Prijavi se putem email-a ili Facebooka

Zaboravili ste lozinku? Kliknite ovdje

Morate ispuniti ovo polje Morate unijeti valjanu email adresu
Morate ispuniti ovo polje

Postani dio Dinamove obitelji!

Registriraj se i uživaj u svim pogodnostima korisničkog računa na Dinamovoj stranici

Registriraj se putem email-a ili Facebooka

Ako već imaš korisnički račun Prijavi se

Morate ispuniti ovo polje
Morate ispuniti ovo polje
Morate ispuniti ovo polje Morate unijeti valjanu email adresu

Unesite svoju email adresu i poslati ćemo vam upute za resetiranje lozinke

Morate ispuniti ovo polje Morate unijeti valjanu email adresu

Plavi bez crvene zvijezde

Tri deseteljeća od redizajniranog grba

 

  Dva mjeseca nakon nereda na maksimirskom stadionu uoči neodigrane utakmice protiv – Crvene zvezde, maksimirski je klub sa svojega grba skinuo – crvenu zvijezdu. Dinamo je 25. srpnja 1990. godine prvi put zaigrao u dresovima s novom verzijom staroga grba, dakle bez petokrake. Klupska je Uprava još 1970. prihvatila službeni grb s hrvatskim crveno-bijelim kvadratićima, a u srpnju 1990. tiho je i jedva primjetno nestala ionako vizualno jedva primjetna crvena zvijezda. Ove godine, dakle, obilježavamo 50. obljetnicu od nastanka današnjega Dinamova grba, ali tada u inačici s petokrakom, a zaokružili smo i 30 godina od nastanka sadašnje verzije, bez crvene zvijezde.

  Promocija grba bez petokrake bila je, dakle, 25. srpnja 1990. u prijateljskoj utakmici na maksimirskom travnjaku gdje je suparnik bila kombinirana momčad Croatije iz Sydneyja i Melbournea. No, nije to prvi put da je klub micao petokraku iz grba. Kuriozitet je da je klupska uprava još šezdesetih godina, decentno, bez ikakve pompe, skinula zvijezdu s tadašnjega znaka. Iako to nije bila službena promjena grba, potez je bio i te kako smion. U to je vrijeme, od 1951. do 1970. godine, klupski grb bio u obliku štita plave boje uz slovo „d“, malu zvijezdu i natpis NK Dinamo. No, taj grb nikad nisu koristili na dresovima jer tada su ionako igrali u „golim“ majicama, bez ikakvih natpisa i znakova. Ipak, taj grb sa štitom, ali u varijanti bez crvene zvijezde, klupska je uprava zašila na – službenim odijelima.

  Prvu utakmicu u kojoj je i formalno na snazi bio novi grb bez petokrake Dinamo je, dakle, odigrao u ljeto 1990. protiv kombinirane australske momčadi. Na simboličnoj je razini zanimljivo da je istoga dana, 25. srpnja, samo dva sata prije utakmice, na Markovu trgu spuštena hrvatska zastava sa zvijezdom i podignut barjak s hrvatskim crveno-bijelim kvadratićima. Dvoboj Dinama i dviju Croatija počeo je uz taktove Lijepe naše, a početni je udarac izveo tadašnji potpredsjednik Sabora, Vladimir Šeks.

   Utakmica je završena bez pobjednika, 1-1. Pogotke su postigli Manis Lamond za goste u 40. i Draženko Prskalo za Dinamo u 57. minuti. Prskalo je danas asistent u stručnom stožeru novoga doprvaka, zagrebačke Lokomotive. U Dinamovu su sastavu u toj utakmici između ostalih igrali i aktualni sportski direktor i trener Zoran Mamić, njegov sadašnji asistent Alen Peternac kao i aktualni predsjednik Hrvatskoga nogometnog saveza, Davor Šuker. Momčad je s klupe vodio naš popularni trener Josip Kuže, otac sadašnjega Dinamova tehničkog direktora Marka Kužea. Delegaciju obiju Croatija pozdravio je i ugostio tadašnji Dinamov predsjednik Zdenko Mahmet.

  Plavi su, pak, u poslijeratnom razdoblju, sve do proljeća 1971. godine, uglavnom igrali u “prazmim” dresovima, bez ikakvih obilježja.  Samo su u prvim poslijeratnim danima tek nakratko nosili različite varijacije klupskih zašivaka, od nekoliko dvoboja s crvenom zvijezdom, potom ispisanoga kompletnog imena, potom velikoga slova „D“ do maloga „d“ na gornjem lijevom dijelu uz malenu zvijezdu... Već je od 1948. pa sve do 1971. dres uglavnom bio “prazan”.

  Ubrzo je na inicijativu Uprave bitno osvježen klupski identitet. Osmišljen je novi, okrugli grb s hrvatskim obilježjima, varijanta koja je po svojem osnovnom dizajnu ciljano bila inačica iz predratnoga doba kad su purgeri igrali pod nazivom Gradjanski. I upravo je tada, nakon puna dva desetljeća, grb napokon osvanuo i na dresu. Formalno je prihvaćen 1970. godine, a na dresovima se pojavio na proljeće 1971.

 

Zagreb, 25. srpnja 1990.

Prijateljska utakmica

Dinamo – Croatia Sydney/Melbourne 1:1

Stadion Maksimir

Dinamo: Ladić (c) (46. Ibrahimović), Ž. Petrović (80. Dasović), Židan (65. Preljević), Lesjak, Lipovac (55. Ištvanić), Prskalo (75. Mamić), Škrinjar, Mladenović, Šuker, Besek (55. Peternac), Shala

Trener: Josip Kuže

Croatia Sydney/Melbourne: Miller, Talajić, Grbevski, Jones, Kuprešak, Đuzel, Petković (64. Rycoy), Biskic (c), Lamond, Ćaleta (76. Jurin), Awaritefe (55. Kelić)

Trener: Toni Vržina

Sudac: Atif Lipovac (Zagreb), Gledatelja: 10.000

Strijelci: 0:1 Lamond (40.), 1:1 Prskalo (57.)