Nemaš račun? Registriraj se

Registracija je uspješno izvršena. Na tvoj mail smo poslali link za potvrdu korisničkog računa.

Hvala vam
Nova Lozinka

Uspješno ste potvrdili svoj korisnički račun

Molimo odredite svoju lozinku prije nego nastavite

Odabrali ste resetiranje lozinke

Molimo postavite novu lozinku za svoj korisnički račun

Nemaš račun?
Nemaš račun? Registriraj se

Postani dio Dinamove obitelji!

Registriraj se i uživaj u svim pogodnostima korisničkog računa na Dinamovoj stranici

Presented by

FAVBET logo

Ne možeš pronaći ono što tražiš?
Možda ti pomogne nešto od sljedećeg:

Rijeka - Dinamo 1:3

Plavi uvjerljivo slavili na Rujevici, Dinamu 13. dvostruka kruna u povijesti

Autor fotografije: Luka Stanzl/PIXSELL

Sezonu su otvorili pokalom pobjednika Superkupa, na polovici natjecateljskog kalendara izborili europsko proljeće i potom dosegnuli osminu finala Konferencijske lige, osigurali novi naslov prvaka, a ove srijede obasjali svoje vitrine i Rabuzinovim suncem – pokalom pobjednika Kupa... Ovu hirovitu i turbulentnu sezonu momčad trenera Sergeja Jakirovića zaključila je lovorikama, uz slavljenički uzdignute ruke! Nakon što su i matematički osigurali naslov prvaka plavi su ove srijede na Rujevici, u uzvratnom finalnom dvoboju SuperSport Hrvatskog kupa, nakon maksimirskih 0:0, nadvisili Rijeku s 3:1!

Dinamo je tako potpisao svoju 13. dvostruku krunu u povijesti. Ovo mu je ujedno 17. pokal osvajača hrvatskog Kupa, a pridodamo li i kup dvoboje iz doba Jugoslavije brojka se penje na 24. Štoviše, u slobodnijem bismo izričaju mogli istaknuti da je Dinamo, uz pokal Superkupa još na startu sezone, sad u samoj završnici dohvatio i – trostruku krunu.

Zagrepčani su na uzvrat, nakon 0:0 u prvom dvoboju, doputovali s blagom psihološkom prednosti s obzirom na pravilo pogotka u gostima. To je značilo da bi Dinamu, zabije li na Rujevici, za konačnu pobjedu bio dovoljan i remi. Trener Jakirović u takvim je okolnostima postavio i pomalo netipičnu formaciju u kojoj je, primjerice, Petar Sučić nerijetko ordinirao na krajnjoj desnoj strani veznog reda...

Rijeka je krenula agresivno i silovito, nastojala doći do ranoga pogotka, ali svi pokušaji odbijali su se od hridi maksimirske obrane i vratara Ivana Nevistića. A kad su plavi nakon nepunih pola sata zatresli mrežu, utakmica je posve otišla na njihov mlin.

U toj je 28. minuti Josip Mišić iz pozadine odigrao okomito za Brunu Petkovića, koji se vješto okrenuo i omeđen trojicom braniča uspio proigrati Arbëra Hoxhu. On je, pak, mirno produljio udesno za Sučića koji se u primanju spretnim trzajem oslobodio čuvara ostavivši ga u raskoraku pa s desna precizno pogodio suprotni donji kut

Četiri minute kasnije Petković je vješto primo loptu, zaobišao vratara Martina Zlomislića, ali otišao je suviše udesno. Riječki je čuvar mreže istrčao, loptu je dohvatio Sučić, ali obrana ju je ipak uspjela iščeprkati. Bili su to trenuci u kojima se klatno utakmice već prebacilo u Dinamovu korist pa je tako, primjerice, u samo dvije minute Dinamo prvo najavio, a potom i zabio novi pogodak.

Prvo je Takuya Ogiwara u 40. minuti na lijevoj strani proigrao Hoxhu, on proslijedio Martinu Baturini, a maksimirska desetka u nastavku akcije zavrnuo pred gol. Ondje je Petković gađao glavom, a lopta uzdrmala vratnicu. Vratar Zlomislić pokrio je kut, ali ipak je okvir gola spasio Riječane. Dvije minute potom Dinamo je povisio prednost. Petković je na sredini terena u skoku efektno petom poslao loptu ulijevo za Hoxhu, koji je razmijenio dva dodavanja s Baturinom, a on s 20-ak metara, malo s lijeva, precizno plasirao loptu u bliži donji kut.

Petkovićev šmekerski dodir za treći Dinamov gol poseban je začin ovoj utakmici. Sandro Kulenović u 81. je minuti, gotovo u istoj minuti po ulasku s klupe, s desne strane kratko proigrao Petkovića, a on naglim trzajem lijevom nogom poslao hipnotizirajuću loptu kroz kompletnu riječku obranu, u kaznenom prostoru odjednom je izronio Marko Bulat, osvanuo sam pred vratarem i zavukao u mrežu.

Priču je u sučevoj nadoknadi vremena zaokružio Toni Fruk efektnim pogotkom iz slobodnog udarca za konačnih 1:3. Loptu je s 20-ak metara, malo s lijeva, preko živog zida poslao u bliže rašlje.

Rijeka je, dakle, od početka krenula otvoreno, upravo je Fruk već u 3. minuti namučio obranu, potegnuo je volejem s lijeva s ruba kaznenog prostora, u gužvi je lopta pogodila Marka Pjacu i letjela u gol, ali Nevistić ju je uspio bekendirati. Domaći je stoper Stjepan Radeljić u 18. minuti nakon kornera gađao glavom sa šest metara malo preko gola. Ubrzo je potom Dinamov kapetan Arijan Ademi priredio nered na lijevoj strani, odigrao za Petkovića koji se oslobodio pratnje pa s 14 metara oštro gađao, ali Zlomislić je ipak uhvatio loptu.

U drugom je dijelu pokušao Jorge Obregon glavom s pet metara, ali lopta je preletjela gol. Ubrzo je potom Baturina u driblingu desnom stranom prošao koridor kroz obranu, zavrnuo pred vratara, Hoxha potegnuo volejem, ali je Ivan Smolčić u zadnji trenutak uklizao u blok. Baturina je potom povukao kontru lijevom stranom, ubacio udesno pred gol, ali Hoxha je u čistoj situaciji pogodio vratara.

Rijeka, 22. svibnja 2024.

SuperSport Hrvatski kup, finale, uzvrat

Rijeka – Dinamo 1:3

(prva utakmica: Dinamo – Rijeka 0:0)

Stadion Rujevica

Rijeka: Zlomislić – Smolčić, Mitrović, Radeljić (83. Galešić), Goda (56. Čabraja) – Hodža, Selahi (72. Ivanović); Pašalić, Fruk, Pjaca (46. Janković) – Obregon (56. Marić)

Trener: Željko Sopić

Dinamo: Nevistić – Pierre-Gabriel, Ristovski, Theophile, Ogiwara (75. Perković) – Mišić, Ademi (80. Kulenović); Sučić (46. Rog), Baturina (75. Bulat), Hoxha – Petković (86. Vidović)

Trener: Sergej Jakirović

Sudac: Jakov Titlić (Potravlje), Gledatelja: 8.127

Strijelci: 0:1 Sučić (28.), 0:2 Baturina (42.), 0:3 Bulat (81.), 1:3 Fruk (90+2.)

Kopirano!