Don't have an account? Register

Registration successful. We have sent a confirmation link to your email address.

Thank you
New Password

You have successfully confirmed your account

Please set your password before going on

You have chosen to reset your password

Please set a new password for your account

Don't have an account?
Don't have an account? Register

Join the Dinamo family!

Register and enjoy all benefits of using an account on Dinamo's website

Presented by

FAVBET logo

Can't find what you're looking for?
Maybe some of the following will help you:

Tužno sjećanje

Bukovi trenerski vizionar, Pašić žrtva možda najgrubljeg starta u bivšoj ligi

Znameniti trener s najduljim stažem u povijesti purgerskoga kluba, popularni mađarski strateg i nogometni vizionar Marton Bukovi i strelovito lijevo krilo, Ilijas Pašić, koji je svojim izvedbama i pogocima vukao plave prema prvom europskom finalu... Upravo se na današnji dan, 2. veljače, prisjećamo dvojice istaknutih zaslužnika iz bogate klupske povijesti: obojica su nas, nažalost, zauvijek napustili na ovaj datum, Bukovi 1985., a Pašić 2015. godine.

Proslavljeni je mađarski trener došao u Zagreb u ljeto 1936. godine i s kraćim prekidom bio ovdje gotovo 11 godina.

Prvo ozbiljnije iskušenje s Gradjanskim bila mu je utakmica protiv bečkog Rapida koji je tada bio temelj austrijske reprezentacije, popularnog “wunderteama”. Ne samo da je Gradjanski pobijedio zelene s 4:1 već je ubrzo potom, samo dva mjeseca po Bukovijevu dolasku u Zagreb, svladao i veliki Liverpool čak s 5:1.

BUKOVI USPOSTAVIO REVOLUCIONARNI SUSTAV IGRE

Koristio je specifični WW sustav što je i u svjetskim nogometnim edicijama označeno kao jedan od velikih taktičkih manevara koji je uvelike utjecao na razvoj nogometa u svijetu. Mahom se odnosio na promijenjenu ulogu braniča i bekova, a revolucija je bila i u povlačenju isturenoga napadača. Kao takav je, dakako, bio tvorac modernoga hrvatskog nogometa.

S purgerima je osvojio tri naslova prvaka. Neposredno nakon Drugoga svjetskog rata plavu je momčad, u odsutnosti Bukovija, nakratko preuzeo Branko Kunst. U to su doba, nakon netom završenoga rata, igrači bili raštrkani po različitim vojnim momčadima širom zemlje, a jedan od takvih sastava vodio je i sam Bukovi sve do povratka u purgerski klub početkom studenoga 1945. Otišao je tijekom proljeća 1947., ali 13 godina kasnije otvorio je novi mandat u Dinamu.

U međuvremenu je, u drugoj polovici 1950-ih, bio i izbornik mađarske reprezentacije, slavne „lake konjice“. U ljeto 1960. bio je na čelu Dinamove struke pridruživši se treneru Milanu Antolkoviću koji je još u predratno doba u igračkim danima bio osoba od iznimnoga Bukovijeva povjerenja. No, vizija popularnoga mađarskog stratega i klupske Uprave nisu se posve poklapale. Njegova je želja bila samo voditi momčad, a u klubu je morao obavljati i dužnost tehničkog direktora. Na kraju je Bukovi određivao sastav, a Antolković trenirao igrače. Iako je tijekom dugotrajnog boravka ovdje silno zavolio Zagreb, ipak je u rujnu 1961. otišao.

PAŠIĆU TRAGIČAN START OBILJEŽIO KARIJERU

Popularni Ilijas Pašić, furiozno lijevo krilo i jugoslavenski reprezentativac, ostao je zapamćen kao dio Dinamove atomske navale iz prve polovice 1960-ih, ali i kao žrtva možda i najgrubljega starta u povijesti jugoslavenske lige kad ga je silovito nogom u glavu pogodio Hajdukov igrač Ivo Bego.

Početkom ožujka 1960. plavi i bijeli sučelili su se na maksimirskom travnjaku u polufinalu Kupa, a dvoboj je ostao u sjeni teške Pašićeve ozljede. Dvije minute prije kraja utakmice Bego ga je, punim zamahom noge iz sve snage, pogodio u glavu, u predjelu oka. Dinamov je nogometaš krvave glave u besvjesnom stanju prevezen vozilom hitne pomoći u KBC Rebro. U trenucima dok su se mnogi u panici pitali je li maksimirski nogometaš uopće preživio Bego je šakom u glavu udario i Dinamova vratara Mirka Stojanovića.

Pašić se mjesecima oporavljao od teške ozljede i nikad više nije bio na razini ranijih igara. Kasnije je ipak sudjelovao u Dinamovoj sjajnoj sezoni 1962/'63. kad su plavi, uz osvojeni Kup, dohvatili i svoje prvo europsko finale. Bilo je to u Kupu velesajamskih gradova, natjecanju koje je preraslo u Kup Uefa, današnju Europa ligu. U prvenstvu su u istoj sezoni pokleknuli u samoj završnici unatoč tome što su čak 21 kolo bili bez poraza.

Na europskoj su sceni startali s velikom pobjedom protiv Porta na njegovu Antasu, nastavili tako što su eliminirali belgijski Union St. Gilloise, potom Bayernu usred Münchena zabili četiri gola za konačnih 4:1, kasnije svladali snažni Ferencvaros, i u Zagrebu i u Budimpešti, a na kraju pokleknuli tek u finalu u kojem su igrali oslabljeni protiv ipak bolje Valencije.

Pašić je, primjerice, bio jedan od inicijatora preokreta u pobjedi protiv Porta u gostima s 2:1. Domaći su vodili, plavi izjednačili spektakularnim dalekometnim golom Berislava Ribića da bi u 55. minuti Pašić osigurao pobjedu kad je, nakon ubačaja Željka Matuša, postigao jedan od svojih rijetkih pogodaka glavom.

S Dinamom je, uz plasman u europsko finale, osvojio  pokal pobjednika Kupa 1960. i 1963.

Copied!