Prijavi se putem email-a ili Facebooka

Zaboravili ste lozinku? Kliknite ovdje

Morate ispuniti ovo polje Morate unijeti valjanu email adresu
Morate ispuniti ovo polje

Postani dio Dinamove obitelji!

Registriraj se i uživaj u svim pogodnostima korisničkog računa na Dinamovoj stranici

Registriraj se putem email-a ili Facebooka

Ako već imaš korisnički račun Prijavi se

Morate ispuniti ovo polje
Morate ispuniti ovo polje
Morate ispuniti ovo polje Morate unijeti valjanu email adresu

Unesite svoju email adresu i poslati ćemo vam upute za resetiranje lozinke

Morate ispuniti ovo polje Morate unijeti valjanu email adresu

Plavi kapetan

Sretan „okrugli“ 80. rođendan Slavenu Zambati

 

 Može li itko probiti obranu velikoga Milana? Na terenu je odgovorio Slaven Zambata: zabio je za pobjedu plavih 1:0. Može li itko probiti obranu velikog Celtica? Na terenu je odgovorio Zambata: zabio je za pobjedu plavih 1:0. Kako probiti obranu neugodnih Rumunja za prolaz u četvrtfinale Kupa velesajamskih gradova? Na terenu je odgovorio Zambata: zabio je za pobjedu 1:0. Može li itko slomiti obranu Eintrachta i lansirati rezultatski preokret za plasman u finale? Na terenu je odgovorio Zambata: zabo je za vodstvo 1:0 i kasniji Dinamov veliki preokret i prolaz u finale. Tako je na terenu govorio naš plavi kapetan, naš popularni „plavi devet“, omiljeni maksimirski centarfor, jedan je od glavnih junaka spektakularnoga lova na pokal Kupa velesajamskih gradova. Slaven Zambata ovoga četvrtka, 24. rujna, slavi svoj „okrugli“, 80. rođendan. Dragi kapetane, GNK Dinamo od srca želi puno sreće i sve najbolje za tvoj veliki dan.

  Slaven Zambata rođen je 24. rujna 1940. u Sinju, a prvi nastup za seniore Junaka upisao je sa 16 godina. Još dok je kao dijete natjeravao „krpenjaču“ po sinjskim ulicama, svi su ga zvali – dinamovac... Ljubav prema plavoj boji razbuktao mu je njegov prvi trener u Sinju, Branko Dragaš, raniji veliki navijač Gradjanskog. Malom je Slavenu pričao o nogometnim pothvatima Franje Mare Wölfla, Ivana Oskara Jazbinšeka i brojnih drugih purgera...

  Subina je htjela da mu upravo Jazbinšek bude prvi trener u Dinamu. U Maksimir je došao 1959. godine. U početku je vježbao pod Jazbinšekovim nadzorom, a priliku u prvoj momčadi pružio mu je trener Milan Antolković. Nakon što je, uz dobru igru, naglašenu prodornost i brzinu, postigao i pogodak u pobjedi protiv Borca s 4:3 u prijateljskoj utakmici u Banjoj Luci, Antolković ga je ubacio u polufinalnom kup dvoboju protiv Hajduka u veljači 1960. i tako već kao tinejdžer pomogao plavima na putu prema trofeju. Ostalo je – povijest.

  U ljeto 1964. je s nepune 24 godine postao najmlađi kapetan u dotadašnjoj klupskoj povijesti. S Dinamom je nastupio u finalu KVG-a 1963., četiri godine kasnije i osvojio pokal, a pritom dohvatio i četiri naslova pobjednika Kupa: 1960., 1963., 1965. i 1969. Zambata je ujedno, s Igorom Cvitanovićem, na vrhu Dinamove ljestvice najboljih strijelaca u europskim utakmicama u povijesti. Obojica su zabili po 15 pogodaka.