bi mogle potpuno nepotrebno destabilizirati Klub?

Implementacija svih sigurnosnih sustava za osiguravanje transparentnosti glasanja je u tijeku te se Izborno povjerenstvo obvezuje da će sustav biti spreman na vrijeme te biti omogućena provjera rada sustava prije datuma izbora kako ne bi bilo problema sa provođenjem izbornog procesa. Izborno povjerenstvo će na vrijeme izdati upute za svakog člana o načinu provjere svojeg članskog statusa te načinu pristupa elektronskom glasovanju.