Nemaš račun? Registriraj se

Registracija je uspješno izvršena. Na tvoj mail smo poslali link za potvrdu korisničkog računa.

Hvala vam
Nova Lozinka

Uspješno ste potvrdili svoj korisnički račun

Molimo odredite svoju lozinku prije nego nastavite

Odabrali ste resetiranje lozinke

Molimo postavite novu lozinku za svoj korisnički račun

Nemaš račun?
Nemaš račun? Registriraj se

Postani dio Dinamove obitelji!

Registriraj se i uživaj u svim pogodnostima korisničkog računa na Dinamovoj stranici

Presented by

FAVBET logo

Ne možeš pronaći ono što tražiš?
Možda ti pomogne nešto od sljedećeg:

Dašak povijesti

Dinamovi nogometaši predstavili prvi plavi dres u povijesti purgerskog kluba

Autor fotografije: Šime Zelić/PIXSELL

Dinamovi su nogometaši u uvertiri derbija na Poljudu predstavili drevni dizajn dresova u kakvima su purgeri nastupali prije 100 godina. Uoči samog početka utakmice, plavi su se fotografirali u replikama prvog službenog plavog dresa u klupskoj povijesti. U ovoj svijetlo plavoj kombinaciji purgerski je klub igrao od travnja 1919. do rane jeseni 1923. godine. Ovaj styling dio je projekta “Dinamo Classics” u kojem nastavljamo kampanju promocije retro dresova koji imaju značajno mjesto u klupskoj povijesti.

To je ujedno prva garnitura koju je klub koristio nakon što je preuzeo plavu kao svoju stalnu boju, u tom je dizajnu momčad krenula u sezonu u kojoj je, prije nešto više od 100 godina, osvojila prvi naslov državnog prvaka u povijesti, a u takvoj su opremi purgeri pobijedili i Barcelonu u gostima u utakmici koja je bila impuls da gradske vlasti na čelu s Vjekoslavom Heinzelom pokrenu gradnju igrališta Gradjanskog...

Klub je koristio dvije varijacije ovog dizajna: jednu s bijelom kragnom, a drugu bez kragne već s običnim svijetlo plavim ovratnikom.

Prvu utakmicu u plavoj kao svojoj službenoj boji Gradjanski je odigrao upravo u ovakvom dizajnu. Bilo je to 13. travnja 1919. godine, i to baš na maksimirskom travnjaku. Suparnik je bio engleski York Lancaster, a purgeri su pobijedili s 4:2.

Krajem prošle godine zaokružili smo 100. obljetnicu prvog naslova državnog prvaka u povijesti kluba. U toj, 1923. godini organizirano je inauguralno izdanje prvenstva tadašnje Kraljevine SHS, a prvi pobjednik bio je upravo Gradjanski. Ovo je vizualna kombinacija u kojoj je krenuo u tu sezonu. Završio ju je u klasičnoj plavoj na kojoj je bio identičan pravokutni grb kakav je zašiven i na ovoj, svijetlo plavoj kombinaciji. Nakon te sezone klub je preuzeo novi grb kružnog oblika na čijim je temeljima, uz minimalne zahvate, redizajniran i današnji službeni Dinamov znak.

Ovaj je outfit bio i glavna garnitura u godini kad je purgerski klub prvi put gostovao u Splitu. Prethodno su se dvaput sučelili na maksimirskom travnjaku: Gradjanski je 1913. pobijedio s 3:2, a 1919. s 2:0 u utakmici prekinutoj u 63. minuti nakon što su igrači Hajduka napustili teren nezadovoljni suđenjem. Baš je u tom zagrebačkom dvoboju Gradjanski zaigrao u ovoj svijetlo plavoj kombinaciji.

Prvi splitski ogled odigran je 22. svibnja 1921. kad je Hajduk pobijedio s 2:1. Prema pisanju Zagrebačkog športskog lista nogometaši Gradjanskog dočekani su u iznimno naelektriziranoj atmosferi, a jedan od strijelaca za Hajduk bio je austrijski nogometaš Franz Mantler koji je ubrzo potom prešao među purgere gdje je ostao osam godina. Prvi sljedeći put Gradjanski i Hajduk sučelili su se u listopadu 1923. godine u Zagrebu, završilo je 1:1, a pogodak za plave zabio je upravo Mantler.

Dres je dostupan u našim fan shop poslovnicama, kao i na Webshopu za online narudžbu.

Kopirano!