Don't have an account? Register

Registration successful. We have sent a confirmation link to your email address.

Thank you
New Password

You have successfully confirmed your account

Please set your password before going on

You have chosen to reset your password

Please set a new password for your account

Don't have an account?
Don't have an account? Register

Join the Dinamo family!

Register and enjoy all benefits of using an account on Dinamo's website

Presented by

PSK logo

Can't find what you're looking for?
Maybe some of the following will help you:

Slavljenik

Rođendan Branka Gračanina

Mamio je pljesak kibica svojim izvedbama u ulozi spojke, blistao u veznome redu, u velikom finalu protiv Leeds Uniteda ordinirao je na mjestu desnoga beka, a mnogi ga najviše pamte kao brzanca na – lijevoj strani.  Jedan je trenutak, dakle, igrao uz desnu aut-crtu, potom uz lijevu, već u sljedećoj utakmici morao bi ordinirati kod središnjega kruga igrališta i razigravati napadače... Bio je jedan od najsvestranijih Dinamovih „radilica“. Nekadašnji Dinamov branič i vezist iz slavne generacije iz 1967. godine, Branko Gračanin, ovoga je utorka, 19. listopada, navršio 78 godinaGNK Dinamo ovom mu prilikom od srca čestita rođendan i želi sve najbolje.

Većina ljubitelja nogometa pamti ga po dva detalja: po tome što je bio važna karika u Dinamovu lovu na pokal Kupa velesajamskih gradova i po tome što je uglavnom igrao lijevoga beka. No, ta dva detalja nikad se nisu poklopila: iako ga mnogi pamte kao dio vrhunskoga bekovskog para Rudolf Cvek – Branko Gračanin, u zlatnoj sezoni u Kupu velesajamskih gradova nijednu utakmicu nije igrao na toj poziciji. A, taj „štiklec“ možda najbolje oslikava njegovu igračku polivalentnost.

Rođen je 19. listopada 1943. godine u Zagrebu, a u Dinamo je došao 1965. iz Trešnjevke u kojoj je i načinio prve nogometne korake. U Maksimiru je igrao do 1972. godine, a uz pokal Kupa velesajamskih gradova, osvojio je i naslov pobjednika jugoslavenskoga kupa 1969. Za Dinamo je odigrao 321 utakmicu.

Bio je brz, iznimno pokretljiv i tehnički odličan igrač. Još je kao daroviti junior tada prvoligaške Trešnjevke izborio mjesto u udarnoj postavi zelenih. Bio je višestruki juniorski i omladinski reprezentativac Jugoslavije, igrao ofenzivnog veznog ili u tadašnjoj terminologiji – spojku. Kasnije je bio i u obrani pa prešao i u ulogu braniča.

U Dinamu je kod trenera Branka Zebeca dobio poseban zadatak u veznome redu. No, u punom je sjaju zablistao tek kad je preselio na mjesto desnoga beka.

I sam je Gračanin iznimno cijenio Zebeca kojega i danas smatra svojim najboljim trenerom. Ipak, dolaskom Ivice Horvata na klupu na ljeto 1967. godine Gračanin je posve preuzeo ulogu desnoga beka. Štoviše, upravo je na toj poziciji blistao u finalu protiv Leeds Uniteda, a povijest pamti i blistave izvedbe u domaćem prvenstvu.

Toliko je dobro reagirao u ulozi desnoga braniča da je čak i Rudolf Cvek nakon oporavka od ozljede morao malo pričekati na povratak u sastav. Tek kad je Marijan Brnčić odlaskom u vojsku oslobodio mjesto na lijevoj strani Gračanin je preselio na lijevoga beka otvorivši mjesto povratniku Cveku. Štoviše, u nadolazeće je tri sezone upravo s Cvekom činio znameniti i gotovo neprelazni bekovski par.

Copied!