Nemaš račun? Registriraj se

Registracija je uspješno izvršena. Na tvoj mail smo poslali link za potvrdu korisničkog računa.

Hvala vam
Nova Lozinka

Uspješno ste potvrdili svoj korisnički račun

Molimo odredite svoju lozinku prije nego nastavite

Odabrali ste resetiranje lozinke

Molimo postavite novu lozinku za svoj korisnički račun

Nemaš račun?
Nemaš račun? Registriraj se

Postani dio Dinamove obitelji!

Registriraj se i uživaj u svim pogodnostima korisničkog računa na Dinamovoj stranici

Presented by

FAVBET logo

Ne možeš pronaći ono što tražiš?
Možda ti pomogne nešto od sljedećeg:

Uoči utakmice

Trener Jakirović: Napravit ćemo sve da osvojimo i Kup, dvostruka kruna bio bi fantastičan doseg

Autor fotografije: Goran Stanzl/PIXSELL

Lov na 13. dvostruku krunu u povijesti i na 17. pokal pobjednika hrvatskog Kupa za slatkasti završetak turbulentne, zahtjevne i hirovite sezone... Takva je želja Dinamovih nogometaša koji će, uz slavljeničku tortu za već osiguran naslov prvaka, nastojati i dodatno zasladiti sezonu osvajanjem Kupa. U srijedu u 18 sati plavi će gostovati kod Rijeke na Rujevici u uzvratu finala SuperSport Hrvatskog kupa u kojem će, nakon maksimirskih 0-0 u prvom dvoboju, pokušati dohvatiti i novi pokal. U ovim finalnim okršajima još uvijek vrijedi drevno pravilo prednosti gola u gostima što znači da bi Dinamu, postigne li pogodak na Rujevici, za konačnu pobjedu bio dovoljan i remi.

– Ovo je baš pravo finale, nema više kalkulacija, neće biti ni nekih iznenađenja jer se obje momčadi jako dobro poznaju. Volim reći da će odlučiti raspoloženje na dan utakmice. Mi smo se malo osvježili, svi su nam igrači na dispoziciji, napravit ćemo sve da se dobro prezentiramo i osvojimo Kup. Bit će zahtjevna utakmica kao što je i svaka na Rujevici. Prvi cilj je postići pogodak kojim bismo stvorili veliku prednost s obzirom na pravilo prednosti gola u gostima – naglasio je trener Sergej Jakirović.

Kojoj je varijanti Dinamov strateg skloniji uoči uzvrata, onoj s jednim ili ipak s dvojicom napadača?

– Nismo još odlučili, imamo dvije varijante, vodimo sve ofenzivno orijentirane igrače, sve ćemo ih staviti u zapisnik. Pravilo je da je u zapisniku najviše 20 igrača, a odlučili smo se na ofenzivniju varijantu u odnosu na prvu utakmicu.

Kakvu Rijeku trener Jakirović očekuje u uzvratu?

– Očekujem da u uvodu probaju stisnuti iako to iziskuje određeni rizik. Ali imamo i mi svoj plan i nadam se da će proći. Očekujemo agresivnu i energičnu Rijeku kao svaki put dosad.

Novinare je zanimalo koliko je riječkoj momčadi stresno što je povezala pet uzastopnih utakmica bez pobjede.

– Ne znam, to treba njih pitati, sigurno nije lako, ali uvijek postoji prvi put. Ma, ne gledam to tako, svaka je utakmica novo dokazivanje, oni se sportski nadaju da nas mogu pobijediti kao što se i ja nadam da mi možemo njih.

Dodamo li i trofej Superkupa osvojen na početku natjecateljske godine, Dinamo bi mogao dosegnuti i trostruku krunu. Zadnji slučaj u kojem je sezonu otvorio trofejem Superkupa pa u nastavku osvojio i prvenstvo i Kup datira iz 2010/’11., dakle prije 13 godina. Nakon toga je, istina, Dinamo u pet navrata osvajao dvostruku krunu pa Superkup niti nije igran.

– Cijelu sezonu sam naglašavao da je to maraton s 36 kola, puno se toga događalo, a na kraju izađe onaj tko je psihološki najjači, najčvršći. Cijela je momčad pokazala da se može nositi u takvim turbulentnim uvjetima. Kad se sjetim, mi smo 3. prosinca prošle godine imali 12 bodova manje od tada vodećeg Hajduka (Dinamo je u tom trenutku imao i tri utakmice manje, op. a.), vratili smo se s gostovanja u Astani i otišli u Koprivnicu gdje je bio zaleđen peterac... To su jako teški trenuci za igrati, ali izašli smo iz svega toga i pokazali da smo najbolji ove sezone. Naravno da ćemo napraviti sve da osvojimo Kup, bila bi to „točka na i“, fantastičan doseg da osvojimo, kako kažete – trostruku krunu.

Dinamo bi u europsku sezonu nominalno trebao krenuti u 2. pretkolu Lige prvaka, ali otvara se mogućnost da preskoči dvije stepenice pa odmah uskoči u play-off. Sukladno Uefinoj križaljci, koeficijentima i permutacijama u rasporedu, postojalo je nekoliko uvjeta koji su se morali poklopiti da bi Dinamo u startu izravno doskočio do play-offa. Uvjeti su podrazumijevali da Slavia Prag, Kopenhagen i Basel ne budu prvaci svojih zemalja i da pritom Borussia Dortmund ne osvoji Ligu prvaka. U igri su još ostali samo Kopenhagen i, dakako, Borussia koju čeka finale protiv Reala. Kolo prije kraja danske lige na vrhu je Brøndby sa 62 boda koliko ima i prvi pratitelj Midtjylland, dok je Kopenhagen treći s 58, ali i utakmicom manje. Izravan ulazak u play-off automatski bi značio da je Dinamu, u slučaju poraza, osiguran plasman u skupinu Europa lige.

– Za Real ćemo navijati i zbog Luke Modrića. Zbog njega uvijek i navijamo za Real, barem ja... Moramo još vidjeti što će biti u danskom prvenstvu, još je sve otvoreno, ali nekako je Brøndby najbliži naslovu što nama odgovara. Osobno nisam toliko gledao što se događa tamo, više su to moji kolege u stožeru pratili svaki vikend. Pa, do prije neki dan nisam ni znao koji su uvjeti jer sam maksimalno bio usredotočen na našu momčad, na to da mi budemo prvaci što je broj jedan, najvažnije. A hoće li se ostalo poklopiti... Zasad sve ide prema tome. Vidjet ćemo.

Dogodi li se takav rasplet, to bi ujedno značilo da će Dinamovi igrači napokon imati nešto dulji odmor između dviju sezona. Zadnji put su takav razmak imali još u ljeto 1998. godine...

– Gledamo pozitivno, početak priprema najkasnije je bio 10. lipnja. Ako nam se sad otvori izravan ulazak u play-off, mislim da nećemo krenuti prije 27. ili 28.

Dinamo će nakon dvoboja protiv Rudeša u zadnjem kolu u nedjelju u Maksimiru prirediti i prigodnu proslavu naslova prvaka uz slavljeničku vožnju od stadiona prema Trgu bana Jelačića. Novinare je zanimalo je li trener Jakirović pripremio kakav geg poput, recimo, Realova stratega Carla Ancelottija koji je pozirao sa sunčanim naočalama i kubanskom cigarom...

– Ne znam hoćemo li imati kubanke, vjerojatno hoćemo, plan je bio da kupimo, ha ha ha... Ma, tko će se s Ancelottijem uspoređivati. Uostalom, on je imao sunčane naočale, ali po danu. Ako ih ja stavim, a bit će već noć, reći se da sam bedast. Ali dat ćemo si malo oduška, ništa pretjerano. Vjerujem da će si stožer i igrači dati malo više, zaslužili su – dodao je trener Jakirović.

Kopirano!