Nemaš račun? Registriraj se

Registracija je uspješno izvršena. Na tvoj mail smo poslali link za potvrdu korisničkog računa.

Hvala vam
Nova Lozinka

Uspješno ste potvrdili svoj korisnički račun

Molimo odredite svoju lozinku prije nego nastavite

Odabrali ste resetiranje lozinke

Molimo postavite novu lozinku za svoj korisnički račun

Nemaš račun?
Nemaš račun? Registriraj se

Postani dio Dinamove obitelji!

Registriraj se i uživaj u svim pogodnostima korisničkog računa na Dinamovoj stranici

Presented by

PSK logo

Ne možeš pronaći ono što tražiš?
Možda ti pomogne nešto od sljedećeg:

5.5.1912.

Rođendan stadiona Maksimir

Glavni događaj dana bio je nogometni okršaj HAŠK-a i mađarskog BAK-a, ali prvu je utakmicu ipak odigrao – Gradjanski. I to „sam protiv sebe“. Upravo je na današnji dan, 5. svibnja 1912. godine, u Maksimiru svečano otvoreno novo igralište uz koje je vremenom niknuo i sam stadion.

Pri samoj svečanosti otvorenja, uoči dvoboja HAŠK-a i budimpeštanskog BAK-a, sučelile su se prva i druga momčad Gradjanskog. „Senatori“ su pobijedili 7:0. Ubrzo nakon toga i igrači Gradjanskog na neko su vrijeme preselili na maksimirsko igralište gdje su i trenirali. Purgerski je klub tada još bio tek mlada družina, samo devet dana ranije proslavio je svoj prvi rođendan dok je osam godina stariji HAŠK već bio u poziciji pribaviti i vlastito igralište.

Upravo su, dakle, zagrebački akademičari, okupljeni u HAŠK-u, još 1911. godine osmislili, a godinu kasnije i proveli projekt gradnje sportskoga igrališta u tadašnjem rubnom dijelu grada. U potrazi za pogodnom lokacijom za izgradnju nogometnoga terena predstavnici HAŠK-a obratili su se nadbiskupu dr. Antunu Baueru koji je bio idejni pokretač izgradnje kasnijega sportskog kompleksa nadomak maksimirskoga parka.

Lokacija je predstavljala sjajan spoj parka i šume, flore i faune, sporta i rekreacije. Nadbiskup Bauer je, kao rektor Zagrebačkoga sveučilišta, imao poseban osjećaj i za sportske aktivnosti unutar akademske zajednice. Stoga je tadašnjem HAŠK-u još 1912. predao u zakup zemljište na kojem je već iste godine napravljen nogometni teren.

Podno zapadne tribine bilo je poredano pet teniskih igrališta, a na jednom je od njih, točno na prostoru današnjega južnog tornja s liftovima, još 1927. godine odigran prvi službeni Davis Cup meč reprezentacije bivše Jugoslavije. Nadbiskup Bauer bio je naglašeno sklon i HAŠK-ovu rivalu Gradjanskom, kojem je pomagao u teškim razdobljima pa tako postao i svojevrsni prvi počasni predsjednik purgerskoga kluba.

Zagrebački su akademičari nogometne utakmice igrali u Maksimiru, dok je Dinamo, kao nastavak Gradjanskog, nastupao na starom igralištu u Koturaškoj ulici. Plavi su se tek 1948. godine preselili na maksimirsko igralište da bi u siječnju 1952. Izvršni odbor Grada Zagreba, uz potvrdu Vlade NR Hrvatske i Narodnog odbora Zagreba, predao cijeli kompleks u vlasništvo kluba.

Dinamo je tada, neposredno po preseljenju, na svoju inicijativu pokrenuo zahvate na obnovi igrališta: izgradio je manju betonsku tribinu na zapadu, a oko ostalih dijelova igrališta postavio nasipe za gledatelje. Gradnja stadionskoga kompleksa počela je 1953. godine po projektu arhitekta Vladimira Turine. Prvi su radovi podrazumijevali postavljanje atletske staze i izgradnju kompletne zapadne tribine. Sjeverna je podignuta 1955. godine, istočna 1961., dok je južna tribina dovršena 1969.

Građen etapno, stadion je dovršen 1974. godine postavljanjem nove električne rasvjete. Stari su reflektori preseljeni na stadion u Kranjčevićevoj. Novo je preuređenje uslijedilo uoči Univerzijade 1987. godine promjenom krova na zapadnoj tribini.

U ratno doba, kad su sve misli bile usmjerene ka obrani Domovine i kad su sportske aktivnosti bile u drugom planu, i sam je klub zapao u ozbiljne egzistencijalne probleme. Kako nije imao mogućnost održavanja stadiona, cijeli je sportski kompleks 1992. godine predan u vlasništvo grada Zagreba.

Velika rekonstrukcija stadiona zaživjela je i 1998. godine rušenjem stare i zidanjem nove sjeverne tribine te nadogradnjom gornje zapadne. Projekt je predvidio micanje atletske staze i spuštanje travnjaka, ali radovi su naglo obustavljeni u prosincu 1999.

U lipnju 2011. klupska je Uprava odlučila uložiti u gradsku imovinu pa je do 2013. obnovila i „ušminkala“ dio kompleksa: postavila je nove sjedalice, grijani travnjak, sustav za automatsko navodnjavanje, svijetloplavu umjetnu travu oko igrališta, moderni klupski hotel naziva „'67“ u čast slavnoj generaciji koja je 1967. godine osvojila Kup velesajamskih gradova, moderne svlačionice s vrhunskim uvjetima, kapelicu Svetog Josipa, brojna pomoćna igrališta s umjetnom travom od kojih je teren broj 7 dobio najviši Uefin certifikat za kvalitetu, tunel kojim igrači izlaze iz svlačionice na teren osvijetljen je plavim neonskim svjetlom, a zidovi ukrašeni fotografijama navijača i slavnih igrača iz klupske povijesti...

Prije postavljanja sjedalica kapacitet stadiona bio je 64.000 mjesta, dok sad, računajući samo sjedenje iznosi 35.123. Travnjak je zasađen još 1951. godine, a autor projekta bio je Milan Sakoman, tadašnji direktor stadiona. Upravo je taj prvi travnjak trajao punih 58 godina, sve do 2009. i dvostrukoga koncerta grupe U2. Podloga nije izdržala dva uzastopna koncerta na punom stadionu, dan za danom, pa je uslijedila promjena, a pritom ugrađeno i grijanje terena. Od ljeta 2018. na terenu je nova, hibridna podloga, kombinacija 70-postotne prirodne i 30-postotne umjetne trave.

 

Kopirano!