Don't have an account? Register

Registration successful. We have sent a confirmation link to your email address.

Thank you
New Password

You have successfully confirmed your account

Please set your password before going on

You have chosen to reset your password

Please set a new password for your account

Don't have an account?
Don't have an account? Register

Join the Dinamo family!

Register and enjoy all benefits of using an account on Dinamo's website

Presented by

FAVBET logo

Can't find what you're looking for?
Maybe some of the following will help you:

Slavljenik

Sretan rođendan želimo našem Josipu Laliću

Čak četiri gola istoga strijelca, i to u – jednom poluvremenu. U razmaku od samo 26 minuta... Tako je to izgledalo kad bi raspoloženi Josip Lalić odlučio začiniti nogometno poslijepodne, “razbacati” suparnike, zabaviti zagrebačku publiku... Zagrebačkim su kibicima tako, primjerice, pamtljive sekvence i iz tog lipanjskog dana 1971. godine kad je Dinamo na maksimirskom travnjaku nadigrao novosadsku Vojvodinu s 4:1 u prvenstvenoj utakmici u kojoj je aureolu apsolutnoga junaka ponio, dakako, četverostruki strijelac... Naš Josip Lalić ovoga je utorka, 4. srpnja, navršio 78. godina i ovom mu prilikom njegov GNK Dinamo puna srca čestita rođendan i želi sve najbolje.

U tom je dvoboju protiv Vojvodine zabio sva četiri gola u razmaku od 7. do 33. minute za vodstvo 4:0. I parao je mreže na različite načine: efektno bi dočekao ubačenu loptu, razgrnuo obranu i svladao vratara, zabio bi i nakon punog trka kroz suparničke koridore, a poseban je šlag bio onaj četvrti pogodak – iz slobodnog udarca u same rašlje. Ova je utakmica samo ilustrativan primjer Lalićeva bogatog repertoara. Bio je profinjeni ofenzivni vezni, igrač sjajne tehnike, dribler snažnog udarca.

Štoviše, još je na početku te iste sezone, u jesenskim dvobojima u Kupu velesajamskih gradova, natjecanju koje je vremenom preraslo u Kup Uefa, današnju Europa ligu, blistao protiv Portugalaca i Nijemaca. U okršaju 1. kola tada snažni portugalski Barreirense imao je prednost od 2:0 iz prvog ogleda, a u uzvratu u Maksimiru vodili su na poluvremenu s 1:0. I tada slijedi plava furija u drugom dijelu: junaci su bili Marijan Novak s čak četiri i Josip Lalić s dva gola. Za konačnih 6:1.

A, kasnije? Već u sljedećem kolu suparnik je bio slavni njemački HSV. Scenarij je opet bio zanimljiv... Lalić je već u 2. minuti načeo mrežu, a kako to nije bila “dovoljna pozivnica” suigračima da se priključe u kanonadi, morao je zabiti još jedan gol. Priključio se Marijan Čerček, dok su četvrti gol zabili – sami Nijemci. Tom prilikom ništa nije mogao ni proslavljeni Uwe Seeler... Dinamo je nadahnutom igrom i silovitim napadima projurio pored bundesligaša HSV-a i ispratili ga s čak 4:0.

Lalić je za Dinamo nastupio još u travnju 1970. godine u atraktivnoj revijalnoj maksimirskoj utakmici protiv portugalske Benfice. Bio je to oproštajni nastup Stjepana Lamze. Portugalci su zaigrali sa zasigurno najslavnijim sastavom u klupskoj povijesti na čelu s nezaboravnim Eusebijem, Simoesom i Torresom. Lalić je tom prilikom u Dinamovu dresu nastupio kao gost jer još je bio član Čelika iz Zenice. Dinamo su u toj jednokratnoj prilici pojačala još dvojica posuđenih igrača: Hajdukov branič Dragan Holcer i tadašnja zvijezda Sarajeva, Vahidin Musemić. Nekoliko mjeseci kasnije Lalić je doista i potpisao za Dinamo. A, svoju je premijeru u tom dvoboju protiv Benfice začinio na poseban način: u 41. je minuti zatresao mrežu za konačnih 2:0. Strijelac prethodnog gola bio je slavljenik Lamza.

Lalić je rođen 4. srpnja 1945. godine u Sijekovcu kraj Bosanskog Broda. Za Dinamo je igrao pola desetljeća, a u tom je razdoblju, od 1970. do 1975. godine, odigrao 152 službene utakmice uz 29 golova. Dodamo li prijateljske i pripremne dvoboje i različite turnire, statistika se penje na 259 nastupa i 59 golova.

Prije dolaska u Dinamo bio je zvijezda tada zapaženog prvoligaša Čelika iz Zenice za kojeg je nastupao od 1963. do 1970. godine da bi nakon zagrebačke epizode igrao u švicarskom Luganu.

Kasnije je u trenerskoj ulozi uveo svoj matični zenički Čelik iz druge u prvu ligu, potom je između ostalih vodio i zagrebačku Lokomotivu... Ponosni smo što je Lalić i danas vezan uz svoj Dinamo i u redovitom kontaktu s maksimirskim veteranima i nekadašnjim suigračima.

Copied!