Don't have an account? Register

Registration successful. We have sent a confirmation link to your email address.

Thank you
New Password

You have successfully confirmed your account

Please set your password before going on

You have chosen to reset your password

Please set a new password for your account

Don't have an account?
Don't have an account? Register

Join the Dinamo family!

Register and enjoy all benefits of using an account on Dinamo's website

Presented by

PSK logo

Can't find what you're looking for?
Maybe some of the following will help you:

Turska – Hrvatska 0:2

Livaković otvorio put, Kovačić dvostruki strijelac, Hrvatskoj tri boda

Photo by: Pixsell

Dvije bravurozne obrane Dominika Livakovića za ohrabrenje suigračima i potom dva pogotka Matea Kovačića za velika dva pogotka prednosti, konačnu pobjedu i uspon na vrh ljestvice. U svojem drugom nastupu u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo hrvatska je reprezentacija, nakon splitskog remija protiv Walesa, 1:1, svladala Tursku u gostima u Bursi s 2:1. Iste je večeri Wales u Cardiffu nadvisio Latviju s 1:0 što znači da su “vatreni“ sad na vrhu ljestvice s četiri boda, koliko imaju i Velšani.

U pobjedi u Bursi sudjelovala su trojica Dinamovih igrača: Dominik Livaković i Josip Šutalo odigrali su cijelu utakmicu dok je Luka Ivanušec ušao s klupe u drugoj minuti sučeve nadoknade vremena umjesto ozlijeđenog Ivana Perišića.

Turci su utakmicu otvorili agresivno i ambiciozno, od prve minute krenuli s presingom, time rasplamsali žar na tribinama, primorali goste na pogreške u predaji lopte i na takvoj platformi kreirali dvije velike prilike u kojima je hrvatska vrata čudesnim reakcijama spasio raspoloženi Livaković.

Već je u 5. minuti Salih Özcan presjekao loptu na lijevoj strani na hrvatskoj polovici, efektno poslao ulijevo u for Cengizu Ünderu koji je gađao s desetak metara, a Livaković maestralnom reakcijom spriječio pogodak. Samo pet minuta potom Kerem Aktürkoglu povukao je polukontru lijevom stranom i oštro gađao s 18 metara, a hrvatski vratar paradom uspio skrenuti loptu u korner.

Hrvatska je povela u 20. minuti u akciji koju je dugom loptom sa svoje polovice pokrenuo Šutalo. Na desnoj ju je strani nedaleko turskih vrata spretno u zraku dohvatio Josip Stanišić nakon čega je u gužvi u kaznenom prostoru nisu uspjeli primiriti Mario Pašalić i Ivan Perišić. Na kraju ju je Pašalić ipak gurnuo do Kovačića koji je s desetak metara lansirao u gol.

Priču je duboko u sučevoj nadoknadi vremena prvog dijela zaključio  upravo Kovačić svojim novim pogotkom. Marcelo Brozović presjekao je loptu, Luka Modrić efektno desnom vanjskom, okrenut leđima, poslao ulijevo u for Pašaliću koji je oštro potegnuo, vratar Mert Günok kratko odbio, a na vrhu peterca natrčao Kovačić i zabio za 2:0. U sastavu Turske teren je već u 38. minuti zbog ozljede morao napustiti kapetan Hakan Çalhanoglu.

Na otvaranju drugoga dijela vratar Günok bravuroznom je reakcijom spriječio treći pogodak Hrvata. Modrić je vještim driblinzima na desnom krilu ostavio pratnju iza sebe, oštro zavrnuo u peterac gdje je natrčao Pašalić, podmetnuo nogu za naoko siguran gol, ali Günok je uspio nekako bekendirati.

Livaković je u zadnjim sekundama utakmice zaustavio silovit udarac Cenka Tosuna sa sedam metara.

Hrvatska će kvalifikacijski ciklus nastaviti nakon završnog turnira Lige nacija. U rujnu će na svom terenu dočekati Latviju.

Bursa, 28. ožujka 2023.

Kvalifikacije za EP, skupina D

Turska – Hrvatska 0:2

Bursa Büyükşehir Belediye stadion

Turska: Günok – Çelik, Demiral, Söyüncü, Kadioglu – Ünder (81. Tosun), Kökçü (67. Güler), Çalhanoglu (38. Yüksek), S. Özcan, Aktürkoglu (67. B. Yilmaz) – Ünal (81. Nayir)

Izbornik: Stefan Kuntz

Hrvatska: Livaković – Stanišić, Šutalo, Gvardiol, Barišić – Modrić (84. Majer), Brozović, Kovačić – Pašalić (65. Juranović), Kramarić (84. Musa), Perišić (90+2. Ivanušec)

Izbornik: Zlatko Dalić

Sudac: Andreas Ekberg (Švedska)

Strijelci: 0:1 Kovačić (20.), 1:1 Kovačić (45+4.)

 

Rezultati, utorak: Turska – Hrvatska 0:2, Wales – Latvija 1:0; redoslijed: 1. Hrvatska 4 boda (2 utakmice), 2. Wales 4 (2), 3. Turska 3 (2), 4. Armenija 0 (1), 5. Latvija 0 (1);

 

GOLČINA BATURINE I POBJEDA NAD ENGLESKOM

Hrvatska U-21 reprezentacija gostovala je kod Engleske u prijateljskom dvoboju na Craven Cottage stadionu i pobijedila 2:1.

Hrvatsku je u vodstvo prekrasnim pogotkom iz slobodnog udarca u 34. minuti doveo naš veznjak Martin Baturina, a za 2:0 je u 53. minuti iz kaznenog udarca pogodio Dion Drena Beljo.

Englezi su do kraja dvoboja uspjeli tek ublažiti poraz preko Gibbs-Whitea, koji je u 87. zabio za konačnih 2:1. Osim Martina Baturine, u dvoboju je nastupio i drugi Dinamov igrač pozvan za ovu akciju - Mauro Perković je na terenu bio od 70. minute.

 

PORAZ JUNIORA ZA OPROŠTAJ OD EURA

Izabranici Josipa Šimunića ugostili su vršnjake iz Portugala i nažalost ostali bez bodova, gosti su slavili rezultatom 3:0, pa se Hrvatska tako porazom oprostila od kvalifikacija za Europsko prvenstvo.

Strijelci za goste bili su Gustavo Sa u 15. minuti, Diego Moreira u 54. i Hugo Felix u 76. minuti.

U prvom sastavu za taj dvoboj bili su Dinamovi Lovro Gubijan, Moreno Živković, Gabriel Rukavina te Maro Katinić koji igra na posudbi u slovenskom Bravu. Fran Topić i Luka Lukanić nisu nastupili. 

 

Copied!