Nemaš račun? Registriraj se

Registracija je uspješno izvršena. Na tvoj mail smo poslali link za potvrdu korisničkog računa.

Hvala vam
Nova Lozinka

Uspješno ste potvrdili svoj korisnički račun

Molimo odredite svoju lozinku prije nego nastavite

Odabrali ste resetiranje lozinke

Molimo postavite novu lozinku za svoj korisnički račun

Nemaš račun?
Nemaš račun? Registriraj se

Postani dio Dinamove obitelji!

Registriraj se i uživaj u svim pogodnostima korisničkog računa na Dinamovoj stranici

Presented by

FAVBET logo

Ne možeš pronaći ono što tražiš?
Možda ti pomogne nešto od sljedećeg:

Dinamo - Astana 5:1

Dinamo uvjerljivo otvorio Konferencijsku ligu

Dinamovi nogometaši silovito su ”umarširali” u Konferencijsku ligu, s čak pet postignutih pogodaka ispratili kazahstanskog prvaka Astanu i ovu ugodnu maksimirsku večer začinili slavljeničkom pjesmom navijača s tribina, ali i samih igrača s travnjaka... Dinamo je na startu natjecanja u skupini C svladao Astanu s 5:1 dok je u drugoj utakmici u grupi češka Viktoria Plzeň pobijedila kosovski Ballkani s 1:0. U sljedećem kolu, 5. listopada, Dinamo će gostovati kod Ballkanija, dok će Astana dočekati Viktoriju.

Bila je ovo večer u kojoj je svoje premijerne minute za prvu Dinamovu momčad upisao povratnik u zagrebački sastav, iskusni Tibor Halilović, koji je u igračku karijeru zakoračio nakon što je prošao kompletnu Dinamovu školu. A, svoj debitantski nastup začinio je i pogotkom. Prve je minute u svom povratničkom mandatu dočekao i maksimirski napadač Sandro Kulenović.

Zanimljiv je “štiklec” da je Dinamo ujedno ove večeri bio i najefikasnija momčad u kompletnom Uefinu itineraru predviđenom za četvrtak. Ove je večeri na rasporedu bila 31 utakmica od kojih 16 u Europa ligi i 15 u Konferencijskoj ligi.- Jedino su Bayer Leverkusen i Ludogorec slavili s četiri gola razlike kao i Dinamo, ali s 4:0, dok je zagrebačka momčad jedina zabila pet pogodaka.

Astana je kreirala gusti, “armirani” obrambeni blok s osnovnom idejom kako odbiti Dinamove nalete, dok se napadačkim rješenjima pokušala posvetiti u drugom dijelu kad se našla u rezultatskom zaostatku.

Dinamo je uspio probiti suparnički bedem u samom smiraju prvog poluvremena kad je Robert Ljubičić s lijeve strane utrčao u kazneni prostor pri čemu mu je gostujući napadač, Dembo Darboe, nagazio stopalo. Darboe kao jedini istureni igrač u Astaninoj momčadi nije se, eto, snašao u njemu stranoj, stoperskoj ulozi, a poljski sudac Pawel Raczkowski je nakon pregleda VAR-a pokazao na jedanaesterac. Loptu je na bijelu točku namjestio Bruno Petković i silovito torpedirao pod samu gredu za vodstvo u 43. minuti.

Poljski djelitelj pravde svirao je kazneni udarac i početkom drugog dijela, a ovaj put mu nije trebala ni pomoć VAR-a. Sadegh Moharrami zavrnuo je s desna, gostujući lijevi bek Jan Vorogovskij u ključnom trenutku odgurnuo Mahira Emrelija. Loptu je dočekao Martin Baturina, gađao glavom s vrha peterca, ali je vratar Josip Čondrić u padu nogom uspio spriječiti pogodak. No, sudac je u tom trenutku već “isukao” dlan pokazujući prema bijeloj točki. Ponovno je zalet uzeo Petković i novim snažnim udarcem “proparao mrežu” za 3:0 u 53. minuti.

Samo pet minuta kasnije maksimirske su tribine ponovno eruptirale. Marko Bulat maestralno je izveo slobodan udarac s 18 metara s lijeve strane: desnom nogom prebacio je “živi zid” i plasirao loptu u same rašlje.

Gosti su smanjili u 78. minuti kad je desni bek Kamo Hovhanisjan utrčao u kazneni prostor i precizno pogodio suprotni donji kut.

Na scenu je tada stupio Antonio Marin tako što je u 85. minuti u istoj akciji prvo sa šest metara pogodio vratara da bi u nastavku ipak povisio vodstvo. Bogdan Mihajličenko zavrnuo je s lijeva, a Marin glavom skrenuo loptu u gol.

Priču je filigranskim potezom u sučevoj nadoknadi vremena zaključio debitant Halilović koji je povukao napad pa s dvadesetak metara s lijeva vješto naciljao sami bliži donji kut.

Pokušali su Zagrepčani još na otvaranju utakmice kad je Baturina na lijevoj strani pronašao Gabriela Vidovića, on oštro zavrnuo pred vrata, ali su domaći u srcu peterca u zadnji trenutak “skinuli” loptu s kopačke Emrelija.

Nakratko su, doduše, zaprijetili i gosti kad je Marin Tomasov u 20. minuti dočekao visoku loptu, zavukao se iza leđa obrane, izbio sam pred vratara Ivana Nevistića, ali već je bio pomalo izvan težišta i poslao loptu pored suprotne vratnice.

U nekoliko je navrata mladi Vidović ponekom svojom minijaturom izmamio pljesak publike kao, primjerice, u 37. minuti kad je s lijeva utrčao u kazneni prostor, ”lažnjakom” desnom nogom otvorio prostor pa ljevicom snažno potegnuo prema vratima s desetak metara, ali je vratar Čondrić ipak bekendirao loptu. Moharrami je dvije minute kasnije ubacio s desna, a Baturina glavom poslao loptu pored gola.

Kreirali su gosti dvije prilike u početnim minutama drugog dijela. Prvo je Tomasov s desne strane vještim bijegom izbio sam pred Nevistića, oštro gađao po zemlji, a maksimirski čuvar mreže sjajnom reakcijom odbio loptu i spriječio izjednačenje. Tomasov je nešto kasnije, pri vodstvu domaćih s 2:0, efektno proigrao Darboea, koji je osvanuo sam na vrhu peterca, ali Nevistić je pravodobno reagirao i ponovno postavio branu.

 

Zagreb, 21. rujna 2023.

UEFA Europa konferencijska liga, skupina C, 1. kolo

Dinamo – Astana 5:1

Stadion Maksimir

Dinamo: Nevistić – Moharrami, B. Šutalo, Perić, Ljubičić (83. Mihajličenko) – Mišić; Emreli (65. Menalo), Bulat (65. Halilović), Baturina, Vidović (74. Marin) – Petković (74. Kulenović)

Trener: Sergej Jakirović

Astana: Čondrić – Hovhanisjan, Bejsebekov (45. Harojan), Tomašević, Amanović, Vorogovskij (62. Dosmagambetov) – Tomasov, Ebong, Lončar (62. Kuat), Ourega (84. Jovančić) – Darboe (84. Aimbetov)

Trener: Grigorij Babajan

Sudac: Pawel Raczkowski (Poljska), Gledatelja: 10.005

Strijelci: 1:0 Petković (43. - 11 m), 2:0 Petković (53. - 11 m), 3:0 Bulat (58.), 3:1 Hovhanisjan (78.), 4:1 Marin (85.), 5:1 Halilović (90+3.)

Kopirano!