Nemaš račun? Registriraj se

Registracija je uspješno izvršena. Na tvoj mail smo poslali link za potvrdu korisničkog računa.

Hvala vam
Nova Lozinka

Uspješno ste potvrdili svoj korisnički račun

Molimo odredite svoju lozinku prije nego nastavite

Odabrali ste resetiranje lozinke

Molimo postavite novu lozinku za svoj korisnički račun

Nemaš račun?
Nemaš račun? Registriraj se

Postani dio Dinamove obitelji!

Registriraj se i uživaj u svim pogodnostima korisničkog računa na Dinamovoj stranici

Presented by

FAVBET logo

Ne možeš pronaći ono što tražiš?
Možda ti pomogne nešto od sljedećeg:

Turnir Mladen Ramljak

Maksimirski spektakl, plavi svladali Manchester United i nakon punih devet godina osvojili Ramljakov turnir

Autor fotografije: PIXSELL
Triput je Dinamo vodio, ali samo dvaput je Manchester United sustizao rezultat, nisu Englezi uspjeli i treći put pronaći koridor do mreže, a to je, dakako, značilo i početak velikog maksimirskog slavlja. Nakon punih devet godina plavi su tinejdžeri osvojili međunarodni Memorijalni juniorski turnir Mladen Ramljak, i to u velikom stilu.
 
Momčad trenera Ivice Banovića u četiri je dvoboja ukupno postigla čak 14 pogodaka što je u prosjeku 3,5 po utakmici. Tri od tih 14 zabili su u spektakularnom nedjeljnom finalu protiv Manchester Uniteda! Time su ujedno uzvratili „starom dužniku“ za lanjska zbivanja pa u novom festivalu nogometa, uz mnoštvo dopadljivih akcija i rezultatske neizvjesnosti, u velikom finalu svladali Engleze s 3:2 na juniorskom maksimirskom terenu „Zlatko Kranjčar“.
Lani su se obje ove momčadi sučelile u zadnjem, odlučujućem dvoboju u skupini u kojem je Dinamo vodio s 4:2, a Manchester u čudesnom preokretu doletio do pobjede s 5:4. Ovogodišnje nadmetanje bilo je 21. izdanje prestižnoga juniorskog turnira, a ujedno i 13. pokal za Dinamove igrače od čega su onaj prethodni, 12. dohvatili još 2015. godine.
 
Maksimirska je momčad ujedno imala trojicu laureata, dobitnike pojedinačnih nagrada u ovom izdanju turnira. Noa Mikić primio je nagradu za najboljeg, MVP igrača turnira, Mislav Ćutuk prvi je strijelac natjecanja s pet postignutih pogodaka, Marko Zebić dobitnik je nagrade „Ismet Hadžić“ za najboljeg obrambenog igrača... Prvim vratarem proglašen je Elhy Harrison iz Manchester Uniteda, i to već drugu godinu uzastopno: Harrison je, dakle, laureat bio i u prošlogodišnjem izdanju Ramljakova turnira. Zanimljivo je da je i lani MVP igrač turnira bio desni bek pobjedničke momčadi, tada je to bio Givairo Read iz nizozemskog Feyenoorda, a ovaj put Dinamov Noa Mikić...
 
Gledatelji su u ovom zanimljivom dvoboju poskakivali već u 1. minuti kad je Sven Šunta sa sedam metara natrčao na odbijenu loptu, ali je vratar Harrison čudesno obranio. Samo pet minuta potom plavi je navijački puk proključao jer – Dinamo je poveo. Mikić je projurio desnom stranom, ubacio u sredinu, a Ćutuk na „drugoj vratnici“ sam bez poteškoća skrenuo loptu u mrežu.
Englezi su zaprijetili u 13. minuti kad je Jayce Fitzgerald spustio loptu, a Gabe Biancheri s osam metara lansirao malo pored gola. Vratar Harrison i u 18. je minuti pokazao zbog čega je dvostruki uzastopni lauereat. Kapetan Niko Šepić povukao je napad s lijeva, lopta je u sitnim vezovima preko Petra Andrića i Mislava Ćutuka došla desno do Tomasa Bakovića, koji je snažno gađao, a engleski vratar ipak bekendirao udarac.
 
Zaprijetio je Tyler Fletcher u 22. minuti, s lijeva je ušao u kazneni prostor sve do peterca, domaći su u gužvi izbili loptu, na desnoj ju je strani dočekao Bendito Mantato, odigrao povratnu gdje je čekao Jacob Devaney i s 15 metara nisko precizno naciljao u gol za izjednačenje.
 
Plavi su ponovno razgalili tribine u 34. minuti, Anđelo Šutalo povukao je napad, a pritom Andrić maestralnim potezom, ljevicom iz okreta s ruba šesnaesterca, proparao mrežu. U samom smiraju prvog dijela dvaput su zaprijetili Englezi, prvo Mantato s desetak metara kad je lopta prohujala uz vratnicu, a potom i Dan Armer koji je zavrnuo u peterac, a Fletcher pred praktički praznom mrežom ipak samo okrznuo loptu...
 
No, zato je Manchester već na otvaranju drugog poluvremena ponovno odveo utakmicu u egal. Sveprisutni Mantato sjurio se desnim krilom, primaknuo se na sedam metara, poslao povratnu koju je dočekao Jim Thwaites, silovito gađao, a plava obrana nije stigla izbiti loptu... Upravo je Thwaites još dvaput kreirao opasne napade, u 51. je minuti kombinirao s Biancherijem pri čemu je loptu dohvatio Fitzgerald, gađao s desetak metara, a vratar Antonio Rajić efektno obranio. Desetak minuta kasnije i sam je Thwaites potegnuo sa 17 metara malo iznad grede.
Trenutak odluke osvanuo je u 72.minuti kad je Leo Rimac pokrenuo i zaključio akciju za pobjedonosni pogodak. Povukao je napad lijevom stranom, proigrao Patrika Horvata, on vratio do Rimca koji se lažnjakom otresao pratnje pa s lijeva pogodio suprotni donji kut za maksimirsku euforiju i povratak pokala nakon punih devet godina.
 
Po završetku finalnog dvoboja uslijedila je svečana ceremonija i dodjela nagrada. Događaj su uveličali brojni uzvanici i nekadašnji proslavljeni Dinamovi igrači, a sve ih je ovom prilikom predvodio aktualni predsjednik Velimir Zajec. Dražen Ramljak, brat slavnoga maksimirskog braniča Mladena Ramljaka po kojem turnir nosi ime, zajedno je s predsjednikom podijelio zlatne medalje svakom akteru iz plavoga tabora nakon čega je sam Zajec predao pobjednički pehar Dinamovu kapetanu Šepiću. Plaketu Manchester Unitedu za drugo mjesto uručio je aktualni trener prve Dinamove momčadi, Sergej Jakirović, dok je predstavniku bečkog Rapida za izborenu treću poziciju poklon predao sportski direktor Marko Marić. Glavni tajnik Zagrebačkog nogometnog saveza Davor Blašković dodijelio je priznanja sucima utakmica i glavnom delegatu Luki Bilošu. 
 
Štoviše, posebno je zanimljivo bilo u dvoboju za treće mjesto u kojem je Rapid slavio protiv Juventusa boljim izvođenjem jedanaesteraca nakon što je u osnovnom dijelu igre rezultat bio 2:2. No, od 10 izvođača u osnovnih pet serija samo su dvojica (!) bili uspješni: Rapidov u prvoj i Juventusov u zadnjoj seriji. Torinski vratar Radoslaw Železny obranio je čak četiri uzastopna jedanaesterca!  U šestoj su seriji obojica izvođača bili uspješni, a pobjednik je riješen u sljedećem raspucavanju kad je Rapidov izvođač zabio, dok je Juventusovu igraču obranio vratar Aldin Softić.
Podijeljene su, dakako, i pojedinačna priznanja. Najboljem igraču turnira, Noi Mikiću. nagradu je predao sadašnji vezist prve momčadi plavih, Petar Sučić. Prvom topniku natjecanja, Mislavu Ćutuku, plaketu je uručio nekadašnji plavi devet, maksimirski carioca Eduardo da Silva, a među uzvanicima je bio još jedan zagrebački Brazilac, Etto, koji je predao nagradu Marku Zebiću za najboljeg obrambenog igrača. Elhy Harrison iz Manchester Uniteda već je, dakle, drugu godinu zaredom proglašen najboljim vratarem turnira, a i ovaj mu je put, baš kao i lani, nagradu uručio nekadašnji popularni maksimirski čuvar mreže Ivan Kelava. Zorislav Srebrić, viši savjetnik predsjednika Hrvatskoga nogometnog saveza, predao je predstavniku Panathinaikosa nagradu za fair-play.
 
Nakon završetka utakmice svoje dojmove o finalu, ali i o cijelom turniru s nama su podijelili trener Ivica Banović, prvi strijelac turnira Mislav Ćutuk i direktor Dinamove nogometne škole Ivo Milić. 

 
Zagreb, 4. kolovoza 2024.
Turnir Mladen Ramljak, finale (2x40 minuta)
Dinamo – Manchester United 3:2
Stadion Maksimir, teren Zlatko Cico Kranjčar
 
Dinamo: Rajić – Mikić (52. Kerin), Zebić, Jakirović, Šepić – Šutalo (68. Miljak); Ćutuk, Baković (61. Brundić), Šunta (52. Ladan), Kunert (41. Horvat) – Andrić (68. Rimac)
Trener: Ivica Banović
Manchester United: Harrison – McAllister, Mills, Armer, Kamason – Devaney; Mantato (75. Bradbury), Fitzgerald, Fletcher (41. Thwaites), Baumann (75. Kukonki) – Biancheri
Trener: Adam Lawrence
Sudac: Ante Čuljak (Zagreb)
Strijelci: 1:0 Ćutuk (6.), 1:1 Devaney (22.), 2:1 Andrić (34.), 2:2 Thwaites (41.), 3:2 Rimac (72.)
 
Utakmica za 3. mjesto: Rapid Beč – Juventus 2:2 (3:2 - 11 m); utakmica za 5. mjesto: Djurgården – Udinese 3:1; utakmica za 7. mjesto: Trenčin – Panathinaikos 1:0;
 
Konačan redoslijed: 1. Dinamo, 2. Manchester United, 3. Rapid Beč, 4. Juventus, 5. Djurgården, 6. Udinese, 7. Trenčin, 8. Panathinaikos;
 
Pojedinačne nagrade;
najbolji igrač: Noa Mikić (Dinamo)
najbolji strijelac: Mislav Ćutuk (Dinamo), 5 pogodaka
najbolji vratar: Elhy Harrison (Manchester United)
nagrada „Ismet Hadžić“ za najboljeg obrambenog igrača: Marko Zebić (Dinamo)
nagrada za fair play: Panathinaikos

Kopirano!