Nemaš račun? Registriraj se

Registracija je uspješno izvršena. Na tvoj mail smo poslali link za potvrdu korisničkog računa.

Hvala vam
Nova Lozinka

Uspješno ste potvrdili svoj korisnički račun

Molimo odredite svoju lozinku prije nego nastavite

Odabrali ste resetiranje lozinke

Molimo postavite novu lozinku za svoj korisnički račun

Nemaš račun?
Nemaš račun? Registriraj se

Postani dio Dinamove obitelji!

Registriraj se i uživaj u svim pogodnostima korisničkog računa na Dinamovoj stranici

Presented by

FAVBET logo

Ne možeš pronaći ono što tražiš?
Možda ti pomogne nešto od sljedećeg:

Službena vijest

Nenad Bjelica novi trener Dinama

Autor fotografije: GNK Dinamo

Dinamovu prvu momčad od ovoga će četvrtka ponovno voditi trener Nenad Bjelica. Gotovo četiri i pol godine nakon odlaska iz Dinama trener Bjelica otvara svoj drugi mandat na klupi maksimirskog kluba. S plavima je potpisao višegodišnji ugovor, a momčad će izvesti već u subotnjoj prvenstvenoj utakmici protiv Lokomotive u Maksimiru nakon čega, već u srijedu, slijedi dvoboj Lige prvaka protiv Monaca, također u Zagrebu.

Svoj je prvi maksimirski mandat Bjelica otvorio u svibnju 2018. godine, kolo prije završetka prvenstva kad je Dinamo već matematički osigurao naslov prvaka za tu sezonu. Pritom je vodio momčad i do prvoga pokala, do pobjede u finalu Kupa protiv Hajduka s 1:0 u Vinkovcima.

Premijernu je utakmicu na plavoj klupi dočekao četiri dana ranije, 19. svibnja 2018., u pobjedi protiv zaprešićkog Intera s 3:1 u zadnjem prvenstvenom kolu, a do odlaska u travnju 2020. kreirao je dojmljiv niz: na utakmicama igranima na maksimirskom travnjaku nije upisao niti jedan poraz u dvobojima HNL-a, Kupa ili Superkupa. Niz je stao na brojci 36. U statistiku uključujemo i zadnju utakmicu iz njegova mandata, pobjedu protiv Istre 1961 s 2:0, pri čemu je momčad formalno vodio njegov asistent Rene Poms.

U objema je svojim europskim sezonama s Dinamom igrao u skupinama Uefinih natjecanja. Plave je u velikom stilu odveo u osminu finala Europa lige 2018/'19. što je bio Dinamov prvi ulazak u proljetni dio Uefina kalendara nakon 49 godina. U pretkolima Lige prvaka preskočili su izraelski Hapoel Beer Shevu i kazahstansku Astanu, dok je u play offu ipak bolji bio švicarski Young Boys. Europski put nastavili su u Europa ligi izborivši uvjerljivo prvo mjesto u skupini: iza Dinama poredali su se Fenerbahçe, Spartak Trnava i Anderlecht. U nokaut sustavu na proljeće pobijedili su Viktoriju Plzeň, dok ih je u osmini finala zaustavila Benfica u produžetku uzvratne utakmice u Lisabonu.

Plavi su bili konkurentni i sezonu kasnije u Ligi prvaka kad su na putu do grupne faze preskočili gruzijski Saburtalo, mađarski Ferencvaros uz gromkih 4:0 usred Budimpešte i norveški Rosenborg. Nezaboravnih 4:0 protiv Atalante na startu Lige prvaka uz hat-trick razigranog Mislava Oršića bili su bajkoviti uvod u natjecanje koje ćemo pamtiti i po dva remija protiv Shakhtara iz Donetska – velikih 2:2 u Kharkivu i još uvijek neprežaljenih 3:3 u Maksimiru uz dva primljena gola duboko u sučevoj nadoknadi vremena... 

Bjelica je s Dinamom u prvoj natjecateljskoj godini na europskoj sceni dohvatio tada rekordnih devet pobjeda u jednoj sezoni u Uefinim nadmetanjima. Istu brojku plavi su prvo ponovili u sezoni 2020/'21. ako pritom prolaz protiv Cluja na 11-erce računamo kao pobjedu, a ne remi, a potom i u sezoni 2021/'22. No, u oba ta slučaja momčad su do tih devet pobjeda vodili različiti treneri.

Pritom Bjelica drži i rekord po broju najviše postignutih pogodaka u jednoj europskoj sezoni: plavi su u izdanju 2018/'19. zabili 28 pogodaka. Istovjetan su rekordni učinak dosegnuli i u prošloj sezoni, 2023/'24., ali s različitim trenerima.

U svojoj je premijernoj natjecateljskoj godini s plavima na međunarodnoj sceni upisao čak 16 utakmica na klupi. Pritom mu, dakako, ubrajamo i zagrebački dvoboj protiv Benfice u kojem je formalno bio suspendiran. No, on je bio taj koji je pripremao, trenirao i uigravao momčad i, naposljetku, odredio taktiku i sastav. Već je i s tih 16 utakmica postao klupski rekorder: nijedan trener u Dinamovoj povijesti nije uspio voditi momčad u toliko europskih dvoboja u jednoj sezoni. Dotadašnji je maksimalan učinak bio 12 utakmica, a tu je granicu u međuvremenu uspio probiti jedino Damir Krznar zaustavivši se na 13.

Bjelica je u prethodnom mandatu, dakle, preuzeo plave u samoj završnici sezone kad su već osvojili prvenstvo, kasnije je potpisao dva naslova prvaka, po jedan Kup i Superkup uz plasman u osminu finala Europa lige i ulazak u Ligu prvaka.

Dinamo je u njegovu premijernom mandatu odigrao 101 službenu utakmicu uz omjer od 73 pobjede, 15 remija i 13 poraza pri čemu računamo i dvije utakmice u kojima je bio suspendiran pa je momčad formalno vodio njegov asistent Poms.

Treneru Bjelici čestitamo na novoj funkciji i želimo mu puno sreće i uspjeha na klupi Dinama.

Kopirano!