Nemaš račun? Registriraj se

Registracija je uspješno izvršena. Na tvoj mail smo poslali link za potvrdu korisničkog računa.

Hvala vam
Nova Lozinka

Uspješno ste potvrdili svoj korisnički račun

Molimo odredite svoju lozinku prije nego nastavite

Odabrali ste resetiranje lozinke

Molimo postavite novu lozinku za svoj korisnički račun

Nemaš račun?
Nemaš račun? Registriraj se

Postani dio Dinamove obitelji!

Registriraj se i uživaj u svim pogodnostima korisničkog računa na Dinamovoj stranici

Presented by

PSK logo

Ne možeš pronaći ono što tražiš?
Možda ti pomogne nešto od sljedećeg:

Skupština GNK Dinamo

Velimir Zajec novi predsjednik GNK Dinamo

U igračkoj je karijeri s kapetanskom vrpcom vodio momčad na terenu, a od ove će nedjelje u svojevrsnoj "kapetanskoj" ulozi predvoditi i klub. Nekadašnji znameniti maksimirski igrač i potom trener, Velimir Zajec, novi je predsjednik GNK Dinamo! Rezultat je to izborne Skupštine kluba održane u nedjelju u glavnoj loži maksimirskog stadiona pri čemu je 31 skupštinar dao glas Zajecu, njih 19 podršku su pružili dosadšnjem predsjedniku Mirku Barišiću, dok su dva glasa bila suzdržana. GNK Dinamo ovom prilikom čestita Velimiru Zajecu na izboru za novog predsjednika kluba.

Istovremeno je na mjesto novog potpredsjednika kluba imenovan g. Dubravko Skender kojem ovim putem također čestitamo.

Zajec je tako, zbrojimo li sve dosadašnje uloge u klubu, otvorio svoj osmi mandat u Dinamu.

U maksimirske je odaje zakoračio kao 14-godišnjak, prošao nogometnu školu i potom lansirao zavidnu karijeru u kojoj je u plavom dresu odigrao ukupno 485 utakmica i postigao 41 gol. Ako iz ovog opusa destiliramo samo službene utakmice, upisao je 269 nastupa uz 15 pogodaka.

Na terenu je bio i produžena trenerova ruka, autoritet suigračima, ali punio momčad energijom, pokrivao cijeli teren... Mogao je biti zadnji vezni, libero, stoper ili „vozač slaloma“ do suparničkoga šesnaesterca. Upravo je na takvoj platformi Dinamo osvojio naslov prvaka nezaboravne 1982. godine kao i (ne)priznati naslov tri godine ranije kad mu je sudskom presudom pripao pokal, ali odluka nikad nije provedena u arhivu tadašnjega nogometnog saveza.

Premijernu je službenu utakmicu odigrao 7. prosinca 1974. s navršenih 18 godina, devet mjeseci i 25 dana. S Dinamom je, dakle, bio (do)prvak 1979. kad je plavima i sudskom odlukom priznat naslov prvaka iako je u arhivu FSJ ostao upisan na drugom mjestu. Nadovezao se s romantičarskim naslovom u nezaboravnoj 1982. i pokalima pobjednika Kupa 1980. i 1983. Za plave je igrao do ljeta 1984. U trenerskoj ulozi pišemo mu naslove 1999. i 2011., Superkup 2010., a zapaženo mjesto svakako pripada i drugo mjesto u skupini Lige prvaka 1998/’99.

Nedugo po završetku igračke karijere, sa samo 33 godine, Zajec je preselio u klupske urede i u travnju 1989. godine preuzeo funkciju tehničkog direktora što je ekvivalent kasnijoj ulozi sportskog direktora. U početku je bio vršitelj dužnosti, a od lipnja 1989. pa sve do ljeta 1991. u punom profilu, bez prefiksa v. d. U Maksimir se vratio kao sportski direktor u ljeto 1995. godine kad je, u koprodukciji s bivšim proslavljenim suigračem, tadašnjim glavnim trenerom, Zlatkom Cicom Kranjčarom, potpisao dvostruku krunu. U listopadu 1996. preuzeo je ulogu trenera-direktora u Panathinaikosu.

Zajec je, dakako, značajan trag ostavio i u trenerskoj ulozi ujesen 1998. godine kad je uskočio na klupu na polovici natjecanja u skupini Lige prvaka zamijenivši upravo Kranjčara. Vodio je momčad u tri utakmice u skupini i osvojio sedam bodova. Pobijedio je Porto s 3:1 i Ajax u Amsterdamu s 1:0 i na kraju u Zagrebu remizirao s Olympiacosom, 1:1, zauzevši konačno drugo mjesto. Bila je to tek jedna od ukupno tri sezone u povijesti Lige prvaka u kojima drugoplasirana momčad nije imala zajamčen prolaz dalje. Sljedeći krug natjecanja bilo je četvrtfinale, a Dinamo je u igri za prolaz bio do zadnje minute.

U siječnju 2000. godine ponovno je imenovan sportskim direktorom, a od srpnja iste godine preuzeo i funkciju glavnog direktora. Obje je ove dužnosti paralelno obavljao do srpnja 2002. Novi, ali ovaj put kratkotrajni trenerski mandat, trajao je od svibnja do kolovoza 2010.

Zanimljivo je da je Zajec postao osmi Dinamov predsjednik koji je iza sebe imao i igračku karijeru. Prvi klupski predsjednik u povijesti, Andrija Mutafelija, također je ranije bio nogometaš, nakon njega u doba Gradjankog sličan put imali su i Dušan Žestić i Artur Weintraub, a u Dinamovo doba Ico Hitrec, Rudolf Sabljak, Franjo Staroveški i Miroslav Ćiro Blažević. No, jedino je Staroveški u purgerkom klubu bio i igrač i kasnije predsjednik, odnosno tadašnji pročelnik nogomete sekcije.

Velimir Zajec u Dinamu:

 

tehnički direktor (travanj 1989. - ljeto 1991.)

*tehnički direktor je ekvivalent sportskom direktoru

sportski direktor (ljeto 1995. - listopad 1996.)

glavni trener (listopad 1998. - travanj 1999.)

sportski direktor (siječanj 2000. - srpanj 2002.)

glavni direktor (srpanj 2000. - srpanj 2002.)

*od srpnja 2000. istodobno je obnašao funkcije glavnog i sportskog direktora

glavni trener (svibanj 2010. - kolovoz 2010.)

predsjednik kluba (od ožujka 2024.)

Kopirano!