Prijavi se putem email-a ili Facebooka

Zaboravili ste lozinku? Kliknite ovdje

Morate ispuniti ovo polje Morate unijeti valjanu email adresu
Morate ispuniti ovo polje

Postani dio Dinamove obitelji!

Registriraj se i uživaj u svim pogodnostima korisničkog računa na Dinamovoj stranici

Registriraj se putem email-a ili Facebooka

Ako već imaš korisnički račun Prijavi se

Morate ispuniti ovo polje
Morate ispuniti ovo polje
Morate ispuniti ovo polje Morate unijeti valjanu email adresu

Unesite svoju email adresu i poslati ćemo vam upute za resetiranje lozinke

Morate ispuniti ovo polje Morate unijeti valjanu email adresu

Interaktivni muzej

Dinamov kutak na izložbi Zagreb 80-ih

Nakon što ste sjedili za volanom staroga fiće, zakoračite u dnevnu sobu, pustite ugodne taktove zagrebačkih pjesama na radio kasetofonu ili gramofonu, pogledate VHS kasetu s Dinamovim utakmicama, odigrate poneku video igricu na „komodorcu“, odmorite se na starom plišanom trosjedu, popričate telefonom s okruglim brojčanikom na okretanje, opustite se čitajući nogometni almanah, Dinamovu reviju i monografiju iz osamdesetih, a sve to sjedeći uz dres Snješka Cerina i kopačke s potpisom Marka Mlinarića... To je tek dio koncepta interaktivnoga muzeja „Zagreb 80-ih“ u Radićevoj 34/1 gdje je dio priče tematski posvećen i Dinamu.

Postav pod nazivom “Dinamov kutak na izložbi Zagreb 80-ih” trajat će od 13. listopada 2020. do 7.  siječnja 2021. godine.

Pozivamo navijačice i navijače Dinama te sve zainteresirane da posjete ovaj zanimljiv interaktivni muzej te da se nakratko vrate u (Dinamovu) prošlost.

Muzej je, zapravo, osmišljen kao stambeni prostor prosječne zagrebačke obitelji iz 1980-ih godina kroz interakciju uronjenu u karakterističan interijer, uz čak 700 prepoznatljivih eksponata, od namještaja, opreme, tehničke robe, kućnih potrepština i brojnih predmeta koji dočaravaju tadašnji život i svakodnevicu.

U muzeju nema zaštitnih vrpca ni zabrana, a takva platforma omogućuje interaktivni pristup posjetitelja. Koncept, između ostaloga, nudi mogućnost preslušavanja gramofonskih ploča ili audio kaseta, gledanja VHS zapisa, tu su i društvene igre, šah, školski kutak, posebne kolekcije, karakteristični parfemi... Dodatan začin su i mala zagrebačka trgovina 80-ih, podsjetnik na Univerzijadu u Zagrebu. Izdvojena je i igraonica s kompjuterskim igricama iz 80-ih kao Atari, Commodore 64, ZX Spectrum.

Dinamov kutak na izložbi zamišljen je kao svojevrsna navijačka tinejdžerska soba s klupskim rekvizitima i suvenirima iz toga vremena. Klupska zastava izvješena iznad ulaznih sobnih vrata, šalovi, sjedalice različitih oblika, zastavice, dresovi, kopačke, Dinamove revije, sportski tjednici iz toga doba, popularni albumi sa sličicama, posteri i brojne fotografije... Sve je to tek dio postava gdje posebno mjesto pripada dresu kojega je proslavljeni maksimirski napadač Snješko Cerin nosio 16. rujna 1986. godine na svojoj oproštajnoj utakmici u dvoboju protiv Austrije iz Klagenfurta, kluba u kojem je nastavio karijeru. Tu su i kopačke s potpisom Marka Mlinarića...

Dio Dinamovih motiva proteže se i u ostalim prostorijama poput kalendara za 1985. godinu na kuhinjskom zidu... U dnevnoj sobi, primjerice, možete pregledati Dinamove pogotke na staroj VHS kaseti, dok u predsoblju možete pozirati u starom fići okićenom Dinamovim šalom...

– Jako sam zadovoljan, baš sam se ugodno osjećao, vidio sam neke stvari koje su u meni pobudile one stare uspomene, podsjetnik na moju mladost, na početak moje karijere. Lijepo je bilo prisjetiti se toga, mislim da je ova ideja s Dinamovom sobom izvrsna. Isječci iz novina, dres iz doba kad sam počinjao seniorsku karijeru... Odmah su mi se uspomene probudile čim sam ušao u sobu, sve su to detalji koji te čine sretnim i podsjećaju da si nešto napravio – prepričao je proslavljeni Dinamov napadač Stjepan Deverić, član zlatne generacije koja je osvojila naslov prvaka 1982. godine i Kup 1980. i 1983.

Šaljem...
{{comment.Date | date:'dd.MM.yyyy HH:mm'}}
{{ comment.User.NameUser }}

Ovaj članak još nema niti jedan komentar.
Učitavam komentare...