Sign up using Email or Facebook

Forgot password? Click here

You have to fill out this field You have to enter a valid email address
You have to fill out this field

Join the Dinamo family!

Register now and enjoy all the benefits of owning an official Dinamo account.

Register using email or Facebook

If you already have an account Login

You have to fill out this field
You have to fill out this field
You have to fill out this field You have to enter a valid email address

Unesite svoju email adresu i poslati ćemo vam upute za resetiranje lozinke

You have to fill out this field You have to enter a valid email address

Dinamo II

Trener Krznar: Učinit ćemo sve da se vratimo na pobjednički put

Pripremiti momčad za završnu polusezonu Druge HNL, „skenirati“ kvalitetu mladih igrača, a posebno darovite pojedince oblikovati, formirati i usmjeravati ka prvoj momčadi... To je opus koji u ovome trenutku očekuje Damira Krznara, donedavnog trenera prve momčadi, sada na čelu Dinama II. Posebno iskušenje čeka ga već ovoga tjedna kad će mlada momčad nastaviti nastup na jakom međunarodnom prijateljskom turniru Al Abtal Cup u Španjolskoj.

– Pripreme su u punom jeku, još je 15-ak dana do početka proljetne polusezone. Nažalost, nismo kompletni, što zbog bolesti, što zbog ozljeda, ali polako se „krpamo“, skupljamo minutažu... Predstoji nam još jedna pripremna utakmica protiv HAŠK-a i put u Španjolsku na međunarodni turnir gdje ćemo nastupiti s kombiniranom momčadi, s igračima 2003. i 2004. godišta. Prvi dojam je iznimno dobar, dečki su voljni i željni pristupili pripremama, iznimno dobro i čvrsto rade bez obzira na ove vremenske neprilike. Ništa nas nije sputalo, odradili smo cijeli plan i vjerujem da će na proljeće sve biti dobro – istaknuo je trener Krznar.

Ova je polusezona itekako ozbiljan filter za same igrače i procjenu stupnja njihova razvoja i same kvalitete. Osim toga, svjesni su da im je došao trener koji je donedavno vodio prvu momčad, koji će ih pomno „skenirati“ i vrlo dobro zna što im treba da bi uopće došli do seniorskoga sastava.

– Moja je prednost i u tome da ih mogu promatrati kroz prizmu moje djece. Evo, moj je sin otprilike njihovo godište i vidim koliko je ozbiljan, koliko zrelo razmišlja o životu, kakve su  mu radne navike... I mogu reći da su i svi ovi dečki samosvjesni, radišni i po tom pitanju nemamo nikakvih problema. Iako su oni još uvijek mahom tinejdžeri, iznimno su disciplinirani, sve zadatke odrađuju na vrhunskoj razini i siguran sam da tu ima materijala za najveća postignuća, za Dinamovu prvu momčad. Naravno, zadatak cijelog našeg stožera je učiniti sve da ta najteža tranzicija, najveća stepenica, a to je prijelaz iz juniorskog u seniorski nogomet, prođe što bezbolnije, a opet da se izgrade u kompletne igrače i, na kraju krajeva, gotove ljude.

Koliko im u tim formativnim godinama znači igranje u seniorskoj konkurenciji, u Drugoj HNL? S druge strane terena više nisu njihovi vršnjaci već stariji, oštri suparnici koji baš i nemaju milosti u duelima.

– To je ta velika stepenica. Cijeli život su protiv sebe imali igrače unutar generacije ili dvije, u intervalu od 15, 16, 17, godina, znači unutar dva ili tri naraštaja. Sad odjednom dolaze u konkurenciju koja je između 17 i 37 godina i to je za njih sigurno teška promjena. Kroz svoj odgoj u Dinamu naviknuli su na dominaciju, oni su ti koji drže loptu, koji dominiraju u fazi napada, koji rijetko igraju studioznu obranu jer praktički niti nema potrebe s obzirom na to da su suparničke momčadi uglavnom inferiorne. U ovom trenutku sve se „okrenulo naglavačke“, sad mi teško stvaramo prilike, a opet moramo raditi iznimno jako i čvrsto na fazi obrane. Ali, to je još jedan prilog njihovu školovanju. Sigurno je da dođe i do određenih „frustracija“ jer su naviknuli na pobjede kojih sad odjednom nema. Učinit ćemo sve da se vratimo na pobjednički put. Ali, svakog čovjeka, dakle ne samo sportaša, uspjeh nauči puno, a neuspjeh još više.

Ranije se često događalo da igrači fluktuiraju između različitih momčadi, nastupaju za juniore, Dinamo II, katkad za prvu momčad, a tu su i obaveze u reprezentaciji...

– Tako je, puno je to utakmica i iskušenja. Praktički je nemoguće imati „zaključan roster“, dakle da imate svoju momčad i samo se s njom bavite. Igrači se po potrebi priključuju prvoj momčadi, kao što i mi po potrebi povlačimo neke pojedince iz juniorskog sastava kako bismo popunili svoj kadar. Nekad idemo i u suprotnom smjeru, katkad naše igrače spuštamo među juniore ako je u toj kategoriji na rasporedu neka bitna utakmica. Puno je tu tranzicije, treba se u svemu tome snaći, ali bitno je da psihološki ostanu čvrsti, da u svakoj situaciji osjete isti žar, htijenje i volju, dakle i u trenutku kad se dižu u višu kategoriju ili spuštaju u nižu. Uostalom, to će im itekako trebati u karijeri, jer ona nikad nije posuta samo ružama, ima tu puno „trnja“.

Slično „trnje“ očekuje vas uskoro u Španjolskoj gdje nastavljate sudjelovanje u međunarodnom natjecanju Al Abtal Cup. U prvim dvjema utakmicama u skupini plavi su u studenom odigrali 1:1 protiv Olympiquea iz Marseillea dok ih je mjesec kasnije svladala Valencia s 4.3. Na put u Španjolsku krenut ćete u utorak ujutro pri čemu vas već u srijedu čeka Real Sociedad, a četiri dana kasnije Green Future Falcons, suparnik iz Saudijske Arabije.

– U pitanju je iznimno dobar turnir, lijepo iskustvo... Nastupit ćemo s igračima rođenima 2003. i 2004. godine. Nažalost, zbog situacije s koronom izostali su međunarodni turniri na kojima su mladi Dinamovi igrači redovito sudjelovali. Dinamo ih je prakticirao baš iz razloga da odmjeri snage s konkurencijom diljem Europe pa i svijeta, da vidimo gdje smo, zaostajemo li u nečemu, jesmo li u zadovoljavajućem ritmu... Sigurno je da će nam te utakmice pokazati gdje smo, što još trebamo napraviti i na koji način. Sve nas to veseli. Imamo kombinirani sastav, neke izostanke iz različitih razloga, nešto i zbog obaveza naših igrača koji nastupaju za reprezentaciju Bosne i Hercegovine... Unatoč svemu tome i dalje imamo dobar kadar i vjerujem da ćemo obje utakmice odraditi na zadovoljavajući način – zaključio je trener Krznar.