Nemaš račun? Registriraj se

Registracija je uspješno izvršena. Na tvoj mail smo poslali link za potvrdu korisničkog računa.

Hvala vam
Nova Lozinka

Uspješno ste potvrdili svoj korisnički račun

Molimo odredite svoju lozinku prije nego nastavite

Odabrali ste resetiranje lozinke

Molimo postavite novu lozinku za svoj korisnički račun

Nemaš račun?
Nemaš račun? Registriraj se

Postani dio Dinamove obitelji!

Registriraj se i uživaj u svim pogodnostima korisničkog računa na Dinamovoj stranici

Presented by

FAVBET logo

Ne možeš pronaći ono što tražiš?
Možda ti pomogne nešto od sljedećeg:

Play-off Lige prvaka

Prvi put protiv Qarabağa ili rekordni četvrti put protiv Ludogoretsa

Autor fotografije: Marko Lukunić/PIXSELL

Bugarski Ludogorets, klub s 13 uzastopnih naslova državnog prvaka i osam vezanih sezona u grupnim fazama Uefinih natjecanja, ili Qarabağ iz Azerbajdžana, momčad koja je u zadnjih 11 godina čak u 10 navrata bila prvak i 10 puta zaredom plesala u skupinama europskih nadmetanja... Kako god se kuglice odvrtjele u njihovu međusobnom ogledu, tko god od njih dođe u play-off Lige prvaka, bit će zahtjevan suparnik Dinamu.

Maksimirski će klub, dakle, voljom ždrijeba održanog u ponedjeljak, na zadnjoj stepenici prije grupne faze Lige prvaka igrati protiv boljeg iz dvoboja u kojem će se sučeliti prvak Azerbajdžana, Qarabağ, i bugarski Ludogorets. Plavi će u prvom dvoboju, predviđenom za 20. kolovoza, biti domaćini, uzvrat je osam dana kasnije.

Ako se do play-offa probije Qarabağ, bit će to njegov prvi dvoboj protiv Dinama. Ako do ove faze dođe bugarski prvak, to će značiti da će protiv plavih igrati rekordni četvrti put u europskim natjecanjima. Time bi Ludogorets postao peti klub kojeg je ždrijeb čak četiri puta spajao s Dinamom. Prethodni su bili Salzburg, Porto, Ajax iz Amsterdama i moldavski Sheriff.

Prvi put su se sučelili u ljeto 2012. godine u 2. pretkolu Lige prvaka kad je na klupi Ludogoretsa bio kasniji Dinamov trener Ivaylo Petev. Nakon 1:1 u Razgradu plavi su u dramatičnom uzvratu u Zagrebu pobijedili s 3:2 nezaboravnim pogotkom Domagoja Vide glavom nakon ubačaja Mehmeda Alispahića u osmoj minuti sučeve nadoknade vremena. Dvoboj pamtimo i po tome što je Ludogorets u 36. minuti poveo s 2:1 u akciji u kojoj je strijelac Marcelinho pred Dinamovim petercem loptu primirio široko raširenom rukom. U to vrijeme, dakako, nije bilo VAR sustava.

Od trenutka kad je semafor pokazao istek 90. minute pa do Vidina pogotka lopta je efektivno bila izvan igre pune tri i pol minute zbog konstantnog odugovlačenja gostiju, koji su provocirali prekide uslijed navodnih grčeva i bolova nakon svakog dodira sa suparničkim igračem, otezali prilikom ispucavanja lopte ili izvođenja auta. Sve je to razljutilo i suca koji je odlučio nadoknaditi ukradeno vrijeme.

U prvoj utakmici u Razgradu junak je bio Ante Rukavina koji je s klupe ušao u 89. minuti pa pred svojim vratima spriječio naoko siguran pogodak, a potom na drugoj strani zabio u sučevoj nadoknadi vremena za 1:1. Rukavina je bio dvostruki strijelac i u uzvratu u Zagrebu.

Sezonu kasnije Ludogorets je bio uspješniji u skupini Europa lige pobijedivši Zagrepčane u objema utakmicama: prvo s uvjerljivih 3:0 u Sofiji gdje je formalno bio domaćin i potom s 2:1 u Zagrebu.

Zadnji put sučelili su se ujesen 2022. u 3. pretkolu Lige prvaka pri čemu je Dinamo bio uvjerljiv u oba ogleda pobijedivši s 2:1 u Razgradu i potom s 4:2 u Zagrebu.

Trojica igrača i jedan trener poveznice u ovih dvaju klubova. Trener Ivaylo Petev vodio je Ludogorets od srpnja 2010. do listopada 2013. godine i, dakako, bio na klupi u onim znamenitim dvojima protiv Dinama u ljeto 2012. Četiri godine kasnije, u rujnu 2016., završio je svoj dvogodišnji mandat u ulozi izbornika bugarske reprezentacije i izravno preselio u Maksimir preuzevši Dinamo kojeg je vodio od početka listopada do kraja sezone. Nakratko se vratio u Ludogorets 2023. i na klupi bio od početka ožujka do kraja listopada.

U sastavu Ludogoretsa u ogledima protiv Dinama 2012. nastupao je i raniji maksimirski vezist iz Obale Bjelokosti, Franck Manga Did'dy Guela. Dres kluba iz Razgrada nosila su i dvojica hrvatskih vratara koji su nastupali u Dinamovim mlađim uzrastima: Kristijan Kahlina i Simon Sluga.

Ludogorets je prvi put na europsku scenu zakoračio 2012. godine i upravo mu je Dinamo bio prvi povijesni suparnik u Uefinim natjecanjima. U međuvremenu se klub iz Razgrada prometnuo u prvu snagu bugarskog nogometa, osvojio je 13 uzastopnih naslova prvaka, a zanimljivo je da prije početka tog niza nije imao nijedan trofej. Ujedno su i trostruki osvajači Kupa pri čemu su prošle sezone bili finalisti gdje ih je s 3:2 svladao Botev Plovdiv. Sedam puta su podizali pokal Superkupa.

Ukupno su 10 sezona igrali u skupinama Uefinih natjecanja od čega osam godina uzastopno: dvaput u Ligi prvaka, sedam puta u Europa ligi i jednom u Konferencijskoj. Pritom su šest puta izborili plasman u proljetni dio kalendara. Povijest posebno pamti prolaz pored talijanskog Lazija 2013. u 1/6 finala Europa lige i pobjedu protiv Rome u skupini istog natjecanja pretprošle sezone. Lani su igrali u Konferencijskoj ligi i dogurali do 1/16 finala gdje ih je tijesno zaustavio švicarski Servette, bilo je 0:0 u Ženevi i potom 1:0 za Švicarce u uzvratu u Bugarskoj.

Qarabağ je originalno klub iz grada Ağdama, ali zbog političke situacije već je 31 godinu stanovnik Bakua. Glavna spona Dinama i Qarabağa svakako je donedavni maksimirski napadač Mahir Emreli. Nastupao je u mlađim uzrastima u Qarabağu, prvu seniorsku sezonu proveo je na posudbi, a po povratku odigrao punih šest godina za udarni sastav s kojim je osvojio pet uzastopnih naslova prvaka od čega dvije dvostruke krune i svih šest sezona igrao u skupinama europskih natjecanja.

Qarabağ je ukupno u 11 navrata bio nacionalni prvak od čega 10 puta u zadnjih 11 sezona. Pritom je i osmerostruki osvajač Kupa, od ljeta 2014. kontinuirano sudjeluje u grupnim fazama europskih nadmetanja pri čemu je jednom bio u Ligi prvaka, osam puta u Europa ligi i jednom u Konferencijskoj. U svakoj od zadnje tri godine izborili su europsko proljeće pri čemu se posebno ističe upravo prošla sezona kad su na prvoj stepenici nokaut faze Europa lige preskočili portugalsku Bragu nakon čega ih je u osmini finala u nevjerojatnoj završnici zaustavio Bayer Leverkusen: nakon 2:2 u Azerbajdžanu njemački su nogometaši na svom terenu pobijedili s 3:2 u utakmici u kojoj je Qaeabağ vodio s 2:1, a Bayer u trećoj i osmoj minuti sučeve nadoknade zabio dvaput za potpuni preokret. Sezonu ranije Qarabağ je, primjerice, u skupini Europa lige nadigrao i francuski Nantes i grčki Olympiacos, oba suparnika s 3:0, i izborio europsko proljeće tako što je preselio u nokaut fazu Konferencijske lige gdje ga je tijesno svladao belgijski Gent, i to tek boljim izvođenjem jedanaesteraca.

Za Qarabağ je svojedobno nastupao i nekadašnji član Dinamovih juniora, Filip Ozobić. Zanimljivo je da momčad s klupe vodi Qurban Qurbanov koji se u ulozi glavnog trenera nalazi punih 16 godina, od ljeta 2008.

Kopirano!