Prijavi se putem email-a ili Facebooka

Zaboravili ste lozinku? Kliknite ovdje

Morate ispuniti ovo polje Morate unijeti valjanu email adresu
Morate ispuniti ovo polje

Postani dio Dinamove obitelji!

Registriraj se i uživaj u svim pogodnostima korisničkog računa na Dinamovoj stranici

Registriraj se putem email-a ili Facebooka

Ako već imaš korisnički račun Prijavi se

Morate ispuniti ovo polje
Morate ispuniti ovo polje
Morate ispuniti ovo polje Morate unijeti valjanu email adresu

Unesite svoju email adresu i poslati ćemo vam upute za resetiranje lozinke

Morate ispuniti ovo polje Morate unijeti valjanu email adresu

Suzbijanje rasizma i diskriminacije

Nogometni hakl: Dinamo i tražitelji međunarodne zaštite

Krajem travnja na stadionu Maksimir održano je zanimljivo nogometno druženje u sklopu pokretanja suradnje GNK Dinamo i Hrvatskog Crvenog križa.

Kao dio višegodišnjeg programa kluba za suzbijanje rasizma i diskriminacije naziva ''Jednakost = Jedini izbor'', Dinamo je na Maksimiru ugostio tražitelje međunarodne zaštite i djelatnike Hrvatskog Crvenog križa. Ciljevi projekta su međusobno pomaganje te promocija jednakosti, tolerancije i različitosti.

U ime kluba događanju su pristustvovali igrači prve momčadi Dinama Kevin Theophile-Catherine i Komnen Andrić te mladi igrači iz B ekipe Jakov Gogić, Kim Gyuhyeong i Matias Carracedo, dok je gostujuću delegaciju predstavljao dio amaterske nogometne momčadi tražitelja međunarodne zaštite Red Cross All Stars te ekipa djelatnika i volontera Hrvatskog Crvenog križa. U crvenim dresovima tako su se natjecali talentirani mladići Bashar iz Sirije (22), Ali Zaman i Seyed Omir iz Irana (19, 33), Samih iz Afganistana (21), Kasim iz Turske (28) i Ahigbe iz Nigerije (32) – ekipa koja inače (uz još nekoliko suigrača) redovito nastupa na nogometnim turnirima, a od kojih je javnosti najpoznatiji njihov nastup na Kutiji šibica. Djelatnike HCK-a predvodio je Tomislav Marjanović iz Službe za zaštitu migranata.

Program je vodio trener nogometne škole Dinamo Antonio Šišić koji je na početku odradio kratko zagrijavanje za igrače, a zatim aktivirao ekipe na terenu. Momčadi su prvo odigrale igru poznatu kao ''tic tac toe'', koju često igraju i prvotimci Dinama na treningu, a zatim je uslijedio nogometni hakl 3 na 3 na umjetnoj travi. Veselja i zabave nije nedostajalo, kao niti brojnih odličnih nogometnih poteza. Hakl nije bio natjecateljskog karaktera, već je poslužio kao poligon za druženje, sportsku aktivaciju i fair play.

- Hvala svima koji su nam omogućili da zaigramo nogomet s prvacima Hrvatske i igračima koji su ove godine igrali u Europa ligi - rekao je Samih iz Afganistana koji je ujedno i kapetan svoje momčadi: - Mi ovdje pratimo europski nogomet i natjecanja i da mi je netko prije mjesec dana rekao da ćemo imati priliku zaigrati nogomet s igračima Dinama, rekao bih da se šali - dodao je kroz smijeh i požurio napraviti još koju fotografiju s igračima za uspomenu.

Dinamo je delegaciji HCK-a predao na poklon nogometnu loptu Dinama s potpisom igrača prve momčadi, kao i prigodne suvenire za sudionike i djecu tražitelje međunarodne zaštite koja su također bila na druženju, dok je u planu nastavak suradnje kroz razne zanimljive aktivnosti.

Zagrebački klub uvijek pokušava biti primjer drugim pojedincima i kolektivima kada se radi o borbi za jednakost te o prevenciji i suzbijanju rasizma, diskriminacije, netolerancije i nasilja u nogometu, ali i u društvu općenito.

HRVATSKI CRVENI KRIŽ

Hrvatski Crveni križ vodi brigu o tražiteljima međunarodne zaštite i nastoji im osigurati sve potrebno za život dostojan čovjeka. Uz aktivnosti u Prihvatilištu HCK veliku važnost pridaje radu u lokalnoj zajednici akcijama uređenja okoliša, čišćenje dječjih igrališta i uređenja škola. Time korisnici dobivaju priliku za bržu i lakšu integraciju u društvo, a lokalna zajednica ih prepoznaje kao ljude koji se žele zahvaliti za svu pomoć koja ime se pruža za vrijeme njihovog boravka u Hrvatskoj.

Inače, tražitelji međunarodne zaštite, kao dio socijalnih aktivnosti koje HCK provodi u sklopu projekta AMIF, jednom tjedno u dvorani na Zagrebačkom velesajmu imaju termin za igranje  nogometa kako bi im život u prihvatilištu bio društveno i socijalno bogatiji, ali i kako bi se mogli pripremati za turnire na koje ih od nastupa na Kutiji šibica sve više zovu organizatori raznih događanja u Zagrebu, ali i u drugim gradovima u Hrvatskoj.

Hrvatski Crveni križ u Prihvatilištima u Zagrebu i Kutini provodi aktivnosti s tražiteljima međunarodne zaštite u sklopu provedbe projekta „Psihosocijalne usluge i podrška tražiteljima međunarodne zaštite“ sufinanciran od strane Europske zajednice i Državnog proračuna Republike Hrvatske, a sudjelovanjem u aktivnostima u lokalnoj zajednici  doprinosi se lakšoj integraciji tražitelja međunarodne zaštite.

Šaljem...
{{comment.Date | date:'dd.MM.yyyy HH:mm'}}
{{ comment.User.NameUser }}

Ovaj članak još nema niti jedan komentar.
Učitavam komentare...