Prijavi se putem email-a ili Facebooka

Zaboravili ste lozinku? Kliknite ovdje

Morate ispuniti ovo polje Morate unijeti valjanu email adresu
Morate ispuniti ovo polje

Postani dio Dinamove obitelji!

Registriraj se i uživaj u svim pogodnostima korisničkog računa na Dinamovoj stranici

Registriraj se putem email-a ili Facebooka

Ako već imaš korisnički račun Prijavi se

Morate ispuniti ovo polje
Morate ispuniti ovo polje
Morate ispuniti ovo polje Morate unijeti valjanu email adresu

Unesite svoju email adresu i poslati ćemo vam upute za resetiranje lozinke

Morate ispuniti ovo polje Morate unijeti valjanu email adresu

Obljetnica

20 godina od povratka imena Dinamo

Katkad se čini kao da je i sam Federico Fellini, u svojem karakterističnom žanru satire i groteske, svoj najpoznatiji film „Osam i pol“ snimio baš za maksimirsku kulisu. Upravo je toliko – osam i pol godina – trajala svojevrsna maksimirska „groteska i satira“ kakva se naslanjala na ime purgerskoga kluba. Od brisanja Dinamova imena preko nezgrapne i povijesno neopravdane kovanice HAŠK Građanski ubrzo zamijenjene nazivom Croatia... Ovakav je „roller-coaster“ s klupskim imenom napokon zaustavljen na Valentinovo 2000. godine.

Ovog petka, 14. veljače, obilježavamo „okruglih“ 20 godina od toliko željenoga i iščekivanog povratka imena Dinamo. Bio je to, kako su mnogi simbolički nazivali, maksimirski „Dan d“. Dakle, s toliko dragim, prepoznatljivim „malim d“. I baš je taj „mali d“ ponovno osvanuo na klupskome grbu, ponovno su se, baš na dan zaljubljenih, u zagrljaju našli Dinamo i dinamovci! Skupštinari su na tajnom glasovanju gotovo jednoglasno vratili ime Dinamo. Upravo tako: ne jednoglasno nego – „gotovo jednoglasno“. Čak se i u zbrajanju glasova nakratko „potkrao Fellini“ s prepoznatljivom „decimalom iz naslova“: od 44 glasa, njih 43 i pol bilo je za Dinamo! Objašnjenje je, zapravo, jednostavno. Skupštinari su na tajnom glasovanju dobili listić s tri ponuđene varijante: zaokružiti naziv Dinamo, Croatia ili, pak, dopisati neku svoju vlastitu ideju novoga imena. Jedan je od njih tako dopisao naziv „Dinamo Croatia“... Niti on, dakle, nije suviše odmaknuo od zajedničke ideje pa možemo reći da je „pola svog glasa“ ipak dao Dinamu.

Kako god, pred skupštinarima je odluku o promjeni imena i povratku Dinama obznanio tadašnji predsjednik Skupštine Stjepan Brolich oglasivši se točno u 18:02 sati: – Ovome klubu vraćeno je ime Dinamo! Od ovoga trenutka ime našeg kluba opet je Dinamo! Bio je to ujedno znak da tadašnji sportski direktor kluba i nekad proslavljeni maksimirski kapetan Velimir Zajec može istupiti pred navijače okupljene podno zapadne tribine i „urbi et orbi“ obznaniti radosnu vijest. Zajec je pobjednički podignuo ruke i – Maksimir je eruptirao...  

Šaljem...
{{comment.Date | date:'dd.MM.yyyy HH:mm'}}
{{ comment.User.NameUser }}

Ovaj članak još nema niti jedan komentar.
Učitavam komentare...