Prijavi se putem email-a ili Facebooka

Zaboravili ste lozinku? Kliknite ovdje

Morate ispuniti ovo polje Morate unijeti valjanu email adresu
Morate ispuniti ovo polje

Postani dio Dinamove obitelji!

Registriraj se i uživaj u svim pogodnostima korisničkog računa na Dinamovoj stranici

Registriraj se putem email-a ili Facebooka

Ako već imaš korisnički račun Prijavi se

Morate ispuniti ovo polje
Morate ispuniti ovo polje
Morate ispuniti ovo polje Morate unijeti valjanu email adresu

Unesite svoju email adresu i poslati ćemo vam upute za resetiranje lozinke

Morate ispuniti ovo polje Morate unijeti valjanu email adresu

Projekt Dinama i Zagreba

Modri klub za slijepe i slabovidne navijače

Modri je klub uz posebno zadovoljstvo na konferenciji za medije u utorak, 16. svibnja, predstavio projekt audio deskripcije utakmica Dinama na maksimirskom stadionu za slijepe i slabovidne navijače, ujedno prvi takav projekt u Hrvatskoj i na ovim prostorima.

Projekt će premijeru imati na utakmici 34. MAXtv Prve lige Dinamo - Istra 1961, a konferenciju je u ime Dinama otvorila članica Uprave Amra Peternel: - GNK Dinamo posljednjih je godina uvijek stavljao u fokus odgovornost prema društvu i zajednici. Svjedoci smo brojnih akcija koje klub radi s udrugama i pojedincima, a u klubu već neko vrijeme imamo časnicu za osobe s invaliditetom. Iva Cigrovskij na svakodnevnoj bazi kontaktira udruge za osobe s invaliditetom te uređuje i poseban dio web stranice namijenjen navijačima s invaliditetom.

Kako prijenos utakmice uz audio deskripciju izgleda u praksi? - Imat ćemo komentatora i naratora koji su posebno educirani i oni će tijekom utakmice prenositi sve što se događa. Ono što govore transmiterima će se čuti u slušalicama naših navijača. Komentator će komentirati sa sportskog aspekta, a narator će opisivati sve ostalo što mi vidimo. Sve to što gledamo on će verbalno pokušati dočarati slijepim i slabovidnim navijačima.

Modri klub želi osigurati jednake mogućnosti za sve svoje navijače, a to je jedan od glavnih ciljeva projekta: - Želja Dinama je da uvijek budemo pristupačni svim našim navijačima. Želimo da svi imaju dobar doživljaj utakmice. Imamo već nekoliko godina posebno uređen dio za osobe u invalidskim kolicima kojim smo im omogućili komfor da bi lakše pratili utakmice. Međutim, ono što do sad nismo imali su uređaji za navijače koji su slijepi i slabovidni. Imam prijatelja koji je slijep, veliki je dinamovac i dolazi na utakmice jer želi uživo osjetiti atmosferu. Poseban je doživljaj vidjeti kako se veseli i zamišlja ono što čuje. Upravo to želimo postići ovim projektom audio deskripcije za sve naše navijače.

Kako prijenos utakmice uz audio deskripciju izgleda u praksi? - Imat ćemo komentatora i naratora koji su posebno educirani i oni će tijekom utakmice prenositi sve što se događa. Ono što govore transmiterima će se čuti u slušalicama naših navijača. Komentator će komentirati sa sportskog aspekta, a narator će opisivati sve ostalo što mi vidimo. Sve to što gledamo on će verbalno pokušati dočarati slijepim i slabovidnim navijačima.

U velikom projektu uz Dinamo sudjeluje Grad Zagreb, Udruga slijepih Zagreb i tvrtka AS Kongresni servis koja nam je za premijernu audio deskripciju besplatno ustupila svu tehničku opremu: - Drago mi je što smo pronašli zajedničku želju i viziju s Gradom Zagrebom koji ovdje predstavlja g. Branimir Šutalo. U projekt je uključena tvrtka As Kongresni servis koja će besplatno ustupiti uređaje već na sutrašnjoj utakmici. Poseban doprinost dat će Udruga za slijepe i slabovidne koja je pozvala navijače i koja će educirati naratore kako opisivati utakmicu. Želim zahvaliti svima koji su se uključili u ovaj projekt. Ponosni smo što smo prvi u Hrvatskoj i regiji i želja je da ovo postane standard od iduće sezone. Pozivam sve druge sportske organizacije da pokušaju i oni uvesti ovakav projekt kako bi pomogli našim slijepim i slabovidnim sugrađanima.

Prvo, znači da će slijepi i slabovidni imati priliku biti na samom mjestu događanja, među građanima. Druga stvar, razbit će se stereotipi da slijepi i slabovidni ne vole i ne prate sport. Upravo suprotno, svi vole sport i nogomet. Nekada su tu bili radijski prijenosi, ali nije to danas kako je bilo prije, nema više kompletnog prijenosa utakmice. Zatim faktor dolaska na stadion, navijanje s ostalim navijačima - to je nemjerljivo.

Sa strane Grada Zagreba projekt je ukratko predstavio g. Branimir Šutalo, viši stručni savjetnik gradonačelnika za osobe s invaliditetom: - Hvala Dinamu na pozivu na konferenciju. Izrazio bih zadovoljstvo što će Dinamo biti mjesto gdje će biti premijera projekta. Što ovo sve znači za slijepe i slabodvidne? Znači više stvari. Prvo, znači da će slijepi i slabovidni imati priliku biti na samom mjestu događanja, među građanima. Druga stvar, razbit će se stereotipi da slijepi i slabovidni ne vole i ne prate sport. Upravo suprotno, svi vole sport i nogomet. Nekada su tu bili radijski prijenosi, ali nije to danas kako je bilo prije, nema više kompletnog prijenosa utakmice. Zatim faktor dolaska na stadion, navijanje s ostalim navijačima - to je nemjerljivo.

Utakmice će prenositi naratori, odnosno komentatori koji ipak prolaze posebnu obuku za audio deskripciju: - Naratori nisu radijski komentatori. Oni će se potpuno fokusirati na prenošenje vizualnih sadržaja. Nije dovoljno samo prenijeti ono što vidimo, tu je potrebno puno pripreme bez improvizacije. Bit će to zanimljivo i siguran sam da će zaživjeti. Nadam se da će iduće sezone biti standardna ponuda.

- Ideju sam dobio u Engleskoj gdje je audio deskrpicija standard, i to sam doživio u engleskoj petoj ligi. Ako oni to mogu imati, pomislio sam zašto klub za koji navijam ne bi imao isto. Kako se Dinamo želi ugledati na ostale velike europske klubove na travnjaku, vjerujem da se žele ugledati i po pristupačnosti kluba i stadiona. Ovo je vrijedno pohvale - rekao je na kraju g. Šutalo.

Iskreno su me naši gosti oduševili svojim pozitivnim stavom. Dinamo prednjači u svim stvarima pa tako i u ovome. Čast nam je što će slijepi i slabovidni navijači putem tih uređaja moći na taj neki način vidjeti nas na terenu. Po meni oni imaju i veća prava nego mi svi ostali. Oduševljen sam i pohvalio bih Dinamo za projekt. Nadam se da će zaživjeti i da će drugi klubovi pratiti ovaj primjer - Mario Šitum

Na konferenciji za medije u ime prve momčadi projekt je prokomentirao Mario Šitum: - Iskreno su me naši gosti oduševili svojim pozitivnim stavom. Dinamo prednjači u svim stvarima pa tako i u ovome. Čast nam je što će slijepi i slabovidni navijači putem tih uređaja moći na taj neki način vidjeti nas na terenu. Po meni oni imaju i veća prava nego mi svi ostali. Oduševljen sam i pohvalio bih Dinamo za projekt. Nadam se da će zaživjeti i da će drugi klubovi pratiti ovaj primjer.

Šaljem...
{{comment.Date | date:'dd.MM.yyyy HH:mm'}}
{{ comment.User.NameUser }}

Ovaj članak još nema niti jedan komentar.
Učitavam komentare...