Nemaš račun? Registriraj se

Registracija je uspješno izvršena. Na tvoj mail smo poslali link za potvrdu korisničkog računa.

Hvala vam
Nova Lozinka

Uspješno ste potvrdili svoj korisnički račun

Molimo odredite svoju lozinku prije nego nastavite

Odabrali ste resetiranje lozinke

Molimo postavite novu lozinku za svoj korisnički račun

Nemaš račun?
Nemaš račun? Registriraj se

Postani dio Dinamove obitelji!

Registriraj se i uživaj u svim pogodnostima korisničkog računa na Dinamovoj stranici

Presented by

FAVBET logo

Ne možeš pronaći ono što tražiš?
Možda ti pomogne nešto od sljedećeg:

Okrugla obljetnica

Punih pola stoljeća od Dinamove pobjede protiv Reala u Madridu pred 120.000 gledatelja

I sam je Santiago Bernabeu, tadašnji Realov predsjednik, uoči utakmice ustvrdio: „Ovdje je večeras 120.000 gledatelja“. Istom su brojkom baratali i brojni izvjestitelji s lica mjesta, neki su, istina, u svojim procjenama spuštali na 110.000, a neki španjolski mediji spominjali i 128.000. Ovisno o izvoru i dojmu pojedinog izvjestitelja, brojka na tribinama varirala je između 110.000 i više od 120.000 gledatelja... Kako god bilo, uzeli nekoliko tisuća “gore ili dolje”, činjenica je da je madridski stadion Santiago Bernabeu bio krcat. Bila je to glavna provjera Reala uoči sezone, „kraljevski“ klub u punom sastavu, utakmica sa sedam postignutih pogodaka i – pobjeda Dinama! Plavi su na današnji dan prije točno pola desetljeća, 3. rujna 1974., u prijateljskom dvoboju u uvertiri sezone pobijedili Real usred Madrida s 4:3.

Bila je to i posebna prilika – predstavljanje tadašnje zvijezde, njemačkoga reprezentativca Paula Breitnera. Zanimljivo, upravo je on 37 godina kasnije, dakle Breitner glavom i (prepoznatljivom) bradom, izvlačio kuglice na ždrijebu skupina Lige prvaka ujesen 2011. I izvukao ceduljicu sa slovom D te tako Dinamo rasporedio u skupinu s – Realom.

Četiri gola Realu usred Madrida bila je posebna „poslastica“ za Dinamove drukere. Real je predvodio trener Miljan Miljanić, koji je toga istog ljeta, neposredno prije dolaska u Real Madrid, bio izbornik jugoslavenske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj. „Kraljevi“ su zaigrali u udarnom sastavu:

Garcia Remon, Jose Luis, Camacho, Pirri, Benito, Vitoria (62. Grosso), Aguilar, Breitner, Del Bosque, Netzer, Macanas.

Dinamo je s klupe vodio trener Mirko Bazić, a u plavom su dresu istrčali: Šarović, Bedi (36. Devčić), Jovićević, Miljković, Blašković (46. Tukša), Kuže, Čerček, Mustedanagić, Bonić, Kranjčar (69. Huljić), Senzen.

Real je vodio s 2:0 golovima Vicentea del Bosquea, ali plavi su se trgnuli početkom drugoga dijela, vratili se u igru pogotkom Marija Bonića iz uvježbane akcije i priredili senzaciju. Golove su zabili i Ivica Senzen i Veljko Tukša, izjednačio je Aguilar, a Branko Devčić osigurao pobjedu plavima. Na kraju: 4:3 za Zagrepčane!

U jednom je izvještaju s madridske utakmice stajalo:

„Real je bolji. Vodi 2:0. Nastavak, ali kakav! Bijelih nema. Plave majice pokrile su travnjak. Lopta klizi od Čerčeka do Tukše, od Tukše do Bonića, od Bonića do Huljića, pa Mustedanagića... Više nije dva za Real. I Dinamo ima 'dvicu'. Uskoro i 'tricu', na Bonićev, Senzenov i Tukšin zgoditak čitava 'lutrija' Devčića. Iskosa, iz prodora, uz korner-crtu, Garcia Remon vadi i četvrtu loptu iz mreže. Zaprepaštenje na tribinama. Netzer i Breitner gube svaki kontakt s loptom. Upali su u vrzino kolo!“

– Kako se ne bih sjećao! – istaknuo je proslavljeni Dinamov napadač Marijan Čerček. – Em je Real dobio novoga trenera, Miljana Miljanića, em je imao Breitnera i Netzera. Igrali su u najjačem sastavu. Stadion je bio dupkom pun, mi smo došli sat i pol prije utakmice, a na stadionu nije bilo žive duše, nigdje nikoga! Ali dvadesetak minuta prije početka, kad smo došli na zagrijavanje, ostali smo – ukopani. Dupkom pun stadion, kažu 110.000 gledatelja, ambijent fenomenalan. Mi smo prije početka jedino mislili o tome da primimo što manje golova. Ispočetka se pokazalo da su nam strahovanja opravdana, jer nije prošlo ni 20 minuta, a već je bilo 2:0 za njih. Ali mi smo proigrali, smanjili na 2:1, onda su oni povisili na 3:1, a mi polako stizali… U konačnici je bilo nezaboravnih 4:3 za nas – prisjetio se Čerček.

Kopirano!