Don't have an account? Register

Registration successful. We have sent a confirmation link to your email address.

Thank you
New Password

You have successfully confirmed your account

Please set your password before going on

You have chosen to reset your password

Please set a new password for your account

Don't have an account?
Don't have an account? Register

Join the Dinamo family!

Register and enjoy all benefits of using an account on Dinamo's website

Presented by

PSK logo

Can't find what you're looking for?
Maybe some of the following will help you:

Novo ime

Maxime Bernauer novo pojačanje Dinama

Photo by: GNK Dinamo

Prihvatimo li krilaticu “nomen est omen”, mogli bismo primijetiti da će – Maxime pružiti maksimum u Maksimiru. Daroviti francuski stoper, 24-godišnji Maxime Bernauer, potpisao je ugovor s Dinamom i na samom startu iskazao iznimno zadovoljstvo dolaskom u zagrebački klub posebno istaknuvši silnu želju da svojim izvedbama na terenu i maksimalnim angažmanom osvoji simpatije plavih navijača.

Bernauer je branič koji ponajprije ordinira u ulozi stopera, a nije mu strano zaigrati na bočnim pozicijama ili osvanuti u ulozi zadnjeg veznog. Ponikao je u podmlatku Rennesa, kluba u kojem je svoj nogometni put počeo i donedavni Dinamov stoper Kevin Theophile. U Rennesu je danas, dakako, i nekadašnji Dinamov “fantasista” Lovro Majer, a svojedobno su ondje nastupali još neki raniji ili kasniji maksimirski igrači – Zdenko Kobešćak, Kujtim Shala i Tongo Doumbia. Oba je ova kluba u trenerskoj ulozi vodio Vahid Halilhodžić. Kako god, Bernauer je, nakon potpisanoga profesionalnog ugovora s Rennesom, igrao na posudbi za Concarneau, kasnije prešao u Le Mans, a zadnje dvije sezone nastupao za drugoligaša Paris. Svojedobno je igrao i za francusku kadetsku reprezentaciju.

– Doista sam jako sretan i počašćen da sam došao u ovaj klub. Marko Marić pričao mi je da je ovo idealna sredina za mene i moje igračke kvalitete i da ću se ovdje moći iskazati. Mislim da je to sjajna priča i stvarno sam sretan. Imam visoke ambicije i cilj mi je biti sve bolji svakog dana – provukao je Bernauer.

Nekadašnji maksimirski junior, kasnije i član Dinamova stožera, Marko Marić, dio je svoje igračke karijere proveo u Francuskoj nastupajući za Lille pa će, s obzirom na svoj tečni francuski, pomoći u Bernauerovoj prilagodbi kao što je, uostalom, pomagao i prilikom Theophileova dolaska prije pet godina.

– Puno su mi pomogli i Marić i Theophile. Od samog sam početka pričao s Marićem, objasnio mi je svaki detalj oko kluba, shvatio sam da imamo istu viziju i razumijevanje nogometa. Razgovarao sam i s Theophileom, odvojio je jako puno vremena da mi objasni sve o klubu i gradu i to je samo potvrdilo moja razmišljanja da je doista najbolje za mene da dođem u Dinamo. Theophile mi je ispričao još neke detalje o životu u Zagrebu i odmah mi je bilo jasno da je ovo idealna sredina za mene.

U Parisu je nastupao zajedno s hrvatskim vratarom Ivanom Filipovićem.

– Jako ga cijenim, sjajan je dečko. I on mi je rekao da je kvaliteta života u Zagrebu odlična i da je ovo vrhunski klub. Zapravo, samo mi je još potvrdio sve ono što su mi i drugi rekli. Poznajem puno ljudi iz Hrvatske i svi su doista sjajni.

U kojoj se ulozi Barnauer najbolje osjeća?

– Mislim da najviše mogu pružiti kad sam bliže sredini, bilo u ulozi stopera ili zadnjeg veznog. Na tim se mjestima najbolje osjećam i mislim da tu najviše mogu pružiti. Naravno, sve zavisi o trenerovim zahtjevima, igrao sam i desnog i lijevog beka. Igranje na više pozicija pomoglo mi je da shvatim sve aspekte i zahtjeve nogometne igre. Ako je potrebno, siguran sam da mogu pružiti dobre partije i na tim pozicijama, ali najviše volim biti bliže sredini.

Iako je mlad igrač, iza sebe već ima i kapetanski staž.

– Da, bio sam kapetan u gotovo svim momčadima u kojima sam igrao, još od mlađih kategorija u Rennesu. Treneri su me birali da budem lider. Izvan terena sam zatvoren, smiren i ne pričam puno, ali na terenu volim upravljati s momčadi i biti primjer svima. U većini slučajeva treneri su brzo shvatili da mogu imati povjerenja u mene, da ću pomoći da momčad radi ono što treba. Volim pričati na terenu jer mislim da je to jako bitno.

Svojedobno je bio član francuske kadetske reprezentacije gdje su mu suigrači bili i sadašnje svjetske zvijezde Dayot Upamecano iz Bayerna ili Kylian Mbappe iz PSG-a. Štoviše, Bernauer i Mbappe su kao djeca, na svojedobnim pripremama u Rennesu, čak bili i cimeri.

– Cijeli život sam formiran uz igrače koji su danas među najboljima na svijetu. U mojoj je generaciji u Rennesovoj akademiji bio i Ousmane Dembele, koji je danas u Barceloni. Moja je generacija osvojila Europsko kadetsko prvenstvo, a ja sam izostao zbog ozljede koljena. U suprotnom bih bio dio te momčadi – zaključio je Bernauer.

Dragi Maxime, dobrodošao u Dinamo! Chèr Maxime, bienvenue au Dinamo!

 

Copied!