Nemaš račun? Registriraj se

Registracija je uspješno izvršena. Na tvoj mail smo poslali link za potvrdu korisničkog računa.

Hvala vam
Nova Lozinka

Uspješno ste potvrdili svoj korisnički račun

Molimo odredite svoju lozinku prije nego nastavite

Odabrali ste resetiranje lozinke

Molimo postavite novu lozinku za svoj korisnički račun

Nemaš račun?
Nemaš račun? Registriraj se

Postani dio Dinamove obitelji!

Registriraj se i uživaj u svim pogodnostima korisničkog računa na Dinamovoj stranici

Presented by

FAVBET logo

Ne možeš pronaći ono što tražiš?
Možda ti pomogne nešto od sljedećeg:

Okrugla obljetnica

GNK Dinamo i Gradska četvrt Trnje otkrili spomen ploču povodom 100. godišnjice otvorenja igrališta u Koturaškoj

Autor fotografije: Luka Stanzl/PIXSELL

Prigodna spomen ploča na zlatnom mjestu purgerske nogometne povijesti. Pod takvom je egidom GNK Dinamo u suradnji s Gradom Zagrebom i Vijećem gradske četvrti Trnje pružio “hommage” velikoj obljetnici: u subotu, 19. listopada, navršit će se točno 100 godina od svečanog otvorenja nekad popularnog igrališta Gradjanskog u Koturaškoj. Tim su povodom delegacije maksimirskog kluba, Grada Zagreba i četvrti Trnje u petak, 18. listopada, otkrile prigodnu spomen ploču kao podsjetnik na kultno mjesto iz zagrebačke sportske povijesti. Ploču su postavili na pročelju zgrade HEP-a u Vukovarskoj 37 na prostoru nekadašnjeg igrališta.

Dinamovu delegaciju između ostalih su činili predsjednik Velimir Zajec, predsjednik Uprave Zvonimir Manenica, trener prve momčadi Nenad Bjelica i predstojnik predsjednikova ureda Sanjin Španović. U ime Grada obratio se Luka Juroš, pročelnik Ureda za obrazovanje, sport i mlade, u ulozi izaslanika gradonačelnika Tomislava Tomaševića, a prigodni je govor održao i Goran Đulić, predsjednik Gradske četvrti Trnje.

– Ovog listopada obilježavamo okruglu, 100. godišnjicu izgradnje nekad popularnog igrališta Gradjanskog koje je zaživjelo upravo na mjestu na kojem se sad nalazimo, na prostoru između Kupske i Koturaške ulice, nadomak današnje Vukovarske, tadašnje Varaždinske ulice. Početkom 1920-ih godina zagrebački Gradjanski profilirao se u klub visoke europske klase što je u to doba potvrđeno i povijesnom pobjedom protiv Barcelone na znamenitoj turneji po Španjolskoj. Unatoč svemu tome, i dalje je postojao problem igrališta. Klub je vapio za infrastrukturom koja bi bila dostojna velikih sportskih rezultata. Govorimo, dakle, o dvadesetim godinama prošlog stoljeća, a vidimo da je puno sličnosti i s današnjim vremenom. No, klub je tada ipak dobio svoj novi dom i osnovne uvjete za rad. U realizaciji projekta uvelike je pomogao tadašnji gradonačelnik Vjekoslav Heinzel, a svečanosti otvorenja prisustvovao je i vođa hrvatskog naroda, Stjepan Radić, i pritom održao prigodni govor – istaknuo je predsjednik Zajec u prigodnom govoru neposredno po otkrivanju spomen ploče.

Svečano otvorenje bilo je 19. listopada 1924. godine. U subotu ćemo, dakle, obilježiti točno 100. obljetnicu tog svečanog čina. Naš je klub na tom igralištu nastavio nastupati i nakon Drugoga svjetskog rata, tada već pod nazivom Dinamo, i ondje odigrao značajan broj domaćih utakmica na putu do naslova prvaka 1948. godine.

– U ime gradonačelnika i svoje osobno zahvaljujem Gradskoj četvrti Trnje, Dinamu i HEP-u na postavljanju ove spomen ploče. I sama činjenica da obilježavamo 100. obljetnicu pokazuje kontinuitet uspjeha i pobjeda jer na tom su igralištu plavi osvojili šest naslova prvaka. No, nadamo se i koraku u budućnost, a to se odnosi na skori početak izgradnje stadiona u Kranjčevićevoj i na intenzivne razgovore Dinama, države i Grada na pripremama za izgradnju novog stadiona u Maksimiru. Čestitamo svim akterima na postavljanju spomen ploče i veselimo se daljnjim uspjesima – istaknuo je pročelnik Juroš.

Jedan od inicijatora ove ideje je Goran Đulić, predsjednik Gradske četvrti Trnje.

– Iznimno mi je zadovoljstvo biti ovdje s predsjednikom Zajecom, po mojem mišljenju najvećim funkcionerom u Dinamovoj povijesti, kao i s „generalom“ Bjelicom, našim najvećim trenerom nakon Miroslava Ćire Blaževića iz 1982. godine. Okupili smo se na divnom mjestu gdje je obilježena povijest našeg kluba. Vijeće gradske četvrti Trnje prošle je godine na rođendan Gradjanskog donijelo zaključak kojim pokreće inicijativu prema Dinamu, Zavodu za zaštitu spomenika kulture i HEP-u da se obilježi ovaj povijesni lokalitet, stadion u Koturaškoj u kojem je naš klub osvajao naslove prvaka i na kojem je hrvatska reprezentacija odigrala svoje dvije prve utakmice u povijesti. Moramo baštiniti povijest našeg kluba, ali i gledati prema budućnosti. Dinamo svakog dana u svakom pogledu sve više napreduje, a mi Trnjani nadamo se da ćemo u skoroj budućnosti gledati naš klub privremeno na stadionu udaljenom pet minuta hoda odavde. A najveseliji ćemo biti kad se s tog novog stadiona u Kranjčevićevoj vrati na novi Maksimir – naglasio je Đulić.

Kopirano!