Don't have an account? Register

Registration successful. We have sent a confirmation link to your email address.

Thank you
New Password

You have successfully confirmed your account

Please set your password before going on

You have chosen to reset your password

Please set a new password for your account

Don't have an account?
Don't have an account? Register

Join the Dinamo family!

Register and enjoy all benefits of using an account on Dinamo's website

Presented by

PSK logo

Can't find what you're looking for?
Maybe some of the following will help you:

Dinamo – Sturm 4:3

Dinamo svladao Austrijance, plavi upisali četvrtu pobjedu

Photo by: Goran Stanzl/Pixsell

Efektna asistencija Luke Ivanušeca iz „oršićevske“ pozicije i siloviti projektil Luke Menala pod gredu otvorili su Dinamu put prema pobjedi u zadnjoj provjeri uoči proljetne polusezone. Na glavnom travnjaku maksimirskoga stadiona, u dvoboju zatvorenom za gledatelje, Dinamo je vrlo dobrom izvedbom uz rezultatske preokrete i zanimljivome i dopadljive poteze svladao vrlo dobru momčad austrijskog Sturma s 4:3. To ujedno znači da je momčad trenera Željka Kopića zaokružila pripremno razdoblje s maksimalnim učinkom, sa sve četiri pobjede, redom su svladali Olimpiju, Koper, Domžale i Sturm.

Utakmica je, sukladno dogovoru predstavnika obaju klubova, odigrana u formatu dvaput po 60 minuta s tim da su igrači u svakom poluvremenu imali petominutnu stanku nakon 45 minuta igre.

Maksimirski je trener Kopić, baš kao i njegov kolega na austrijskoj klupi, Christian Ilzer, nakon prvoga poluvremena promijenio kompletnu postavu što je maksimirski strateg, uostalom, činio u sve četiri dosadašnje pripremne utakmice.

S druge je strane stajao vrlo dobar i zahtjevan suparnik, Sturm iz Graza, trenutačno drugoplasirana momčad austrijskog prvenstva, iza vodećeg Salzburga. Bilo je to ujedno i prvo Sturmovo gostovanje na maksimirskom travnjaku još od 29. rujna 1999. godine kad su plavi, tada još pod nazivom Croatia, slavili u dvoboju skupine Lige prvaka s uvjerljivih 3:0.

U Sturmovu sastavu u ulozi lijevoga stopera zaigrao i Gregory Wüthrich, stari maksimirski znanac koji, je ujesen 2018. godine spustio Zagrepčanima rampu na putu ka Ligi prvaka. Wüthrich je tada bio član švicarskog Young Boya, a nakon 1:1 u prvom ogledu u Bernu, Švicarci su u Zagrebu slavili s 2:1 pri čemu je upravo Wüthrich u 66. minuti glavom asistirao za pobjednički pogodak koji je odveo Švicarce u elitno europsko klupsko natjecanje. Dinamo je sezonu nastavio u Europa ligi i pritom izborio svoje prvo europsko proljeće  nakon punih 49 godina.

Dinamo je, dakle, protiv Sturma poveo u 36. minuti kad je Ivanušec desnom nogom s lijeve strane, u oršićevskom stilu vukao napad, ali je umjesto udarca ipak lansirao loptu udesno za Menala koji se sjurio s desna i silovito ju torpedirao pod gredu.

Sa slične je pozicije osvanuo i drugi pogodak na samom izmaku prvoga dijela, u 60. minuti. Petar Bočkaj petom je ostavio loptu Ivanušecu koji se vješto oslobodio čuvara pa iskosa s desna snažno gađao suprotni kut. Lopta je pritom okrznula nekoga u suparničkoj obrani i odsjela u mreži.

Samo minutu ranije sjajnu su akciju odigrali Deni Jurić i Mislav Oršić. Napad je povukao Jurić, poslao ulijevo Oršiću, on ju vratio u sredinu, a maksimirski Australac gađao u punom naletu. Ipak, austrijski je vratar Jörg Siebenhandl uspio spriječiti pogodak.

Nakon samo sedam minuta igre u drugom dijelu, dakle u 67. minuti, već je bilo i 3:0. Akciju je inicirao živahni Daniel Štefulj na lijevoj strani. Dojurio je duboko u suparničku polovicu i vješto proigrao Marka Bulata u kaznenom prostoru. On mu je pritom vratio loptu, a Štefulj efektno pronašao Komnena Andrića koji ju je skrenuo u mrežu.

Ubrzo potom Dario Špikić zavrnuo je s desna, a Bulat iz prve iz poluokreta poslao loptu malo preko gola. Već u sljedećoj akciji gosti su uspjeli smanjiti. Nakon vrlo dobre akcije Andreas Kuen vrlo je dobro proigrao Christopha Langa koji je u 74. je minuti zatresao mrežu za 3:1.

Zagrepčane je ponovno na tri gola razlike odveo Andrić novim pogotkom u 95.minuti. Sve mu je prethodno priredio Marko Tolić minijaturom na desnoj strani. Spasio je naoko ve izgubljeni loptu, zaustavio ju je gotovo na gol-aut crti, pa se uz driblinge i rolicu oslobodio pratnje i vješto zavrnuo pred vrata gdje je Andrić ugurao loptu u gol.

Odmah je potom snažnim udarcem pokušao i Amer Gojak, ali je vratar Tobias Schützenauer paradom uspio odbiti loptu.

Ipak samo dvije minute kasnije ponovno je uporni Kuen presjekao loptu nedaleko centra i poslao u for Langu koji je u kontranapadu ponovno zatresao mrežu i tako postao dvostruki strijelac smanjivši pritom vodstvo plavih na 4:2.

Austrijanci su se „vratili u igru“ u 115.minuti kad je Ivan Ljubić s 18 metara silovito iz okreta pogodio sami donji bliži kut.

Samo tri minute ranije malo je nedostajalo da Dinamo postigne i peti pogodak. Rasmus Lauritsen je, nakon udarca iz kuta, glavom poslao loptu u gredu.

Jusuf Gazibegovič na samom je startu utakmice protrčao desnom stranom, pucao s desetak metara, ali je Dominik Livaković uhvatio „živu loptu“. Nešto je kasnije Oršić ušao s lijeva, dotrčao do ruba peterca, potegnuo efektno desnom nogom ciljajući suprotni kut, ali je lopta prohujala pored gola.

Bočkaj je nakon pola sata igre sjajnom dubinskom loptom našao Orića, vratar se pritom poskliznuo, ali maksimirskom je krilnom napadaču lopta u zadnji trenutak ipak „iskliznula“ preko gol-aut crte.

Luca Kronberger na drugoj je strani u 41.minuti istrčao sam pred Livakovića, pokušao ga zaobići, pritom i pao, ali mu je sudac pokazao žuti karton zbog simuliranja.

U 118. minuti Kuen je uzdrmao i vratnicu...

 

Zagreb, 23. siječnja 2022.

Pripremna utakmica (2 x 60 minuta)

Dinamo – Sturm 4:3

Stadion Maksimir

Dinamo; prvo poluvrijeme: Livaković – Theophile, Šutalo, Perić – Menalo, Ademi, Mišić, Ivanušec, Bočkaj – Jurić, Oršić; drugo poluvrijeme: Zagorac (106. Čavlina) – Dilaver, Lauritsen, Franjić – Špikić, Baturina, Gojak, Bulat, Štefulj – Tolić, Andrić

Trener: Željko Kopić

Sturm; prvo poluvrijeme: Siebenhandl – Gazibegović, Affengruber, Wüthrich, Dante – Gorenc Stanković, Prass; Sarkaria, Niangbo, Jantscher – Kronberger; drugo poluvrijeme: Schützenauer – Ingolitsch (106. Komposch), Geyrhofer, Borković, Trummer – Jäger, Ljubić; Hierländer, Kuen, Schendl – Lamg

Trener: Christian Ilzer

Sudac: Ivan Vučković (Zagreb), Gledatelja: utakmica zatvorena za gledatelje

Strijelci: 1:0 Menalo (36.), 2:0 Ivanušec (60.), 3:0 Andrić (67.), 3:1 Lang (74.), 4:1 Andrić (95.), 4:2 Lang (97.), 4:3 Ljubić (115.)

Copied!