Nemaš račun? Registriraj se

Registracija je uspješno izvršena. Na tvoj mail smo poslali link za potvrdu korisničkog računa.

Hvala vam
Nova Lozinka

Uspješno ste potvrdili svoj korisnički račun

Molimo odredite svoju lozinku prije nego nastavite

Odabrali ste resetiranje lozinke

Molimo postavite novu lozinku za svoj korisnički račun

Nemaš račun?
Nemaš račun? Registriraj se

Postani dio Dinamove obitelji!

Registriraj se i uživaj u svim pogodnostima korisničkog računa na Dinamovoj stranici

Presented by

FAVBET logo

Ne možeš pronaći ono što tražiš?
Možda ti pomogne nešto od sljedećeg:

Astana - Dinamo 0:2

Plavi slavili u Astani, Zagorac otvorio put ka pobjedi

Autor fotografije: Marko Lukunić/PIXSELL

Treći put u Astani, treći put pobjeda Zagrepčana i treći put s istovjetnih 2:0. I korak bliže ka novom europskom proljeću... Dinamovi su nogometaši u zanimljivoj i sadržajnoj utakmici svladali Astanu u gostima s 2:0 u ogledu predzadnjeg, 5. kola UEFA Europa konferencijske lige i tako se dodatno približili konačnom drugom mjestu C skupine koje bi ih vodilo u proljetni dio nadmetanja u nokaut rundu. Dinamo će u zadnjem kolu 14. prosinca u Zagrebu dočekati momčad kosovskog Ballkanija. Plavima je za prolaz dalje dovoljan bod u toj utakmici. U drugom dvoboju ove skupine odigranom u četvrtak Viktoria Plzeň svladala je Ballkani s 1:0 u Tirani gdje je kosovska momčad ovom prilikom formalno bila domaćin. Česi su na vrhu s maksimalnih 15 bodova, Dinamo je drugi sa šest dok Ballkani i Astana imaju po četiri.

Dinamu je “adrenalinsku injekciju” u ovoj utakmici ubrizgao vratar Danijel Zagorac bravuroznom obranom jedanaesterca u 11. minuti da bi momčad trenera Sergeja Jakirovića povela na otvaranju drugoga dijela, a Astana u 73. ostala s desetoricom na terenu... Škotski sudac John Beaton u toj je 11. minuti odmahnuo rukom na prekršaj na Stefanu Ristovskom nakon čega je Elhan Astanov utrčao u kazneni prostor, pritom mu se postavio Josip Mišić, a domaći napadač pao. Sudac je s vidljivom zadrškom ipak pokazao na jedanaesterac. S bijele je točke gađao Dembo Darboe, lopta je letjela po sredini, a Zagorac ju u padu istodobno i nogom i rukom uspio odbiti i tako spriječiti vodstvo.

Plavi su poveli na otvaranju drugoga dijela... Petar Sučić na poluvremenu je uskočio umjesto ozlijeđenog Marka Bulata, a nakon samo stotinjak sekundi na terenu isprovocirao je vodeći pogodak. Sa svoje je polovice vukao loptu, došao nadomak kaznenog prostora, silovito potegnuo sa 17 metara, vratar Josip Čondrić odbio loptu, potom ju je glavom skrenuo Aleksandr Maročkin da bi ju na lijevoj strani spretno primirio Gabriel Vidović pa efektno lansirao u bliži donji kut.

Štoviše, samo u sljedećim dvjema akcijama u razmaku od nepune dvije minute Dinamo je bio blizu drugog gola, ali domaći je vratar prvo nogom zaustavio Mišićev udarac s desna da bi nakon toga čudesnim refleksom iščupao loptu nakon snažnog udarca Brune Petkovića s desetak metara u kut. Vidović se nedugo potom othrvao “zagrljaju” trojice braniča pa gađao s 15 metara, ali malo preko gola.

Od 73. minute domaći su igrali s desetoricom nakon što je isključen vezist Dušan Jovančić. Na sredini terena je prekršajem zaustavio Sadegha Moharramija i tako zaradio drugu opomenu. Prethodni žuti karton dobio je samo nekoliko minuta ranije zbog prigovora.

Tri minute s igračem više bile su Dinamu dovoljne za prvu veliku priliku, a dodatne tri za novi pogodak. Moharrami je ubacio s desna, a Petković sa sedam metara glavom poslao loptu uza samu vratnicu. U 79. je minuti ponovno Sučić “isprovocirao” pogodak. Ubacio je iz kornera, loptu je spustio Abzal Bejsebekov koji je nekoliko sekundi ranije tek ušao u igru da bi s lijeva natrčao Takuro Kaneko pa silovito s 15 metara volejem ljevicom katapultirao pod gredu. Lopta je putem okrznula Petkovića...

Šest minuta prije kraja Petković je poslao rolicu udesno, a Moharrami iz prve silovito pogodio – gornji dio vratnice.

Čondrić je, pak, još u prvom dijelu zaustavio dva dalekometna pokušaja Martina Baturine pri čemu je u drugom slučaju loptu odbio tako da je odletjela uza samu vratnicu.

Dvaput su potom zaprijetili i domaći. Jovančić je u 21. minuti ubacio s desna, a Jan Vorogovskij iz poluokreta iz prve volejem lansirao s desetak metara malo pored gola. Već je u sljedećem napadu s iste strane zavrnuo Kamo Hovhanisjan, a Darboe glavom gađao pored gola. Tresao se vanjski dio mreže na objema stranama terena, prvo je Kaneko zaprijetio domaćima, a odmah potom Darboe i prema Dinamovim vratima.

Plavima je ovo bila četvrta utakmica protiv Astane u ovoj sezoni, a šesta ukupno. Prvo su se sučelili u 2. pretkolu Lige prvaka pri čemu je Dinamo, nakon maksimirskih 4:0, slavio i u uzvratu s 2:0. Na startu grupne gaze Konferencijske lige u Zagrebu je bilo 5:1 za momčad trenera Sergeja Jakirovića. Prvi međusobni dvoboji datiraju iz kolovoza 2018. u 3. pretkolu Lige prvaka. I tada je Dinamo u Astani pobijedio s istovjetnih 2:0 da bi potom u Maksimiru bilo 1:0.

 

Astana, 30. studenoga 2023.

UEFA Europa konferencijske liga, skupina C, 5. kolo

Astana – Dinamo 0:2

Astana Arena

Astana: Čondrić – Hovhanisjan, Harojan, Maročkin, Tomašević, Vorogovskij (78. Dosmagambetov) – Kuat (78. Bejsebekov), Jovančić, Ourega (31. Lončar) – Darboe (63. Aimbetov), Astanov (63. Tomasov)

Trener: Grigorij Babajan

Dinamo: Zagorac – Moharrami, Ristovski (78. Perković), Perić (75. Šutalo), Ljubičić – Mišić; Kaneko, Bulat (46. Sučić), Baturina (78. Halilović), Vidović (86. Rukavina) – Petković

Trener: Sergej Jakirović

Sudac: John Beaton (Škotska), Gledatelja: 20.313

Crveni karton: Jovančić (Astana, 73., drugi žuti)

Strijelci: 0:1 Vidović (48.), 0:2 Kaneko (79.)

 

FOTO: Marko Lukunić/PIXSELL

Kopirano!