Don't have an account? Register

Registration successful. We have sent a confirmation link to your email address.

Thank you
New Password

You have successfully confirmed your account

Please set your password before going on

You have chosen to reset your password

Please set a new password for your account

Don't have an account?
Don't have an account? Register

Join the Dinamo family!

Register and enjoy all benefits of using an account on Dinamo's website

Presented by

PSK logo

Can't find what you're looking for?
Maybe some of the following will help you:

Plavi na Old Traffordu

Prošlo je 20 godina od velikog boda protiv europskog prvaka

„Ardiles nadvisio Fergieja“, pisalo je u naslovu tabloidnog The Suna, dok je Daily Telegraph podvukao: „Hoće li se Manchester United zapitati je li imao sreće, je li sretan što nije izgubio od boljih Hrvata? Croatia je svakako bila bolja momčad, ostavila je bolji dojam i ne bi bilo nezasluženo da je pobijedila.“ To su bili britanski osvrti na start Lige prvaka, na utakmicu u kojoj je maksimirski klub, tada još pod imenom Croatia, odigrao velikih 0:0 u gostima kod tek ovjenčanog europskog prvaka Manchester Uniteda.

  Mnogi će odlučno ustvrditi da je to bila najbolja Manchesterova generacija iako je konkurencija velika. Uostalom, i službeno su bili najbolji u Europi: kajem svibnja 1999. godine nogometaši Manchester Uniteda mitskim su preokretom u finalu Lige prvaka u Barceloni s dva gola u sučevoj nadokadi vremena šokirali Bayern i podignuli pokal! A, prvi sljedeći dvoboj u Ligi prvaka društvo s Old Trafforda imalo je na svom travnjaku protiv – Dinama.

 Na startu natjecanja u skupini tadašnja je Croatia, i to oslabljena izostankom najboljega igrača i vođe momčadi, Roberta Prosinečkog, izvukla golemi bod. Upravo smo ove subote, 14. rujna, zaokružili točno 20 godina od velike utakmice. Nije Dinamo klub koji će gajiti „kult poraza“ pa niti se oduševljavati bodom, ali takav rezultat na otvaranju elitnoga svjetskog klupskog natjecanja, i to protiv aktualnoga europskog prvaka u trenucima njegove apsolutne moći i slave, k tome na gostujućem terenu, svakako zaslužuje naklon i veliku pažnju.

  Proslavjeni Manchesterov menadžer Alex Ferguson u najavi utakmice je provukao: „Nisam baš siguran da će Croatia pronaći taktiku kojom bi nas zaustavila. Mi imamo nogometaše koji mogu otvoriti svaka vrata, o našoj će momčadi ovisiti kako će sve to izgledati na terenu. Imamo svoju igru, moramo ju nametnuti, moji su nogometaši svjesni težine utakmice i siguran sam da će biti pravi. Uostalom, dolazi vrijeme dominacije Manchester Uniteda, u sljedećem desetljeću mi ćemo vladati europskim nogometom.“

  A, Zagrepčani su, dakle, na Old Trafford istrčali bez karizmatičnog Prosinečkog kojeg je spriječila ozljeda aduktora. Iako je odradio zadnji trening na Old Traffordu večer prije utakmice, ipak nije mogao nastupiti.

  Domaći su u nekoliko navrata pokazali svoju snagu na terenu, ali Zagrepčani su igrali hrabro, a trener Osvaldo Ardiles, unatoč suprotnim Fergusonovim najavama, pripremio sjajnu taktiku kojom je neutralizirao Engleze. Dinamo je u većem dijelu utakmice kontrolirao igru na sredini terena. Ipak, nakon sat vremena relativno mirne igre uslijedilo je napetih desetak minuta u kojima su domaći pritisnuli maksimirsku obranu. No, vratar Dražen Ladić, jedan od junaka utakmice, maestralno je zaustavio napad Andyja Colea u situaciji „jedan na jedan“ i s desetak mu metara obranio udarac. Osam minuta prije kraja Dwight Yorke je pomalo nespretno zahvatio loptu koja je u čudnoj putanji odsjela na prečki. Nakon prilike plavih u sučevoj nadoknadi, kad je Mario Cvitanović, čini se, mao prerano pucao prema vratima, uslijedila je i velika prilika za domaće, ali je Ladić čudnovatim refleksom zaustavio šut Teddyja Sheringhama iz neposredne blizine.

  Uostalom, The Daily Express u izvješću s utakmice je, uz naslov „Ratnik Ossie osujetio i frustrirao Manchester United“, istaknuo: „Croatia je kontrolirala igru, bila je sigurna u iznošenju lopte, njena je mirnoća oduševljavala“.

 

Manchester, 14. rujna 1999. (utorak, 20:45)

Liga prvaka, skupina D, 1. kolo

Manchester United – Croatia 0:0

Old Trafford

Manchester United: Van der Gouw – Clegg (76. Fortune), Berg, Stam, P. Neville – Beckham, Wilson (61. Sheringham), Giggs; Scholes – Cole, Yorke

Trener: Alex Ferguson

Croatia: Ladić – Tokić, G. Jurić, Tomas – Šarić, Bišćan, Jurčić, M. Cvitanović; Rukavina (89. Šokota), Mujčin (70. Mumlek) – J. Šimić (67. Mikić)

Trener: Osvaldo Ardiles

Sudac: Nikolai Levnjikov (Rusija), Gledatelja: 53.250

 

Copied!