Nemaš račun? Registriraj se

Registracija je uspješno izvršena. Na tvoj mail smo poslali link za potvrdu korisničkog računa.

Hvala vam
Nova Lozinka

Uspješno ste potvrdili svoj korisnički račun

Molimo odredite svoju lozinku prije nego nastavite

Odabrali ste resetiranje lozinke

Molimo postavite novu lozinku za svoj korisnički račun

Nemaš račun?
Nemaš račun? Registriraj se

Postani dio Dinamove obitelji!

Registriraj se i uživaj u svim pogodnostima korisničkog računa na Dinamovoj stranici

Presented by

PSK logo

Ne možeš pronaći ono što tražiš?
Možda ti pomogne nešto od sljedećeg:

Hajduk - Dinamo 0:1

Dinamo u četiri dana dvaput slavio na Poljudu, plavi 24. put u finalu Kupa

Autor fotografije: Šime Zelić/PIXSELL

Isti suparnici, isti travnjak, ista kulisa, a naposljetku i – isti rezultat. Četiri dana nakon što su u prvenstvenom okršaju slavili u derbiju na Poljudu s 1:0 Dinamovi su nogometaši istovjetnim rezultatom pobijedili i u borbi za finale Kupa. U finalnom će se dvoboju sučeliti protiv Rijeke koja je ove srijede bila bolja od Lokomotive u Kranjčevićevoj također s 1:0. Prvi finalni ogled na rasporedu je 15. svibnja u Zagrebu, a uzvrat 15 dana kasnije na Rujevici. Ovo je Dinamov 24. plasman u finale u dosadašnja 33 izdanja Kupa pri čemu su plavi i rekorder sa 16 osvojenih pokala.

Zanimljivo je, nadalje, da je ovo 12. sezona u kojoj su se Dinamo i Hajduk sučelili u Hrvatskom kupu pri čemu su osam puta uspješniji bili plavi, a u četiri navrata bijeli. Štoviše, u zadnjih šest međusobnih utakmica svih šest puta pobijedio je Dinamo uz gol-razliku 15:1.

Nakon što je subotnji derbi sudio Nijemac Daniel Siebert, ovaj je put pravdu dijelio Talijan Fabio Maresca. Razlika u odnosu na prvenstveni poljudski dvoboj tek je u imenu strijelca, tada je pobjednički pogodak postigao Bruno Petković a ove srijede Sandro Kulenović. A drukčija je bila i formacija trenera Sergeja Jakirovića koji je ovom prilikom zaigrao s trojicom igrača u obrambenom redu, dva krila, isturenim napadačkim dvojcem...

Takav je raspored figura rezultirao potpunom Dinamovom dominacijom u prvih sat vremena, razdobljem u kojem su plavi poveli u 14. minuti, a pritom još barem četiri puta bili nadomak novom pogotku. Hajduk je preuzeo posjed u završnih pola sata kad je krenuo u lov na izjednačenje,. U 73. minuti ovacije poljudskih tribina dobio je povratnik nakon ozljede, hrvatski reprezentativac Ivan Perišić, kojem je ovo ujedno bila i premijerna utakmica u seniorskoj momčadi bijelih.

Posebno zadovoljstvo Dinamovih navijača još je izraženije vidjevši da je u završnici dvoboja s klupe ukočio i povratnik u maksimirsku momčad, Marko Rog, koji je gotovo godinu dana izbivao zbog ozljede.

Dinamo je već u 6. minuti priredio uvertiru u pogodak. Dario Špikić osvojio je loptu na desnoj strani, Petar Sučić utrčao u kazneni prostor, zavrnuo na drugu vratnicu gdje je Petković bio potpuno sam na vrhu peterca pred praznom mrežom, ali lopta je u ključnom trenutku odskočila, pogodila ga u potkoljenicu i odbila se preko gola.

No, ubrzo je potom upravo Petković isprovocirao pogodak plavih. U 14. je minuti lažnjakom pred kaznenim prostorom prošao čuvara trzajem desnom nogom, potom snažno gađao nisko ljevicom, malo s lijeva, u suprotni donji kut. Vratar Lovre Kalinić u padu je odbio loptu, ali pritrčao je Kulenović i zakucao u mrežu.

Uslijedila je petominutna stanka zbog pružanja pomoći vrataru Kaliniću koji je zbog ozljede nadlaktice ipak morao napustiti teren pri čemu je s klupe uskočio Ivan Lučić.

Pljesak Dinamovih navijača efektnim je prodorom u 32. minuti izmamio Ronaël Pierre-Gabriel nakon što pretrčao polovicu terena na lijevoj strani, došao do gol-aut crte, zavrnuo povratnu gdje ju je Špikić zahvatio na šest metara od gola, ali pogodio je vratara Lučića.

Četiri minute kasnije Sučić je povukao kontru, poslao loptu ulijevo za Kulenovića, on silovito gađao s 15 metara, ali i ovaj put se ispriječio Lučić.

Raspoloženi je Hajdukov čuvar mreže bekendirao i snažan Kulenovićev udarac s 18 metara pod gredu nakon efektne akcije Sučića i Petkovića. U sučevoj nadoknadi prvog dijela Kulenović je pred suparničkim šesnaestercem prihvatio visoku loptu između dvojice čuvara, potegnuo sa sedam metara s desna, ali ponovno je Lučić spustio rampu. Hajdukov je vratar odbio i silovit Petkovićev volej s desna na otvaranju drugog dijela.

Domaći su prvi put ozbiljnije zaprijetili u 57. minuti kad je Filip Krovinović potegnuo s 18 metara, a Dinamov vratar Ivan Nevistić u letu uhvatio "živu loptu". U 73. je minuti Rokas Pukštas ubacio s desna, Zvonimir Šarlija na vrhu peterca gađao glavom, ali ponovno je Nevistić sjajno reagirao. Veliku je priliku Hajduk imao u zadnjim sekundama sučeve nadoknade vremena kad je Niko Kristian Sigur u gužvi u kaznenom prostoru potegnuo iz okreta s 12 metara nakon čega je lopta okrznula gredu s gornje strane.

Split, 3. travnja 2024.

SuperSport Hrvatski kup, polufinale

Hajduk – Dinamo 0:1

Stadion Poljud

Hajduk: L. Kalinić (19. Lučić) – Moufi, Šarlija, Prpić, Hrgović (73. Perišić) – Sigur, Krovinović; Benrahou (46. Sahiti), Kleinheisler (65. Trajkovski), Brekalo (65. Pukštas) – N. Kalinić

Trener: Mislav Karoglan

Dinamo: Nevistić – Ristovski (90. Ogiwara), Theophile, Perković – Špikić (78. Šutalo), Sučić (90. Rog), Mišić, Baturina (66. Bulat), Pierre-Gabriel – Petković, Kulenović (78. Hoxha)

Trener: Sergej Jakirović

Sudac: Fabio Maresca (Italija)

Strijelac: 0:1 Kulenović (14.)

Kopirano!