Prijavi se putem email-a ili Facebooka

Zaboravili ste lozinku? Kliknite ovdje

Morate ispuniti ovo polje Morate unijeti valjanu email adresu
Morate ispuniti ovo polje

Postani dio Dinamove obitelji!

Registriraj se i uživaj u svim pogodnostima korisničkog računa na Dinamovoj stranici

Registriraj se putem email-a ili Facebooka

Ako već imaš korisnički račun Prijavi se

Morate ispuniti ovo polje
Morate ispuniti ovo polje
Morate ispuniti ovo polje Morate unijeti valjanu email adresu

Unesite svoju email adresu i poslati ćemo vam upute za resetiranje lozinke

Morate ispuniti ovo polje Morate unijeti valjanu email adresu

CIES Football Observatory

Dinamo na visokom četvrtom mjestu u Europi po proizvodnji igrača

Međunarodni nogometni institut CIES Football Observatory objavio je u ponedjeljak rezultate istraživanja prema kojem se Dinamo nalazi na visokom četvrtom mjestu u Europi po proizvodnji nogometaša. Računica uključuje broj igrača koji su prošli klupsku školu i igraju u prvim ligama širom Europe.

U svom je izračunu CIES obuhvatio 31 najbolju ligu na Starom kontinentu, a ondje je u ovoj godini zaigralo 70 nogometaša koji su ponikli u Dinamu po kriteriju FIFA-e „home-grown-player“. Kriterij podrazumijeva igrače koji su u dotičnoj školi proveli najmanje tri godine između svojeg 15. i 21. rođendana.

Na vrhu ove ljestvice je Ajax s 81 igračem ispred Shakhtara sa 75. Klubovi s istim brojem zastupljenih nogometaša rangirani su ovisno o indeksu uspješnosti pa je tako Sporting treći, zagrebački Dinamo četvrti, a kijevski Dinamo peti iako sva tri kluba imaju po 70 bivših polaznika svoje škole u navedenim ligama.

CIES je na istu temu kreirao i dodatnu ljestvicu ovisno o kvalitativnoj razini samih igrača, ali i klubova i liga u kojima nastupaju. Uveo je kategoriju „Training Index“ koja pokazuje indeks uspješnosti ovisno o minutaži igrača, njegovoj dobi, ali i kvaliteti kluba i lige sukladno UEFA koeficijentu. I u takvom je izračunu Dinamo na jednako tako visokom četvrtom mjestu. Ispred su Ajax, Sporting i Real Madrid.