Don't have an account? Register

Registration successful. We have sent a confirmation link to your email address.

Thank you
New Password

You have successfully confirmed your account

Please set your password before going on

You have chosen to reset your password

Please set a new password for your account

Don't have an account?
Don't have an account? Register

Join the Dinamo family!

Register and enjoy all benefits of using an account on Dinamo's website

Presented by

PSK logo

Can't find what you're looking for?
Maybe some of the following will help you:

Povratak u prošlost

„Okruglih“ 100 godina od prvog državnog naslova plavih

Zlatna škrinjica bogate povijesti purgerskog kluba krije brojne zanimljive priče i “štiklece”, a među svom tom ”zlatnom prašinom” na klupskoj memorabiliji posebno mjesto pripada upravo – današnjem datumu. Upravo na taj dan prije točno 100 godina, 1. listopada 1923. godine, purgerski je klub osvojio svoj prvi naslov državnog prvaka u povijesti. 

U to je vrijeme prošlo gotovo pet godina od završetka Prvoga svjetskog rata, a pune četiri godine od osnutka Jugoslavenskoga nogometnog saveza u Zagrebu... Međutim, državno prvenstvo, dakle na razini cijele Kraljevine SHS, provedeno je tek za 1923. godinu. Na redovitoj Skupštini JNS-a još u veljači 1920. godine odlučeno je da će podsavezna natjecanja poslužiti kao kvalifikacije za državnu ligu, dakle prvenstvo tadašnje Kraljevine. Ideja je trebala zaživjeti 1920., ali zbog različitih problema, ponajviše zbog dogovora oko kalendara natjecanja, krenula je tek 1923. I prvi osvajač tog premijernog državnog prvenstva bio je upravo zagrebački Gradjanski, a trofej je osvojio na današnji dan prije točno jednoga stoljeća, 1. listopada 1923., pobijedivši u finalu tada snažni sarajevski SAŠK.

Gradjanski je, istina, još u sezoni 1918/'19. osvojio prvenstvo Zagreba koje je JNS kasnije proglasio prvenstvom Hrvatske i Slavonije iako su nastupali samo zagrebački klubovi, ali prvi naslov državnog prvaka bio je upravo ovaj iz 1923.

Sustav natjecanja podrazumijevao je da klubovi prvo prođu kvalifikacije na regionalnoj razini i na taj način izbore završnicu državnog prvenstva. Tako je Gradjanski natjecanje otvorio u prvom razredu Zagrebačkoga nogometnog podsaveza osvojivši prvo mjesto.

Završnica je igrana po jednostrukom kup sustavu, a sudjelovali su pobjednici iz šest podsaveza

Gradjanski je u četvrtfinalu u gostima svladao ljubljansku Iliriju, preteču današnje Olimpije, s 2:1, u polufinalu je bio slobodan da bi premijerni naslov državnog prvaka osvojio u osebujnim okolnostima. Finalnu utakmicu počeli su u nedjelju malo iza podneva, završili je u ponedjeljak u kasnim poslijepodnevnim satima, a 45 minuta nakon zadnjega sučeva zvižduka ponovno su se okupili i – krenuli u novi okršaj. Tako je izgledao raspored finalnih dvoboja protiv sarajevskog SAŠK-a u borbi za naslov prvaka premijernoga prvenstva tadašnje Kraljevine SHS.

Utakmica je odigrana na igralištu Concordije, današnjoj Kranjčevićevoj. Počela je u nedjelju, a nakon 90 minuta igre rezultat je bio 1:1. Slijedio je produžetak, koji se „prelio“ i na ponedjeljak. Nedjeljna je utakmica prekinuta 18 minuta prije kraja produžetka zbog mraka. Sljedećega dana odigrano je tih preostalih 18 minuta, no niti u tom razdoblju nije bilo pogodaka. Uslijedila je pauza od 45 minuta kako bi se igrači pripremili za novu utakmicu. Uskočio je novi sudac, Gradjanski je osvanuo s jednim novim igračem, a SAŠK je zaigrao u identičnoj postavi. Zagrepčani su u novom dvoboju pobijedili 4:2 i domogli se pokala.

Purgere je u tom pohodu predvodio engleski trener Arthur Gaskell. Zanimljivo je da je to ujedno bio i okršaj dvojice braće: dres Gradjanskog nosio je Viktor Viki Götz dok je u sastavu SAŠK-a ulogu igrača i trenera imao njegov brat Ferdinand Ferry Götz.

 

Zagreb, 1. 10. 1923.

Liga Kraljevine SHS, finale, nova utakmica

Gradjanski – SAŠK 4:2

Igralište Tratinska; kasnije igralište Kranjčevićeva

Gradjanski: Vrđuka, Ferderber, Schiffer, Vragović, Rupec, Götz, D. Babić, Pasinek, Perška, Mantler, Pavleković

Trener: Arthur Gaskell

SAŠK: Dvoržak, Sulejmanpašić, Štebl, Zelebor, Plaček, Gavrilović, Montl, Felver, Jakupec, Götz, Beck

Trener-igrač: Ferdinand Ferry Götz

Sudac: Adolf Pick (Zagreb), Gledatelja: 6.000

Strijelci: 1:0 Mantler (31. - 11 m), 1:1 Felver (35.), 2:1 Mantler (40.), 3:1 Perška (42.), 4:1 Götz (48.), 4:2 Felver (54.)

Copied!